home > mjuzik > Bang reče big, big reče bang

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Bang reče big, big reče bang (Slušaj najglasnije, 2021)

Nakon faze rezonantnih električnih albuma nafilanih gitarskim distorzijama koje je nanizao u posljedna 2 mjeseca, Matej se zaželio akustičnog zvuka i to skoro bez ikakvih eksperimenata - u najobičnijim legatima sa čvrstim rock-blues riffovima u melodičnim akordima s klasičnim gabaritima varirajući od pjesme do pjesme po opsezima između 2 i pol do 5 i pol minuta.
[  ]

Tek samo jedan staccato u završnoj laganici "Maloumje" provučen disonantama nikako nije odraz slabije instrumentalne kondicije (zadnjih 20 sekundi je "El condor pasa" na engleskom), ovih 26 minuta sažima dobrodošle, pomalo i zaboravljene standardne stilizacije kakve je gajio s početka karijere, dakako, ovdje bez usne harmonike, ali daleko ubjedljivije i upečatljivije izvedenih jer su relacije otprije deset, a pogotovo dvadeset godina nemjerljive. Nekoć je stidljivo i svirao i pjevušio oslobađajući se emotivnih kočnica očekivajući pun komercijalni 'big bang', pa premda uvodna baš "Big bang" naslovom navodi na tako nešto, daleko drugačije u poetskom aspektu raspreda o devolucijskom prasku koji nije poput apokaliptičnih beatnika, književnika, filmaša, rockera i drugih umjetnika prošlog stoljeća projiciran paranojom hladnog rata i strahom od atomske i nuklearne katastrofe, već sveopćom demencijom ruskog istoka ('kot da smo vsi v srajcah brez ovratnikov'), hipsterskog konzumerizma ('svilene nogavice in nagobčniki/ Kirka in Odisej z wireless zvočniki/ …zimmerfrei toblerone generacija') i krivim uvjerenjima ('vstajenje grešnikov ne dobi erekcije') dodavši jasnu subjektivnu opasku 'stoletje gre, tisočletje gre za njim/ za tisočletje se mi jebe, za desetletje se bojim'.



Moguće da se mnogima otprve pjesma "Hlastno sem popil Savinjo, Cecilija" već po samom nazivu učini nekakvom koještarijom, međutim valja razmotriti: sveta Cecilija je zaštitnica glazbenika, pjesnika i slijepaca. Sad je sve daleko jasnije čemu prkosa i inata 'Cecilija čemu lažeš s svetništvom barantaš/ …svetnjico držiš, govoriš da se mrači, Cecilija čemu lažeš blažena si, vendar sveta si' uz odriješiti rock a'la Simon & Garfunkel iz sretnijih dana prije "Sound of silence", "Cecillia" i "Bridge over trouble water" strahota. U ovakav svetački ambijent još je utrpan i tromiji blues "Evangelist" kroz bistre stihove o trebeku, vjernicima u loto, ledrnu srečku i vatrogasca Sama što će zapisati neke znamenite riječi na kameno pročelje za paralelogramske ljude, Ezekijel, pomagaj! Od uvodne nimalo ugodne spoznaje i relativno ozbiljne fabule nabacio je neočekivano konzekventnu zafrkanciju "Se družiš s menoj, kaj?" poručivši da prenaša kramu, imenuje se kao Cosmo i Lay, gleda Shakespearove crtiće, briše njihove komedije i uživljuje se u ulogu degutantnog stanovnika današnjice kome su božanstva iz konzumerističkih izvora.



Nikad dosta hitova. "Rad bi imel vse single na eni plošči" je još jedna karikirana potrošačka tema. Best of kompilacije su najdraže i najprodavanije; ovdje se u optimalnoj duljini od 2.48 malo prebira po staccatima, te laganim naborima koristi i obilata pripomoć echo efekta na kompletnom vokalu, a takav tretman imaju i preostale tri skladbe. "Stric ti bo vstavil čip" degustira po novim generacijama genetičkim preobražajima čipiranja ljudi, a "Sitcom" uobičajenu igru glumatanja kod popularnih kućnih livestreaminga. Da ima optimizma, nema ga. Kazališta se zatvaraju, igrice se 'šeraju', smijeh je umjetan, a horda ispred interneta redovito proguta sav scenarij. Tako to mora biti. Virtualna stvarnost je jača od minobacača. Možete zalijepiti brkove ženi, nema veze što je kauč pun čipsa od jučer, no problem, don't worry, nema frke.

Koliko i kako će ovo desetljeće izdržati svoje klimave noge? Mnogi umiru, Zemlja se i dalje okreće. Sve se snima i bilježi. Samo za koga? Za onaj kratki blic uspješnosti i zadovoljstva iz vlastitog 'umjetničkog' rada ispred zaslona PC ekrana? Ovo je ponovno još jedan sasvim solidan, nakon duljeg vremena akustičan album.

Naslovi: 1.Big bang, 2.Hlastno sem popil Savinjo, Cecilija, 3.Evangelist, 4.Se družiš s menoj, kaj?, 5.Rad bi imel vse single na eni plošči, 6.Stric ti bo vstavil čip, 7.Sitcom, 8.Maloumje

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 01/03/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Bang reče big, big reče bang

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*