home > mjuzik > Tekoma

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Tekoma (KUD Štempihar, 2009)

Ovo je isti album kao i 21. po redu "Vse zaudarja po tišini" objavljen 2011. na Slušaj najglasnije. Jedina je razlika reizdanja u tome što je na njega stavljena samo naslovna pjesma koje na "Tekoma" albumu nema.

11.II 2011. za album "Vse zaudarja po tišini" sam na ovim stranicama napisao sljedeće:

Koliko se može shvatiti po info materijalu na omotnici, ovo je možda najranija kolekcija Krajncovih pjesama koje je počeo pisati kao osmogodišnjak još 1983., ali ih zbog očeve smrti nije završio punih 25 godina. Snimio ih je tek 2008. kada je objavio knjigu "Rohneča žetev" (2006, The Roaring Harvest) u kojoj se nalaze neki od uglazbljenih stihova.

I sad, prosto je nevjerojatno da je Matej kao klinac koji je tek počeo pohađati osnovnu školu napisao ovako poetične, često mračne i tegobne stihove. Pretpostavka je da su tek sa završnim radom na njima poprimile ovakav oblik, ali svejedno mu se mora odati priznanje da je imao veličanstveni talent bez obzira kako su ti stihovi bili sročeni u originalima. Lirika prikazuje atmosferu umiranja, smrt, pogreb, groblje, kojekakva prisjećanja na ratne i vojničke dane, a glazbeno je uokvirena u jednostavni kantautorski izraz uz pratnju akustične gitare i usne harmonike.

Sve u svemu, ovo je vrlo intimistički rad u kojem se autor ne obazire na kurentna zbivanja, te se stiče dojam da je barem na 40-tak minuta htio zaustaviti vrijeme ili ga, pak, vratiti u jednu svoju sasvim daleku epohu vlastitog djetinjstva
.



17.II 2021., nevjerojatno, točno deset godina kasnije ponukan vrlo sličnim događajem u vlastitom životu (13.II 2021. mi je umrla majka), pišem dopunu:

"Tekoma" je kreativno došao u pravom trenutku kada mu se gotovo osuo kredibilitet. S uglazbljenim literarnim albumima iz trilogije "Radoslav" (2005), "Domen Fras" i "Magdalena ali Kis-dur" (oba 2006) je švrljao između dorečenosti i ispodprosječnosti, "Prepozno za svetnike" (2005) mu je bio najslabiji, a onda se ponovno vratio na gospel s vrlo dosadnim i monotonim albumom na engleskom jeziku potpisanim kao "Blind Boy Spectacles Sings Country Gospel" (2006) da bi napravio ogromnu pauzu od čak 3 godine i razmislio kako dalje.
[  ]

U međuvremenu je na emotivnom planu mnogo radio. Zaljubio se, pronašao pravu životnu partnericu, uskoro će stupiti u bračne vode i mnogo toga sjetnog i depresivnog u tom pogledu nestati će, doduše mic po mic iz njegovih poetskih jadikovki, a ovo će mu ujedno biti i posljednji album za celjski KUD Štempihar, založbu kojoj je već pomalo bilo svejedno šta radi jer nakon remek djela "Vse pesmi so tihe" (2002) više niti jednom nije uspio dosegnuti tu razinu kreativnosti. No, nije niti mogao premda se trudio pri čemu je zapadao od albuma na album u klopke samoreciklaže bez nekih značajnijih remonta. A kada se dublje promotri i sabere, "Tekoma" je značajan poetski preokret koji se više ne bazira na fikcijama, izmišljanjima novih realnosti s inverzijama događaja i imaginarnim likovima, ovo je praktički prvi album s točno preciziranim stihovima nadahnutim smrću roditelja i sjećanju na oca, tužne atmosfere tih dana, plača, odjeka crkvenih zvona, prebiranja memorije i mnogih detalja vezanih uz dragog ata koje se istom mjerom odnose i na bilo čiju drugu smrt voljene osobe iz najužeg kruga obitelji. Poetski pun pogodak s jasnim prikazima odjeknuo je kao album godine po izboru dr. Milka Poštraka s Radio Študenta.

Naslovi: 1.Slišal sem zvonove (intro), 2.Kar se komu zazdi, 3.Smrt med sosedi, 4.Tišina, 5.Star družinski album, 6.Duh po Dickensu, 7.Še bolj, 8.Upanje umre zadnje, 9.Vsevdilj, 10.Nagovor mojim, 11.Slišal sem zvonove (outro)

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 17/02/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Tekoma

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*