home > mjuzik > Balada za bencinsko s sirom

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Balada za bencinsko s sirom (Slušaj najglasnije, 2012)

Novi Krajncov album je vrlo komična interpretacija istoimenog romana objavljenog u založbi Litera (www.založba-litera.org) i volio bih ga pročitati. Iz kratkog press materijala može se saznati da je glavni junak jedno veliko 'niškoristi' (nebodigatreba); napustio je fakultet, do posla kojeg mu nudi Zavod za zapošljavanje nije mu stalo, a nakon iznenadne očeve smrti uspio je dobiti honorarni posao u nekoj firmi za software, a potom i u knjižari, no za to se mora preseliti u drugo mjesto i početi živjeti samostalan život. Njegova majka prima na stan studenticu Ceciliju s kojom se naš junak upusti u burnu vezu koja završava vrlo jadno, a naposljetku mu umire i majka, te on mora odlučiti šta će kako dalje. Riješenje se nudi na staroj benzinskoj stanici sa stupovima koji nalikuju švicarskom siru...

Bilo bi preporučljivo prvo pročitati roman, pa onda slušati ovaj album, ali kako u ovom slučaju imamo prilike prvo upoznati zvučnu adaptaciju, ostaje uživati u uistinu zanimljivim kratkim pričicama o svemu i svačemu oblikovanim kroz 11 klasičnih kantautorskih pjesama odsviranih uz pratnju električne gitare i usne harmonike.

Evidentno je s albuma na album da se Matej sve više i više oslobađa statike pretvarajući se u prijatnog zafrkanta koji vokalom šara na različite načine - šaputanjem, recitacijama, melodičnim arijama ili vrlo šaljivim jazzy/doo-wop i vox-extended dosjetkama, osobito u pjesmi "Oba" o gledanju stereotipnog TV filma s nesretnim završetkom. A sa stihovima je prozaično zašao u otkačene humoreske u rimama apelirajući na sve i svašta. On se poigrava zapažajući svakodnevne stvari koje vidimo, a o njima ne razmišljamo, recimo 'mesto ki ga gledam ni nič kaj belo, nič kaj srečno in nič kaj veselo, hiše ki jih fotografiram strmijo v prazno, avtomobili vozijo neprijazno, a tvoj nasmeh mi vliva upanje, da mi lahko še rata - tako brezhibna gledaš me s plakata' ("Sprehod"), 'jutri brez vetra bo dan' ("Brez vetra") ili 'z belemi kravatimi okititi nesrečne, na paramah ležeče bivše gospode' (blues "Kersnikov frizer").

Iznenađenje albuma je distorzijom porašpana "Preprodajalec litografij" u stilu Grahe s vrlo opakim, režavim vokalom koji zna i zaurlati (opa, ma jel' je to moguće?) i uspjela humpa-cumpa zafrkancija "Postovka" sa stihovima 'pride veter, pride toča, se to pesem omogoča, v pesmi smo si vsi enaki, vsi smo konji, vsi bedaki/ grem na levo, grem na desno, živim v šali, umrem pa resno, noć ne ve kaj dan prestaja - ubije ga!...'.

Odnosno, čitav album je zbirka crtica, koliko sam shvatio, u kojima se Krajnc pretvara u glavnog junaka i zbori o naoko nevažnim događajima pokušavajući dovesti reda u jedan sasvim neuredan život bez odgovornosti. Priča je tipično slovenska s kritičkim osvrtom ka jednoj generaciji koja nema svoje heroje i njezinim letargičnim, nezainteresiranim pojedincima.

Premda nisam pročitao roman mogu tek samo pretpostaviti da je Krajnc inteligentno povezao njegovu fabulu s konceptom ovog albuma. Mnogo toga će biti jasnije kad se uzme knjiga u ruke, ali i ovo što je ponuđeno na nešto manje od 40 minuta sasvim ležernog gitarističko-vokalnog rada može poslužiti kao odlična uvertira za sam užitak čitanja.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 02/08/2012

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Axis Mundi

Decrepit Birth: Axis Mundi (2017)

| 23/07/2017 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Ispod ovog neba, EP

JEREMY: Ispod ovog neba, EP (2017)

| 23/07/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Live Necronomicon, live

MINISTRY: Live Necronomicon, live (2017)

| 22/07/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Snošaj faktora

ABERGAZ: Snošaj faktora (2017)

| 21/07/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Tourmaline

ANAHITA: Tourmaline (2017)

| 17/07/2017 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> wi giv medi[k]a[al] suport to:
08_2017-humstok220x60.gif
> diskografija
cover: Balada za bencinsko s sirom
  • Glory And Honor (1998)
  • Na prvem ovinku (1999)
  • Matej Krajnc in Agencija Rokenrol: V akciji (2001)
  • Agencija Rokenrol: Drugi udarec (2002)
  • Vse pesmi so tihe (2002)
  • Likvidamber (2004)
  • Prepozno za svetnike (2005)
  • Blind Boy Spectacles sings Country Gospel (2006)
  • Tekoma (2009)
  • Deževje nima besed (2010)
  • Deževje nima besed - 2. natis (2010)
  • Zeitgeist (2010)
  • Prigotovitve (2010)
  • Historica; Demo Sessions Vol.1 (2011)
  • Ancient; Demo Sessions Vol.2 (2011)
  • Shalinduk (2011)
  • Storyville (2011)
  • Vse zaudarja po tišini (2011)
  • Vstop prepovedan! (2011)
  • Ure Quartz... (2011)
  • Storyville (2012)
  • Pesmi za gospodarsko krizo (2012)
  • Bertol Brecht Landsknecht (2012)
  • Balada za bencinsko s sirom (2012)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*