home > mjuzik > Naslednjih osem

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Naslednjih osem (Slušaj najglasnije, 2021)

Ima raznih perioda u životu. Kad si klinac, voliš energiju, sport, stekanje, skakanje, vrištanje, izbacivanje hormona kada se god to može, svako vrijeme nosi svoje naboje i vrhunce. Matej ih baš i nije imao, nije ga zanimao niti sport, niti punk, niti new-wave, a metal još manje. A mene su, bome uz to vraški prali i grunge i noise-rock i hardcore i industrial. Što žešće, tim bolje. I onda se negdje, približavajući se 30-im godinama života taj elan pritajio i čamio dobrih desetak godina, štoviše bio sam pasivan čak i na punk, a onda kad sam već skoro došao u 40-te godine života zapitao sam se: čekaj, stani malo... tu pored mene u mojem vremenu života postoji toliko dobre energične i ekstremne glazbe, a ja trošim vrijeme na 'hypove' i retrospekcije koje su me tjerale da počnem razmišljati o nekim 'starim dobrim vremenima'. Ma, odjebi. Kakva stara dobra vremena. Dobra vremena su ona koja živiš, ako ih ne iskoristiš, moji Cigani iz Đurđevca bi rekli 'draku dukači' (ode dođavola) i ponosno izbacili punkersku pljuvačku ko' da su slušali Gibby Haynesa u pjesmi "Lady sniff" gdje se naprdio, podrigivao i pljuvao do mile volje uz razmdani blues-punk.



Evo, Matej se nakon 45 godina života barem u ovih vrlo kratkih, čak i prekratkih, niti nepunih 15 minuta albuma odvalio, ma teško zamisliti, u hardcore i to akustični s nevjerojatno kratkim pjesmama od kojih niti jedna ne prelazi opseg od 2 minute! Odmah uvodna "Kdo je tale mali badass" šara razmrdanim energičnim bluesom i otkačenim r'n'r vokalom pojačanim delay/ echo efektima o ekscentiku, malom seksualno-perverznom gadu što voli nožem rezbariti haube automobila, cvikere brisati u stolnjak i pjevati 'Yesterday', a ne 'sutradan', dok znatno laganija "In mislila sva si" raspreda post-adolescentne kompromise u različitim ulogama od bezazlenih oslarija skakanja s drveta u vodu i pečenja mesa i povrća na vatri u nekoj puščavi, sve do nerazumjevanja torijevaca, Egona Kašea i sukoba s uredništvom revije Borba, a sve se skupa poklapa s požarom.



Onaj znani evergreen "Požuri jer autobus već trubi" dobio je svoju još komičniju varijantu "Prerija je zgolj kulisa za bend Jimmyja Stanića": vozi se taksijem, a Robbov bunar je presušio, oko uličnih lampi se skupljaju mušice (energična "Iger mama/ Eager Momma"), subjekt se rijetko smiješi jer uvijek netko nešto ima poput onoga koji baci koplje, pa onda pobjegne, a kad zatreba onda ga nema (lagana "Tema se redko osmeši"). Paleontolog je rijetko zanimanje, on baš i ne pomaže mnogo u svakodnevici, nema veze s vremenskom prognozom, sa željezničkim voznim redom, a još ponajmanje sa serijskom ubojicama ("Paleontoloegraf"), možda bi mogao tek zaključiti zašto su svrake odvezle kombi, mogu i bicikl, a za mokre čizme i blatne pločnike ga nije briga (najkraća "Rustikalitate", samo 1 minutu i 14 sekundi!).



U završnom komadu "Kranjčev opus kot premisa za tavtologijo" se baš dobro tezgari otvarajući nove ekonomsko-komercijalne perspektive koje mogu riješiti socijalne probleme: Matej i Horvi su prodavači na tržnici, prodaju uglavnom lakopokvarljivu robu - ribu i lubenice koje ne vagaju. Riba se ne čisti i ne filetira, kosi ostaju, šteta ih je bacati jer kičma ima vitamine. Bitno je da kupci imaju dobar džep, cekere i torbice, a zarada od profinjenih dama dobro dođe za nategnuti viski i popušit koju frkanu škiju 'prispevajte v tale žep zame in za Horvija'. Ovih 'sljedećih osam' spadaju u najkraće kompozicije koje je ikad napravio, a bome i u najenergičnije, te i u najsočnije, najdinamičnije, najbijesnije i najotkačenije vokalne izvedbe. Ono što je ranih godina kada je započinjao diskografsku karijeru pjevajući i svirajući s bendom Agencija Rokenrol su bili ozbiljni radovi koji su se pokušavali komercijalno nametnuti, no ovo je posve drugačije, rustikalnije i sasvim sirovo, a kao ovakvo nabrušeno i nazubljeno, skoro punkersko-metalsko izvikivanje u teatralnom maniru je novo poglavlje ostavljajući šarmantno ekscentričan dojam kakvog valja nastaviti.

Naslovi: 1.Kdo je tale mali badass, 2.In mislila sva si, 3.Prerija je zgolj kulisa za bend Jimmyja Stanića, 4.Iger mama, 5.Tema se redko osmeši, 6.Paleontoloegraf, 7.Rustikalitate, 8.Krajnčev opus kot premisa za tavtologijo

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 24/01/2021

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Naslednjih osem

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*