home > mjuzik > Merde aussi i još

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Merde aussi i još (Tiušmengovorukvajpank/ Bandcamp, 2022)

Posnet avgusta 2022., z dvoumno ime na slovenski underground založbi tiuš men govoru kvaj pank?, pol časa Matej predstavlja zbirko lastnih folk-punk pesmi pod jasnimi vplivi Billy Bragga. S kitarsko distorzijo, malce in noise-disonantami, kjer tempi sploh niso pomembni (pazi, razen no.1 UK hit "She's leaving home" 1988., predelave The Beatles, Bragg je imel zelo uspešnic, celo 6 na UK top-40, in tega ne smemo nikoli pozabiti, ampak ni imal narečja), Matej ga na startu 100% poseka.

Nobene primerjave niso potrebne, ve se kdo je kdo, to impozantno besno delo poči inteligentni pogum z frustracijo v lirskem kontekstu. Vzemimo veliko primerev velikih kantavtorjev, vsi so nekaj ukradli in vzeli, celo Bob Dylan in Johnny Cash, zato je iskanje originala v današnjem svetu nesmisleno. Pravzaprav, kja se tukaj dogaja? To je Matejev pankovski upor proti nečemu poln bogati zgodbi, rekel bi, odlični fikcij pravljic, ki niso možne v svoji resničnosti, so pa resnične v dramaturškem izrazu.

"AVTOEKLEKTIKA" rojen v plemiški družini nekje sred pohorja krajnc zgodaj vstaja krajnc se po dnevu pozna krajnc otima novac od svih familija krajnc jebozovac krajnc sanjar lutalica sonce zgodaj gori gre pastirci jočejo krajnca bi nabili poguma nimajo krajnc pere pare krajnc plahuta in tuli krajnca je stvarno te noći ljubila džuli rojen v plemiški družini nekje sred pohorja krajnc zgodaj vstaja krajnc se po dnevu pozna

"MORDA PA SE SPOMNI NAME" pet psovk mu pošljem po posebni dostavi, morda pa se spomni name, reče: vedno si bil gospodar jezika, pa se še zdaj dokaži, a cesta je po eni zjutraj pusta, bobnarji grejo domov po reki in kar je veljalo na ulici predvčerajšnjim, pojutrišnjem več ne važi. gospodar jezika, volim te. gospodar jezika, spoštujem te. drogerije ne poklanjajo več čokoladic, dobiš srčni spodbujevalnik, kozje maslo, ustno harmoniko z rezilci, ješpren in blagoslov, če se jim da. a cesta je po eni zjutraj pusta, bobnarji grejo domov po reki in kar je veljalo na ulici predvčerajšnjim, pojutrišnjem več ne velja. gospodar jezika, volim te. gospodar jezika, spoštujem te.
[  ]

"VIDEK BREZ" videk brez hodi po cesti brez in hočejo ga aretirati, a so brez in videk se smehlja, on se vedno smehlja. videk brez hodi po cesti brez in opozarjajo ga brez in videk se smehlja, on se vedno smehlja. smeh je manj kot pol zdravja, povejo na radiu. od smeha se zadušiš. videk brez hodi po cesti brez rokavi mu visijo nebo je brez in videk se smehlja, on se vedno smehlja. prvi podcast ga je obogatel, drugi podcast mu družino je vzel, tretji ga zadušil. videk brez hodi po cesti brez rokavi mu visijo nebo je brez in videk se smehlja, on se vedno smehlja.

