home > mjuzik > Zimski album

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Zimski album (Slušaj najglasnije, 2021)

Realiziran 7. siječnja (januarja), "Zimski album" s 10 pjesama nastavlja rezonantni gitarski rad kratkih, istrzanih riffova s blueserski razmrdanom konstrukcijom nalikujući duljim tremolima, taman na razmeđi djenta i shuffleova. Ovom tehnikom se Matej počeo odnedavno služiti razvijajući je kroz brojne eksperimente na posljednjih stotinjak, ako ne i više albuma.
[  ]

Ovakav zvuk mu dobro sjeda na tematski sklop poetike govoreći o zimi i zimskim radostima, (ah, ove 2021. baš i nema snijega) evocirajući tim lagano kalibrirajućim rezonantama snježne pahuljice i idilične scene pejzaža vezane uz ovakav ambijent, a gdje će bolje nego kroz starogradski biser "Fijaker stari" koji u Matejevoj izvedbi s prevodom na slovenski glasi "Stari kočijaž" i ima ponešto drugačiju obligaciju. Po ovoj pjesmi moglo bi se shvatiti da će fabula krenuti u romansu, no baš i nije tako. "Sneženo" je nova komedija bez sofistikacije. Kada su Black Sabbath 1972. snimali četvrti album "Vol. 4", došli su u Record Plant studio u Los Angeles s koferom kokaina i odlučili da se ne miču odande kada ga ne 'zrokaju', a kao posvetu su napravili pjesmu "Snowblind" koja se u početku smatrala da govori o sniježnoj slijepoći Eskima, ha-ha-ha. Matej se poslužio vrlo sličnom forom 'kako lahko rečeš, da je sneženo, če pa vidiš, da je kokain!/ Naletava z neba v vrečicah po 50 gramov'.



A kako snijega nema niti za lijek u ovih prvih nekoliko dana 2021., satira se nastavlja skupocjenom prodajom sniježnih pahuljica po 10 eura komad ("Okrepal te bom, prasica") i činjenice da ga negdje u deželi ipak ima, ali ne dovoljno da bi se bacila pijača i cigarete (tugaljiva "Nekaj snega"). Iskusni mornari degustiraju rum u krčmi na pristaništu koja je ustvari baraka puna prodanih duša, nema veze što je vani -30 C°, očekuje se samo da uleti Bogović i zapjeva "Crno-bijeli svijet" (razmrdano-grčeviti blues "Rum"). Iz naftalina izvađena obrada "The blizzard" country zvijezde Harlan Howarda dobila je sasvim drugačije performanse u laganoj pjesmi "Metež" koji 'ni vestern, ki srečno se konča'. Zajebancija se nastavlja u još jednoj rezonantnoj "Konjuktiv januarja" skrenuvši i u bizarnije stihove o sadržaju maramice i modernim vremenima kada više nitko ne mari za konjsku zapregu jer se voze autobusevi, stvaraju vanbračna djeca, igraju se Pankrti, Parafi i Pušenje, a po praznicima se pjevaju karaoke. U pozamašnoj lakrdiji od radnje sasvim očekivan je i silazak iz autobusa na stajalištu pored bolnice Petra Držaja u Vodnikovoj ulici, no hoće li se stupiti u nju, izgleda 'ne bomo še...' ("Bližamo se postajališću Bolnica Petra Deržaja" u prljavom staccato ambijentu).



Zadnje dvije su obrade: "Sam po parku" pristojna adaptacija lagane balade Janeza Klemenčiča i Bogdana Gjuda (moguće iz 1997.?), a "Zimska elegija" na tekst J. Menarta je moguće pjesma koju još nitko nije uglazbio. Obje su ozbiljnih karakteristika i odudaraju od komediografskih eskapada, no sasvim pristaju u zimski koncept melankoličnim uronima u atmosferu kakva se očekuje od ovakve tematike. Al', kako god, barem tih dana kada je Matej stvarao album, od snijega i neke jače zime nije bilo ama baš ničega. Samo slikovite idile s prizivanjem prave zime...

Naslovi: 1.Stari kočijaž (Fijaker stari, trad., Zmaj), 2.Sneženo, 3.Okrepal te bom, prasica, 4.Nekaj snega, 5.Rum, 6.Metež ((The blizzard, Harlan Howard), 7.Konjuktiv januarja, 8.Bližamo se postajališču Bolnica Petra Deržaja, 9.Sam po parku (Klemenčič/ Gjud), 10.Zimska elegija (besedi J. Menart, glasba M. Krajnc)

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 09/01/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Zimski album

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*