home > mjuzik > Žal mi je konjev

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Žal mi je konjev (Slušaj najglasnije, 2021)

Veliki Matejev idol i uzor, panonski mornar delta Dunav-Tisa-Dunav folk-blueser Đorđe Balašević umro je 19. veljače (februarja) 2021. od posljedica izazvanih virusom Covid-19, te mu je posvetio ovaj kompletan album od čak 62 minute s prevodima pjesama na slovenskom jeziku.
[  ]

Neke od njih je već ranije imao snimljene još 2016., a netom nakon Đoletove smrti pohitao je u ljubljanski studio Attic gdje je uz pomoć starog suradnika i snimatelja Jureta Matoza tijekom dva tjedna zabilježio još sijaset skladbi koristeći isključivo vrlo nježna staccata uz tek tu i tamo poneki prateći efekt eksterijera poput šuma vjetra u temi "Sveti večer" ili sitne ambijentalne synth harmonije u "Akacij se ogibajte". Izabrane teme su uglavnom vrlo dobro poznate iz njegovog najpopularnijeg solističkog opusa 80-ih, tek samo jedna je iz originalnog razdoblja grupe Rani Mraz, zna se, elegična balada "Zgodba o Vasi Ladačkem" ("Priča o Vasi Ladačkom"). Pjesme su većinom poredane kronološkim redom baladično-novelističkog ugođaja: "Lepa svečenikova hči" ("Lepa protina kći"), "Vojak s kmečkim srcem" ("Ratnik paorskog srca", obje sa solističkog debi albuma "Pub", 1982.), odavno realizirana "Noč, ko sem preplaval Donavo" ("Noć kada sam preplivao Dunav"), "Sveti večer" ("Badnje veče", obje LP "003", 1985.), "Brezno" ("Bezdan"), "Akacij se ogibajte" ("Ne lomite mi bargenje", obje s LP-ija "Bezdan", 1986.), "D-mol" ("Tri posleratna druga", 1989.), a s posljednjeg ex-Yu albuma "Marim ja..." objavljenog u sam sumrak pred raspad Jugoslavije, u proljeće 1991. obradio je čak 3 teme "Človek, s katerim se je poročila Buba Erdeljan" ("Čovek za koga se udala Buba Erdeljan"), "Vrtiljak" ("Ringišpil") i "Krivoverec" ("Nevernik"). S onih nakon rasapa federacije prigodno je izabrao još 3 - završnu "Naborniška" ("Regruterska", album "Naposletku", 1996.), "Kakor val" ("Kao talas", album "Devedesete", 2000.) i "Ladijska serenada" ("Lađarska serenata", prvi put realizirana tek 2004. na prerađenoj kompilaciji "Rani mraz").



Daleko od očekivanog da bi se Matej ovdje poslužio nekakvim zvrkarijama, paradoksima, eksperimentima ili cinizmom, nikako. Osjeća se u svakom otpjevanom stihu, svakoj skladbi da itekako poštuje velikana ne dopuštajući niti najmanjoj primisli na nekakvu opstrukciju. Smireno, staloženo i dostojanstveno prebirajući melodično i tiho gitarske strune uz tek malo usne harmonike u 3-4 teme s velikim poštovanjem, a mora se primjetiti i s guštom je naredao znamenite pjesme koje Đoleta prikazuju u spontanoj melankoliji protkanoj melodramatikom i pripovjedački jakoj sugestivnoj inspiraciji od životnih nedaća, ljubavnih jada, nepravednih ljudskih paradigmi, ratova, siromaštva, socijalne i egzistencijalne turbulencije, elem, onih vitalnih faktora s kojima se autorski nije bacao u tipičan mainstream koštac za pecanje 'krupnih riba' s izbacivanjem masnih komercijalnih štoseva što su itekako dobro prolazili na tržištu. Izbor pjesama je sjajno usklađen repertoar kakvog niti sam Đole nije uobičavao na mega posjećenim nastupima, te mu je Matej odao istinsko poštovanje da njegov opus vrijedi revalorizirati bez obzira što mu se znalo izroditi i mnoštvo patetičnog kukolja. Ovo je van svake sumnje odličan cover - tribute album kako god da doživljavate ovog pokojnog velikana zabavne estrade.



Naslovi: 1.Zgodba o Vasi Ladačkem, 2.Lepa svečenikova hči, 3.Noč, ko sem preplaval Donavo, 4.Brezno, 5.Vojak s kmečkim srcem, 6.Akacij se ogibajte, 7.D-mol, 8.Človek, s katerim se je poročila Buba Erdeljan, 9.Vrtiljak, 10.Krivoverec, 11.Kakor val, 12.Ladijska serenada, 13.Sveti večer, 14.Naborniška

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 10/03/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Žal mi je konjev

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*