"TEMU SE REČE PLAISIR D'AMOUR" temu se reče plaisir d'amour ampak mi za to ne odgovarjamo nihamo z nihajnimi vrati umivamo jih tiho smo koracamo proti polnočnemu času ampak večkrat smo ga že prebedeli navijali smo ure nazdravljali smo obsedeli odreveneli zidane zgradbe so tišje od lesenih vprašajte gradbenike vprašajte rajo nosilna stena je vedno najbolj zgovorna a nadur ji ne priznajo temu se reče plaisir d'amour ampak mi za to ne odgovarjamo nihamo z nihajnimi vrati umivamo jih tiho smo

"BLEDO LICE" valjhun zastonj sestavlja bledo lice njega, ki kriv moritve je velike. tudi varstvenega dodatka ne bo, bledo lice, varstvenega dodatka ne bo, bledo lice. teritorij je zaznamovan, teritoriji so zaznamovani, vvarstvenega dodatka ne bo, bledo lice, varstvenega dodatka ne bo, bledo lice. moledujemo, a nič ne bo. moleduješ, krajnc, a nič ne bo ..."BOLNICA BREZ FASADE (St. James Infirmary)" prišel sem v bolnico brez fasade da bi videl kaj se da naredit rekli so mi budžet mora biti uporabniku prijazen volje ni in denarja ni počasi počasi počasi sem rekel kaj natolcujete predračuni se že množijo bolniki kockajo kaj vam je zazidali so me v bivši laboratorij z uro in klobukom ker vejo da me ne bo nihče iskal mojo kartoteko so zavrgli moj plašč je nekdo zabarantal (melodija - trad).

"ZAGOVORNIK MANITUJA" zagovornik manituja stopi v sejno sobo odpre aktovko nato mu povejo da je čas za malico čas za malico kolovrati so zelo dragi domala jih ne dobiš več sploh ne v sejnih sobah sploh ne v aktovkah ne v aktovkah molite torej ljudje da bodo kanali požirali dež molite torej da se zgodi ura je zgodnja pravijo rečice nikamor ne potujejo sploh ne do sejnih sob sploh ne do aktovk do aktovk molite torej ljudje da bodo kanali požirali dež molite torej da se zgodi

"PRETEŽNO LJUDSKA" natrli so me z oljčnico, oj oljčnico veselo. tako so me namazali, da mi je v prsih vrelo. rohnela so vozila in sonce bilo je žarko. dal sem bakren kovanec in prislužil stradivarko. nato pobil sem mamico z roko, ki se ne zmoti. in vsi so mislili, da šla je po naravni poti.

"SKORAJDA LJUBEZENSKA POPEVKA" nočem te otreti, draga, z oljem ali kremo. sonce je že nizko, draga, kam bo šlo, ne vemo. zlato moje, zlato moje, sliši se iz žita. je v njem kakšna pionirka, ki poljublja tita? vreme se je naredilo, noč pa noče priti. s čim naj te otiram, draga? z uzdo in kopiti?

"CILJ (END)" o kakšnem cilju govorite cilj posvečuje sredstvo sredstva pa ob nedeljah ni moč dobiti celo merkur je zaprt o bog merkur težave s črevesjem ima o bog merkur noče ne zmore ne zna cilj je morda na koncu poti a pot zavije in se nasmehne če bom kupil samo en hribček bo vsaj ena trta premalo ali nekako tako miloš ponoviva o bog merkur težave s črevesjem ima o bog merkur noče ne zmore ne zna o kakšnem cilju govorite cilj je pozabil pin brez pina pa se ne odpre nebeško kraljestvo s konceptom kajne o bog merkur težave s črevesjem ima o bog merkur noče ne zmore ne zna

Naslovi: 1.Avtoelektrika, 2.Morda pa se spomini name, 3.Videk Brez, 4.Temu se reče plaisir d'amour, 5.Bledo lice, 6.Bolnica brez fasade, 7.Zagovornik Manituja, 8.Pretežno ljudska, 9.Skorajda ljubezenska popevka, 10.Cilj (end)

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 26/07/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Impronedelek

SEDAM: Impronedelek (2024)

| 12/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Split

BEE MASK/ PERPETUAL AMNESIA: Split (2006)

| 12/07/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: AЯK

CROSSFAITH: AЯK (2024)

| 11/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Union of Death

NORILLAG: The Union of Death (2024)

| 10/07/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Fragile

MY DARKEST TIME: Fragile (2024)

| 10/07/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Merde aussi i još

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*