home > mjuzik > Kerst per Savizi

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Kerst per Savizi (Slušaj najglasnije, 2017)

Za kompetentno sažimanje ovog Matejevog 120. albuma u karijeri trebalo bi zadovoljiti barem 3 osnovne predispozicije: preslušati ga, pročitati knjigu Dr. France Prešeren in Matej Krajnc - "Kerst per Savizi", te biti upućen u Prešernovu 'povest v verzih' iz 1836. Hm, ali kako nema nikoga na vidiku s toliko jakim knjiškim argumentima da je barem pročitao knjigu "Kerst per Savizi" koju je Mateju objavila Založba Sanje 2007., ovo moje rekla-kazala naklapanje nije i ne može biti u potpunosti argumentirano s obzirom da nisam zadovoljio 2/3 predispozicija. Nisam pročitao knjigu i nisam upućen u Prešernov izvornik po kome je Matej napisao knjigu, pa tako uopće ne znam da li su priloženi stihovi ovog albuma uzeti iz dotične knjige ili ih je specijalno ispisao samo za ovaj album koji je nastao po motivima Prešernovih stihova povodom desetogodišnjice spomenute knjige.

Najjača Matejeva snaga - poetika, ovaj puta je iznimno humanistička prožeta religijsko-vjerskim preispitivanjima, životnim premisama, vrednotama ljudskih spoznaja, kriterijima vrednovanja životnih načela gdje, kako i kada se stvaraju velike stvari, a gdje i na koji način one padaju u vodu kao bezazlene autosugestije, polupokušaji kolektivne obmane i nepoštivanja tradicijskih činjenica koje su svako malo prekrojavane kako je kome kroz povijest odgovaralo. Ovdje se sukobljava cijeli niz komplementarno bitnih elemenata za slovensku naciju i katolički svjetonazor, te je jedan od onih vrlo ozbiljnih Matejevih albuma gdje progovara razumska logika zasnovana na najvitalnijim životnim funkcijama koje su usljed apokaliptičnog stresa modernizacije društvenih sistema gotovo izgubile svoj smisao na što je još prije gotovo 200 godina ukazivao i sam Prešern. Pogani odlagaju tuđe glave na pladnju, svoje potomstvo uče alfabetu, čovjek je kao jedinka izgubljen u porazu s njima, rijetko roditeljima iskazuje poštovanje, još rijeđe Bogu, dugo je vremena prošlo otkako se osjećao dobro mada zna da je netko umro za njegove grijehe… Nepoštivanje tradicije uzrokovalo je dogmatične prevrate pod paskom 'ubijanja za Boga', miješanja krvi, prešućivanja istine, stvaranja društveno loših vibracija i naravno, individualno loših spoznaja u kojima je ljubav izgorijela u vječitoj borbi protiv okoline, stalnih društvenih previranja, promjenjivih svjetonazora i kliznih metoda razmatranja ljudskih vrijednosti.



Od ovakve tematike očekivalo bi se da će Matej kao rijetko do sada uroniti u neki hipsterski folk-rock, neo-folk ili onu (pre)čestu akustiku uvijenu u blues i country, no bacio se u naručje distorzije i amplificirane akustike proizvodeći noiserski gitaristički efekt s prljavim garažnim kantautorskim zvukom. Nije zaboravio odvaliti i melodične napjeve poput "Kajtimar", rasplinute disonante "Pogled" i vrlo lijepu, naoko baladičnu "V naročju tvojih misli" koja djeluje isuviše sentimentalno spram ostatka poetskog sadržaja, što dakako nije nikakva mana. "Boginje" i završnu "Krst" izveo je uz pozadinsku pratnju programiranog ritma, a cijeli humanistički libreto u tim brojnim razmatranjima i kritičkim aspektima dozvolio mu je i nekoliko iznenadnih vokalnih smicalica u kojima se dobro našegačio, no album ima i svojih mračnijih kutaka poput strahova i neminovne smrtnosti kada se promišlja o inventuri cijelog života - 'sedem naglavnih grehov kraca deset zapovedi v dušo pogana/ in tisto, kar včasih je grelo srce, zdaj pada nanj kot pest velikana'.

Koja god da jeste pravilna činjenica oko pristupa ovog albuma, a vjerojatnost je da se Matej vrlo spretno poslužio Prešernovim nadahnućem, ostvario je jedan od istinski ozbiljnih, smrtno ozbiljnih albuma potvrđujući svoju sve veću i bogatiju autorsku zrelost koju isporučuje mic po mic svakim novim izdanjem obznanjujući još jedno pravilo da se prava voda nalazi u onom bunaru koji se stalno koristi. A Matej je nakon mnogo mutnih voda koje su zahtjevale dodatne filtracije došao do glavne žile koja mu je unazad nekoliko sezona počela davati fantastične galone, ne samo kapljica stihova, već i pravih bujica adekvatne poetike što neprestano izvire čekajući samo da se posluže auditoriju koji baš i ne ferma mnogo zdravu i prirodnu konstrukciju…

Naslovi: 1.Pogani, 2.Valjhun, 3.Droh, 4.Kajtimar, 5.Pogled, 6.V naročju tvojih misli, 7.Boginje, 8.Bogomilna pesem, 9.Starec, 10.Krst

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 16/07/2017

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Kerst per Savizi

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*