home > mjuzik > Replika EP

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Replika EP (Slušaj najglasnije, 2013)

Na novom 15-tominutnom EP-iju Matej je obradio 4 klasika rocka ponukan nemilim zbivanjima u deželi.

Oni koji misle da je Slovenija idiličan dio ex-Yu u kojem teče med i mlijeko vjerojatno nisu pratili događaje koncem 2012. godine kada je narod izašao na ulice i tražio kompletnu smjenu vlade. A umjesto toga, dobili su policijske kordone, specijalce i helikoptere koji su poslani da 'smire strasti ekstremista' na gradskim trgovima.

Krajnc kao predstavnik mirnog i tihog protestnog bunta iz dežele, svoj doprinos ka suosjećanju s vlastitim narodom dao je na ovom akustično-amplificiranom EP-iju obradama Leonard Cohena, The Beatles, Bruce Springsteena i Bob Dylana. On je izvorne originale preveo na slovenski jezik adaptiravši tekst i smisao u adekvatnom smjeru. Pa tako primjerice "Across the universe" (Lennon/ McCartney), odnosno "Čez vsemir" je umjesto očekivane translatacije refrena 'nothing's gonna change my world' preinačen u 'vse ostalo bo kot je' ('sve će ostati kako je i bilo'). Dosta 'tumbanja' je doživjela i Dylanova "Not dark yet" sa slobodnim hodom "Ni še mrak" ('a pripravla se'). Ostali prijevodi su manje-više identični - "Gostje" (Guests, Leonard Cohen) i "Prazno nebo" (Empty sky, Bruce Springsteen), no pjesme kao takve idealno 'sjedaju' na zadanu temu protesta povezanog sa vlastitim emocijama i nezadovoljstvom.

Interesantno, materijal je snimljen još u ljeto 2012., elem, nekoliko mjeseci prije uličnih prosvjeda i nereda kao da je znao da će do njih doći. Malo legato, više staccato tehnike bez solaža i njegov ugodan melodičan vokal u vrlo dobrim prepjevima koji mnogo toga govore o ovim lošim vremenima. Jedina je šteta što na EP nije uvrstio Dylanovu obradu "The times they are a-changin'" koju zna uživo odsvirati kao "Čas sprememb" uz dodatak usne harmonike.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 12/03/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Axis Mundi

Decrepit Birth: Axis Mundi (2017)

| 23/07/2017 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Ispod ovog neba, EP

JEREMY: Ispod ovog neba, EP (2017)

| 23/07/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Live Necronomicon, live

MINISTRY: Live Necronomicon, live (2017)

| 22/07/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Snošaj faktora

ABERGAZ: Snošaj faktora (2017)

| 21/07/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Tourmaline

ANAHITA: Tourmaline (2017)

| 17/07/2017 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> wi giv medi[k]a[al] suport to:
08_2017-humstok220x60.gif
> diskografija
cover: Replika EP
  • Glory And Honor (1998)
  • Na prvem ovinku (1999)
  • Matej Krajnc in Agencija Rokenrol: V akciji (2001)
  • Agencija Rokenrol: Drugi udarec (2002)
  • Vse pesmi so tihe (2002)
  • Likvidamber (2004)
  • Prepozno za svetnike (2005)
  • Blind Boy Spectacles sings Country Gospel (2006)
  • Tekoma (2009)
  • Deževje nima besed (2010)
  • Deževje nima besed - 2. natis (2010)
  • Zeitgeist (2010)
  • Prigotovitve (2010)
  • Historica; Demo Sessions Vol.1 (2011)
  • Ancient; Demo Sessions Vol.2 (2011)
  • Shalinduk (2011)
  • Storyville (2011)
  • Vse zaudarja po tišini (2011)
  • Vstop prepovedan! (2011)
  • Ure Quartz... (2011)
  • Storyville (2012)
  • Pesmi za gospodarsko krizo (2012)
  • Bertol Brecht Landsknecht (2012)
  • Balada za bencinsko s sirom (2012)
  • Trio Karaul: Plašč (2012)
  • Baskerville (2012)
  • Slovenske narodne (2012)
  • Replika EP (2012)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*