home > mjuzik > & His Very Gloomy Orchestra: Slovenske narodne

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: & His Very Gloomy Orchestra: Slovenske narodne (Slušaj najglasnije, 2012)

Nakon tri odlična 'knjiška' albuma nadahnuta literarnim klasicima i pratećom autorskom knjigom "Balada za bencinsko s sirom", odnosno radovima gdje je upregnuto mnogo različitih zvučno-vokalnih performansa i eksperimenata, Krajnc se vraća u svoj prepoznatljivi kantautorski svijet. Mada stoji uz njegovo ime His Very Gloomy Orchestra, od pratećeg benda nema skoro ništa - akustična gitara, usna harmonika, vokal i tek malo popratnih sampliranih laid-back efekata i poneka synth harmonija.

Album je intimističke prirode u kojoj je osnovni faktor spoken-word poezija uz tek poneku pjevanu ariju, a uobičajeno produhovljena Krajncova lirika ovaj puta se potpuno vraća u deželu na lokalne stvarne ili fikcijske likove o kojima redovito voli pričati. Stoga se album doima kao jedna od boljih varijanti Čoporovih lamentacija unazad godinu-dvije i nosi otprilike ton književne večeri s recitirano-pjevanom poezijom, a to, ruku na srce, zna biti veoma dosadno, naporno, nezanimljivo i monotono. Ispredajući priče o nekim znanim i neznanim likovima, junacima i 'zaboravljenim herojima', Krajnc je u principu posegnuo za sasvim solidnim performansom punim emocija, sjete, patetike i romantike, no previše se povukao u svoju 'business as usual' sferu koja je zanimljiva njemu, no ne osobito i slušatelju.

Previše usko, letargično i prejednostavno spram nekoliko sjajnih prethodnih albuma...

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 14/10/2012

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Axis Mundi

Decrepit Birth: Axis Mundi (2017)

| 23/07/2017 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Ispod ovog neba, EP

JEREMY: Ispod ovog neba, EP (2017)

| 23/07/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Live Necronomicon, live

MINISTRY: Live Necronomicon, live (2017)

| 22/07/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Snošaj faktora

ABERGAZ: Snošaj faktora (2017)

| 21/07/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Tourmaline

ANAHITA: Tourmaline (2017)

| 17/07/2017 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> wi giv medi[k]a[al] suport to:
08_2017-humstok220x60.gif
> diskografija
cover: & His Very Gloomy Orchestra: Slovenske narodne
  • Glory And Honor (1998)
  • Na prvem ovinku (1999)
  • Matej Krajnc in Agencija Rokenrol: V akciji (2001)
  • Agencija Rokenrol: Drugi udarec (2002)
  • Vse pesmi so tihe (2002)
  • Likvidamber (2004)
  • Prepozno za svetnike (2005)
  • Blind Boy Spectacles sings Country Gospel (2006)
  • Tekoma (2009)
  • Deževje nima besed (2010)
  • Deževje nima besed - 2. natis (2010)
  • Zeitgeist (2010)
  • Prigotovitve (2010)
  • Historica; Demo Sessions Vol.1 (2011)
  • Ancient; Demo Sessions Vol.2 (2011)
  • Shalinduk (2011)
  • Storyville (2011)
  • Vse zaudarja po tišini (2011)
  • Vstop prepovedan! (2011)
  • Ure Quartz... (2011)
  • Storyville (2012)
  • Pesmi za gospodarsko krizo (2012)
  • Bertol Brecht Landsknecht (2012)
  • Balada za bencinsko s sirom (2012)
  • Trio Karaul: Plašč (2012)
  • Baskerville (2012)
  • Slovenske narodne (2012)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*