home > mjuzik > Praline

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Praline (Slušaj najglasnije, 2021)

Praline kao malo slatko okruglo čokoladno zadovoljstvo kompresirano je u nešto skraćenije lirske formate s malo fabule, ali dakako, širokim spektrom kojekakvih dogodovština iz trenutne aktualne stvarnosti poput poetskih pričica s kojima se Matej ponovno vraća u humoresknije raspoloženje nakon serije mračnijih i ozbiljnijih albuma. Ovaj puta je stisnuo i distorzije, upregnuo rock/ hard/ r'n'r blues riffove, a i ponešto punkerske energije skoro pa bez ikakvih većih staccata.
[  ]

A i proljeće tu radi svoje. S toplijim temperaturama se ponovno vraća neki život makar svatko ponaosob ima svoje privatne muke uključene u ponovno zahutali novi val pandemije Covid-19 o kojoj se djelomice zbori i kroz poneke skladbe na ovome albumu. Premda ovaj puta to nisu neke dubokoumne rasprave za razbijanje tikve, nanizao je komične sličice o plesu (kolo) oro na stolu, otvorenim školama prije novog lockdowna u uvodnoj, rockerski nabijenim grunge/ hard-rock riffovima "Elvisovi filmi (rad bi gledal)", tj. osobnim impregnacijama što bi on i kako najradije provodio vrijeme ponovno se prisjećajući policijskog sata u narednoj, bluesersko-noiserski prostornoj "Kući begaj!" (naslov očito uzet iz Balaševićevog refrena "Šugar rep") kad se nakon 21h zatvaraju ionako rijetki kafići na kojima ostaje neispijeno močno žganje koje ionako ne konzumira, a valja pripaziti i na fleke po podu koje ne treba gaziti jer se ne zna šta li sve sadrže, no bitno je da Narodno vijeće zasjeda i debatira u svrhu poboljšavanja životnih i društvenih prilika. Ako te slučajno uhvate predstavnici nadzora u nedozvoljenom trenutku noćnog policijskog sata, uvijek moraš biti spreman za alibi; jako dobro bi bilo uza sebe imati priručnik o štrikanju i pojasniti im da si član kluba štrikanja i heklanja, te već pomalo zaboravljene kućne radinosti koja održava narodski, tradicionalni duh koji ne smije biti nezaštićen kao dio starih zanata i obrta, osim toga, kako nije bilo javnog prevoza, a, šta drugo, ideš ulicom i proučavaš što si danas novoga naučio na klupskoj seansi, kaže treća, vrlo melodična "Slamica".



Vrli predstavnici reda i zakona to će možda i progutati, dakako, samo jednom, a valja imati i keca u rukavu bez nekakvog bahaćenja jer 'sunki nevihte premaknejo kamen' i pokažu svu agresiju održavanja javnog reda i (ne)reda. Bože moj, svatko bi htio u takvoj situaciji biti neki novi borac za pravdu, veliki revolucionar, daroviti 'čovjek iz naroda' koji će jednostavnim potezima i argumentima ostvariti velike reforme. Za najdulju, disonantno i psihodelično razvučenu temu "Garibaldi" (skoro 5 minuta) mu je poslužio slavni Giuseppe Garibaldi koji je tijekom 19. stoljeća u Italiji učinio štošta pozitivnog, a u njegovu čast su mnoge revolucionarne jedinice iz španjolskog građanskog rata, talijanskog pokreta otpora, a i hrvatski Narodno oslobodilački pokret u 2. Svjetskom ratu nosili njegovo ime neustrašivog ratnika pred mrskim neprijateljem, okupatorom, tiraninom i despotom. Garibaldiji nam manjkaju u ovim vremenima... I povijest se stalno prekrojava. Tako će i "Nova biografija John Lennona" biti znatno izmjenjena ukazujući da on nije bio bankar, već tamo jedan trubadur koji je imao samo dvije gitare boreći se protiv fašista poput Miroslava Škore koji je 1991. branio Hrvatsku iz USA s tamburicom pjevajući "Ne dirajte mi ravnicu" i "Moja je kuća na kraju sela". Ah, kad sam ovu zadnjespomenutu često i prečesto slušao na radiju tih godina, uvijek sam čuo jedan te isti stih u refrenu 'ma nek' sam isti ko' stari konj' misleći, pa jebemu, kakva li je ovo glupa tamburaška pjesma s tako blesavim tekstom, sve dok mi netko od njegovih fanova na nekoj seoskoj zabavi nije pojasnio da krivo čujem - 'ma nek' sam isti ko' stari moj', no za mene je i dalje ostao 'stari konj'. Puno bolje 'sjeda' u kontekst jer ionako niti pjevanje, a niti glazba i pjesma na mene nisu ostavljale ama baš niti mrvicu tog patriotskog raspoloženja.



