home > mjuzik > Upload

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Upload (Slušaj najglasnije, 2017)

Ok, ovo baš i nije 15. ovogodišnji Krajncov album po redu nego 19. ako ga točno pratite, no kako sam momentalno na godišnjem odmoru, nepažnjom sam prilikom pakiranja najnužnijih glazbenih artikala za recenzije uzeo ovaj album umjesto primjerice "Pecivo po dva evra", "Pripovedke" ili "Surove balade" koji mu prethode kao 16., 17. i 18. u ovogodišnjem nizu. Ispraviti ću to kad se vratim i sve će se ponovno korespondirati u revni tok balansa po kome su albumi objavljivani.

Sada je možda malo nesmotreno i ishitreno dočaravati ovu fazu njegovog stvarateljstva koja se nakon ponovne suradnje s Alex Cepušem na dva albuma "Houdini kot priča (z zasedbo Brem") http://terapija.net/mjuzik.asp?ID=26699 i još uvijek nerecenziranog "Pecivo po dva evra - poezija Aleksandra Cepuša" vratio u klasičnije rock/ blues performanse, ali ništa zato. Rekoh, uzeh krivo gradivo, pa nema druge nego da ga odradim i prije ustaljenog redosljeda, a moram spomenuti i da sam ga baš upravo tim redosljedom i dobio od samog izdavača Zdene misleći da mu je "Upload" uistinu 15. ovogodišnji album.



Nego, kako Matej ima vrlo česte žanrovsko-zvučne promjene te iz standardne akustično/ amplificirane kantautorske formacije zna odšetati u kojekakve vragolije, tako se i ovaj puta nonšalantno odlučio za čiste eksperimentalne ekspresije u kojima gotovo da i ne rabi gitaru već elektroniku, samplove i loop tehniku na minimalistički način poput Alana Vege (Suicide) ili Richard H.Kirka (ex-Cabaret Voltaire) koji će svakom boljem poznavatelju ovakvog teritorija odmah pasti prvi u uho kao asocijacija. Narafski, Matej se u toj vrlo ekspeditivnoj kontemplaciji s njima ne može mjeriti; oni osim što su nadebelo prokrčili teren za alternativnu elektroniku, EBM, industrial, gothic, dark-wave, drone i ine subžanrovske struje, te što su jedni od najvažnijih temeljaca, pa čak i rodonačelnika nekolicine vitalnih žanrova nerijetko kombinirali i mnogo kurentnih trendova uklapajući ih u zvučni zbir (hip-hop, funk, disco, house, techno/ acid-techno, rave, dubstep...) ipak su ostajali postrance od neke zaslužene slave koju su na njihovim referencama iskoristili mnogi od Depeche Mode do Nine Inch Nails. U tom kontekstu ovaj Matejev album stoji kao poprilično zasebno ostvarenje kojim razvija svoj smisao za bizarnije izlete u nepoznato.



Ta glazbena podloga satkana od pregršt zanimljivo osmislenih zvučnih intervala koje mahom repetira kroz loop figure izbjegavajući korištenje programiranih ritmova koji bi u ponekim kompozicijama dobro sjeli, pa čak mogli i odvaliti na đusku poput komične završnice "Chicken McNuggets, dvojna porcija" o hipsterskoj furki koju ismijava do cirkusko-klaunovske groteske, odlične "Tomi Lorber blues" u kojoj su jasno čujni samplovi blueserske gitare, te komada "Z napitnino ne bo nič" i antipropagandnoj "Naš izdelek je najboljši" o marketinškim trikovima vabljenja potencijalne konzumerističke klijentele koja pada na svaki primamljivo osmišljen štos bilo da je riječ o tv/ radio reklami, jumbo plakatu ili nekom drugom vidu transparentnog reklamnog pijara.

Čitav album lirski odiše upravo takvim konotacijama kada su ljudi zaluđeni s nečime na konto diktirane korporacijske strategije, čak i za siću, 'drobiž' u onim prilikama gdje se umjetnost i nečiji autorski legitiman rad naplaćuje po sistemu vrijediš onoliko koliko imaš klikova na youtube-u i emitiranja po medijima. A Mateju to uopće nije važno. I dalje stvara na svoj način neprekidno se razvijajući kroz hrabra istraživanja i sve bolje vokalne improvizacije koje su ovdje dovedene do teatralne lucidnosti tvoreći uz redovito zajedljivu, a ovaj puta i podosta provokativnu i komičnu poetiku jedan među 5-6 ponajboljih ekspresivno-eksperimentalnih albuma u dosadašnjoj karijeri.

Naslovi: 1.Namesto da bi si poiskal delo, si poslušal Johnnyja Mathisa, 2.Tomi Lorber blues, 3.Filezilla in tisoč konvertibilnih valut, 4.Z napitnino ne bo nič, 5.Če gre samo za dve mandolini, bi se lahko pogovorili že na parkirišču, 6.Naš izdelek je najboljši, 7.Kadavri radi nazdravijo, 8.Chicken McNuggets, dvojna porcija

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 30/08/2017

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Upload

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*