home > mjuzik > Domen Fras, glasba iz romana

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Domen Fras, glasba iz romana (KUD Štempihar, 2006)

Jako dugo se povlačio podatak da je ovaj album objavljen 2005. godine. Matej je svojevremeno na ranijoj oficijelnoj web stranici koju je dotjeravao i prepravljao, reducirao i vršio kompletne remonte navodio popis diskografije s ovom godinom, a prilikom stavljanja ovog albuma na bandcamp 2021. naveo je prave podatke: snimljen je u veljači (februarja) 2006. u studiju Attic s Krešimir Tomecom, a objavljen 2. lipnja (junija) otprilike cirka paralelno s istoimenim romanom (također na KUD Štempihar) koji mu je djelomice poslužio za inspiraciju prvih 6 pjesama. Roman je dobio nekoliko znamenitih pohvala da se rijetko događa istinska literatura izvučena iz stvarnog života s bogatstvom konkretnog prikaza odlikujući se domišljatim humorom, te je doživio reizdanje na založbi VED 2008. koja je prije toga već imala njegovih 6 proznih i 3 pjesnička izdanja.
[  ]

Sam "Domen Fras" stoga i nije kompletan 'soundtrack' rad: ostalih 7 pjesama je stanoviti dodatak, bonus kao na Elvisovim 'soundtrackovima', no krenimo redom... Prvi dio otvara pjesma "Domen Fras", lagan i nježan staccato o glavnom junaku koji sanja da će dostojanstveno ostariti i zaslužiti neki pošten novac, potom u sjetnim blues legatima "Monetarni blues" leksičko-lingvističkim cakama razglaba o tolaru i dolaru (euro je 1.1. 2007. postao zakonska valuta u Sloveniji), "Vonj po margaritah" uz usnu harmoniku satirički promišlja individualne opsesije glavnog junaka (pjesma će kasnije doživjeti i novu verziju), "Rohneči kanjon" ponovno u staccatima, toliko tihima da su gotovo jedva čujni donosi dašak countryja s citatima Willie Nelsona, a potencijalni hit "(Komu si danes ponoči rekla) Božo" (negdje se navodi i kao "Komu si danes po noči rekla Božo?") prevrće ljubomorne kompromise da bi "Nč mi se ne da" zagrizla u malo odriješitiji blues s repetirajućim refrenom o lijenosti podražavajući onaj r'n'r vokal kakvog je najbolje prikazao na drugom albumu s "Agencijom Rokenrol: Drugi udarec" (2002) www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30404 asocirajući na mlađahnog Bryan Ferrya, a ovakvi moćni i savitiljivi performansi biti će mu sve rijeđi i rijeđi.



Elvisova strana plošče počinje s poznatom "Dvojni viski" Agencije Rokenrol i onda uglavnom kroz jedra zabavna r'n'r legata provlači boemske ("Modro nebo" također iz opusa Agencije Rokenrol), zavodničke ("Most vzihavljajev"), fakultetske teme ("Varuška"), pa se doslovce isijavajući Elvisovim grotesknim govorničkim manirom zafrkava sa zodijakom i horoskopom ("Škorpijon"), no tipične želje za imitiranjem su više mladenački promašaji čiste semantike i pokušaja podražavanja nego li neke istinske vrednode jer koliko god se trudio furati taj Elvisov vokalni šmek obavezno je to završavalo u drhtavom vibratu tenor-baritona Bryan Ferryja koji Mateju sasvim sigurno u tim vremenima nije bio niti na kraju pameti. Smiješno ga je promotriti nakon XY godina u tom fahu jer novi Elvis nikome nije potreban. On je u 21. stoljeću samo sjetna farsa s gomilom imitatora što pokušavaju skrenuti pažnju na sebe i ušićariti ponešto, no nitko živ ih ne doživljava ozbiljno već karikirano, pa čak i smiješno i posprdno jer više nema aktualnu glazbenu, stilsku, a ponajmanje tematsku fluidnost budući da su se vremena zadrte konzervativnosti naglavačke promjenila, ali je zato Mateju ovakvo intoniranje izgrađivalo mic po mic sasvim drugačiji vokalni senzibilitet kojeg tada nije niti bio svjesan.

Album je skoro pao na zadatku. Iz romana se ovdje malo toga predočilo: umjesto da su napravljene još barem 2-3 pjesme s motivima koji bi koliko-toliko zaokružili ovu ne baš posve jasnu priču, a sasvim sigurno onima koji nisu čitali roman od ovih 6 priloženih pjesama ništa se zorno ne može dočarati o kakvom literarnom djelu je riječ, nanizano je bespotrebno mlatarenje Elvisovih štoseva koju su u skladu s romanom, točnije Matejevom izvedbom pokušavali stvoriti knjiško-zabavan, pomalo i erotiziran karakter kompletnog albuma gradeći snažan autorski lik koji je dotičnih godina rastao po ugledu i značaju u deželi. Međutim s ovim albumom je Matej mnogo toga ostao dužan: bio je preambiciozan, realizacija nedovoljna, tek mrvicu iznad prolazne ocjene. Najlošija stvar jest da je sadržajno ispod prosjeka kojeg će i on s vremenom ukapirati vraćajući se ovom albumu tek s 2-3 pjesme.

Naslovi: 1.Domen Fras, 2.Monetarni blues, 3.Vonj po margaritah, 4.Rohneči kanjon, 5.(Komu si danes ponoči rekla) Božo, 6.Nč se mi ne da, 7.Dvojni viski, 8.Modro nebo, 9.Most vzdihljajev, 10.Varuška, 11.Škorpijon, 12.Lesna goba, 13.Fertik

ocjena albuma [1-10]: 5

horvi // 16/02/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Domen Fras, glasba iz romana

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*