Komediju nastavlja "Še ena pesem o Elvisovih filmih" uronjena u političke farbe 'će si levičar, gledaš diagonalo na desni/ če si desničar, na levi... če si Elvis, se poročiš črnobelo/ če si režiser, je zate nikotin/... vse se odvija v tehnikolorju/ na platnu se redko umira/ mati te vzgojila, ni pa te tudi dojila...' razvezavši jako dobro poznatu priču o mijenjanju kaputa i stranačkih 'barvi' kako vjetar puše. Eh, a onda je došlo i takvo vrijeme da ako zavrtite odojka na ražnju morate imati sve pravovaljane isprave. Punkerska "Odojak" je još jedan komičan skeč u kome dolaze žandari na pečenku tražeći adekvatne dokumente o kolinju, porijeklu pečenke iz kojeg je svinjskog tora došla, a pri tome tražeći i komadinu, naravno, onu najbolju za omastiti brk. I oni bi se obogatili: 'dajte košček, dajte vbogajme!' dok 'Horvi in Krajnc prosita', poput zgodbe iz Alan Forda kad je k sirotinji došao neki nadmeni bogataš tražeći igračku - vojnika kojeg njegov prepotentni balavi sin nije imao, a mali sirotan jeste, ha-ha-ha! Takva su vremena oduvijek bila. Ono što si bogatun i moćnik zacrta, tako i mora biti, a uzeti od sirotinje nije grijeh, na koncu konca, tako su postavljeni i zakoni. A odojak, uh, kad sam ga zadnji puta jeo? Ne uključujući poneki jeftini komad na akciji iz trgovačkih centara, biti će 2018. na jednoj svadbi, a prije toga, dobro se sjećam, na rođendanu Terapija.net u zagrebačkom Attacku (AKC Medika) www.terapija.net/koncert.asp?ID=132074 4. veljače (februarja) 2012. godine. Pa, to i nije bilo baš tako davno... Od tada sam uglavnom, vrlo poznati vegetarijanac.



Za kraj ovog specifično kratkog i jezgrovitog albuma slijedi pravovaljana poruka umjetnicima koji jako dobro prepoznaju loše iscrtan obris mrtvaca kredom na podu, a ministar ionako odlučuje što su umjetnost i kultura, kako će se pokrivati troškovi i na koji način će biti revalozirani, te kako trebaju biti prepoznate i tretirane u pučanstvu. 'Pridite, artisti, plačamo vam' (završna "Artisti"). Samo kaj?

Prigodna prvoaprilska šala 2021. godine. Sve ovo jest surova istina i istovremeno dobra zajebancija na račun stvarnosti. Na kraju se može i dodati: svaka insinuacija na stvarne događaje i likove je (ne)namjerna, autorski zaštićena i podliježe svim pravima o slobodi umjetničke, izvođačke i konzumerističke interpretacije.

Naslovi: 1.Elvisovi filmi (rad bi gledal), 2.Kući begaj, 3.Slamica, 4.Garibaldi, 5.Nova biografija Johna Lennona, 6.Še ena pesem o Elvisovih filmih, 7.Odojek, 8.Artisti

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 01/04/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Praline

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*