home > mjuzik > STARA MAMA BEND - Sgt. Cepuš Lonely Krajnc Club Martini

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: STARA MAMA BEND - Sgt. Cepuš Lonely Krajnc Club Martini (Slušaj najglasnije, 2015)

Ovo je bio peti album Stara Mama Benda s obradom čuvenog The Beatles albuma "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" iz 1967. za kojeg se gotovo jednoglasno smatra da je najbolja i najznačajnija long play ploča rocka svih vremena. Bilo je upitno na koji način će Alex Cepuš i Matej odigrati svoju reinterpretaciju nakon zajedničkih autorskih pjesama jer im je ovo bilo prvo 'kasapljenje' obrada u ovoj bendovskoj formaciji, no vrlo dobro su se iskazali.
[  ]

Podjelivši uloge na dvije strane ploče, svatko je dobio svoju rolu. Prvi dio od 7 pjesama izveo je Alex svirajući bas, klavir, gitaru i vokalizirajući abnormalno šašave oktave baritona podražavajući i režave, promukle, cvileće, paradoksno, ali melodično postavljene arije često insinuirajući i metalski growl/ crust, te potpuno preokrenuvši smisao izvorne lirike u abnormalno duhovite, cinične i provokativne tekstove od kojih bi svim fanovima pošandrcao kardiogram. Prije svega jer se on postavlja u ulogu 'narednika' koji kroz fabulu prezire prijatelje, ismijava svete poroke r'n'r-a LSD, heroin, kokain, THC i alkohol što su bili sastavnim pokretačem kreativnosti kasnih 60-ih godina, a ne kaže se uzalud da oni koji se sjećaju tog vremena onda ga nisu niti proživjeli, a kamoli udahnuli, šegači se s hitovima i njihovim progressive rock gabaritima, te ne daje niti trunke simpatije originalnom izvorniku. Ali, ovo je sve bila samo iznimno dovitljiva šala, točnije, obrnuto proporcionalna inverzija za 180° na koju se mnogi mogu naljutiti kao na svetogrđe, no šta bi onda rock bio ako izgubi svoj provokativni nagon...

Počevši s abrazivnom klavirskom pozadinom i teško distorziranim riffovima, te solažom, otvara se "Stg. Cepuš" nastavljajući u psihodelijom ozarenom "S pomočjo prijateljev na dno" raspredajući storiju o frendovima koji popuše sve cigarete, popiju pijaču i ostave te samog bez denarja, kaže 'potem bodo šli v vražjo mater', a na kraju i 'mrš'! Otkačena, disonantno postavljena "Lucy in njen skaj" se referira na goropadni seksizam nabrajajući dane u tjednu izuzev ponedjeljka kad se Lucy, valjda odmara. Umjesto, kako zrači "Getting better", okreće se naopačke - "Gre na slabše" ('vsaki dan gre na slabše/ vsaki dan so problemi, vsaki dan v dilemi...') uz posve sumanuto iščašeno pjevanje koje se nastavlja u "Fiks in alkohol" ("Fixing a hole") nabrajajući sve moguće opijate, a onu poprilično obrađivanu "She's leaving home" konvertirao je gotovo u dekompozicijskom izdanju sa također komediografskim tekstom 'ona zapušča svoj dom, sanja neke čudne kostanje... spakirala je svoj glovnik in škarice za nokte/... ona zapušča svoj dom, jaz imam bariton/ ...ker se boji dimnikarjeve poezije' ("Ona zapušča svoj dom"). Au, ah, oh, na "Being for the benefit of Mr. Kite!" bi se svaki beatle fan mogao naljutiti kad zakanta "Brco v rit, Mr. Kit" i taj stih ponovi jedno dvadesetak puta uz gromoglasan odjavni smijeh.



Matejeva varijanta nije niti upola toliko duhovita. Skulirana je i odmjerena; Alex mu svira bas na svim kompozicijama, te i usnu harmoniku u "Štiriinšestdesetletniki" ("When I'm sixty-four"), a zvučni parametri su lišeni nekih jačih eksperimenata. U 6 pjesama je dao daleko ozbiljniji vokalni i lirski pristup, onako kako je tada radio svoje reinterpretacije s tek ponekim sitnijim ubodima jer se uz Alexa ne može ostati pasivno pribran, poput malčice otkačenijeg vokalnog pristupa u kratkoj "Jutarnji nagovor" ("Good morning, good morning"). Kad se komparira s njegovim doprinosom, Matej je svoje verzije napravio u neprepoznatljivom maniru kao posve nove, autorske pjesme koje je skoro pa nemoguće bez znanja o originalima evidentirati kao The Beatles pjesme. Vjerojatno ih niti John, Paul, George i Ringo ne bi prepoznali čak da im se ponude i prevodi slovenščine na engleski jezik, posebice "Zunaj, znotraj" ("Within you without you"), "Kazen" ("Lovely Rita"), "Repriza" ("Sgt. Pepper's lonely heart club band - reprise") s odličnim psihodeličnim backgroundom poput violinske melodije, a pogotovo završnu spoken-word egzistencijalku "Mesec v letu" ("A day in the life").

Dva posve različita viđenja i kompozitorska urona najavila su još nekoliko sličnih poduhvata s obrađivanjem albuma liverpulskih čupavaca. Ovo je bio vrlo hrabar zahvat izveden minimalistički, ali i znalački sabijen u svega 27 minuta izbjegavši stereotipne klišeje ponudivši sasvim drugačije konotacije: Alexove zajebancije u pravilnim akordima i Matejeve još uvijek preumivene i bojažljive kulturne izvedenice.

Naslovi: 1.Sgt. Cepuš, 2.S pomočjo prijateljev na dno, 3.Lucy in njen skaj, 4.Gre na slabše, 5.Fiks in alkohol, 6.Ona zapušča svoj dom, 7.Brco v rit, Mr. Kit, 8.Zunaj, znotraj, 9.Štiriinšestdesetletniki, 10.Kazen, 11.Jutarnji nagovor, 12.Repriza, 13.Mesec v letu

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 09/02/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: STARA MAMA BEND -  Sgt. Cepuš Lonely Krajnc Club Martini

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*