home > mjuzik > Boter Krajnc

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Boter Krajnc (Slušaj najglasnije, 2020)

Snimljen uživo prilikom streaminga na facebooku 16.VI 2020., ovo je jedan od njegovih potpuno klasičnih kantautorskih albuma s, dakako, posve novim tekstovima i pjesmama izvedenih u mahom živahnijem elanu premda početak iz samoironije "Pentekostalec Matej" kreće u sumorniju atmosferu "Ostanimo prijatelji"... Omot albuma mu je jedan od upečatljivo najoriginalnijih i konačno je s njegovim punim licem koje odaje bezgranično poštovanje u imageu satkanom po mjeri: modro-blijedunjavo plavkasti sako, šešir, cigareta. Potpuno boemski a'la Humphrey Bogart koji zna kako ovaj svijet funkcionira. Samo Matej zna puno više od velike američke hollywoodske zvijezde preminule još tamo davne 1957. godine.
[  ]

Idemo redom. Svaki njegov album donosi pregršt informacija o svijetu u kome živimo i umije ih elokventno prenostiti. Pentekostalci su sljedbenici Pentekostnog pokreta unutar kršćanstva (Pentekostalizam), točnije protestantizma (Metodičke crkve), a nastao je početkom 20. stoljeća s iznimnim naglaskom na važnost darova Duha Svetoga i gorljivu molitvu s glasnim pjevačima, glazbom i spontanim plesom. U nas i nije osobito zastupljen, ima svega nekoliko tisuća pripadnika, no rasprostranjen je u USA, Brazilu, Gvatemali, Indoneziji, Nigeriji, Etiopiji, Gani, Keniji i Zimbabveu, te se smatra da ima oko 280-300 milijuna pripadnika. Talijani ih imaju oko pola milijuna, a Matej se ovdje pozabavio u kontekstu samoironije piflersko-pobožnog dojma kojeg ostavlja na okolinu: 'Pentekostalec Matej, kaj the fuck počneš/ Vidim, da imaš pisan pulover/ takšni niso več v modi'... Nastavak ironije slijedi u sumornijem staccato dekoru spomenute "Ostanimo prijatelji", ali lirski se postavlja na sukob s medijima, točnije radio programima i njihovim voditeljima koji na odjavama emisija redovito poručuju ostanite na našem programu, ostanimo prijatelji - 'mislijo, da bom ostal, če bom slišal zvok harmonike... parnik na drug konec sveta bi me menda čisto preveč stal/ parnik na ta konec sveta je že poln, pravijo. Žal'. Zabavlja se komunicirajući sa kumulonimbusom, oblacima koji nagovještavaju kišu pokušavajući čitati Čehova ("Arterijo iščem"), metaforički opisuje svoje privatno carstvo nepovredivosti kućnog ateljea u kome nikad ne razgrne zastor ili digne rolete, a ako mu doleti golub pismonoša, mora imati crne naočale ("My dark office"), pa se vrlo zgodno poetski u alegoriji prebacuje na gotovo basnu za djecu s vrlo kratkim stihovima "Na lokvanju sedi en žab" za pomno razmatranje:

'Na lokvanju sedi en žab
in piše, kar narekujem.
Stenografira. Hiter je, ko je sončno.
Še hitrejši je, ko dežuje.

Na lokvanju sedi en žab.
Na lokvanju sedi en žab.

Terase padajo v prepade.
Preslabo so jih pritrdili.
Roka ne more zadržati sveta,
tudi če se namili.

Na lokvanju sedi en žab.
Na lokvanju sedi en žab.

Na lokvanju je perspektiva drugačna.
Okteti pojejo tišje.
In če slabemu vremenu odvzameš dedno pravico,
ostane samo ohišje.

Na lokvanju sedi en žab.
Na lokvanju sedi en žab
'.



Međutim, ima ovdje i angažiranih konotacija poput tema "Poljubil te bom na čelo (Zverina)" i "Ti si zdaj del družine" o tajkunima, nepotizmu i mafijašima, elem elitom koja dodjeljuje podobnima po dva restorana, vozni park i još koješta pod kojekakvim uvjetima 'možeš ući gdje god hoćeš, samo ne u moju sobu', 'teško tebi ako te vidim s mojom kćerkom' i 'ubiti ćemo te ako je to potrebno', jer sada si dio 'obitelji'. Konac svirke je zgodno raskrzan blues "Poba, ta sveženj je zame!" aludirajući na primopredaju poštanske pošiljke i sveprisutnoj opasnosti od korone: 'razmisli o ne tak dolgi poti od zibeli pa do groba'. Ili možebitno i od poklona kojeg je dobio Marlon Brando u filmu "Kum" (The Godfather", 1972.) kad se probudio s konjskom glavom u krevetu. Vokalno se sjajno pripremio teatralno isceniravši osim ugodnih arija i mnogobrojne komike iznimno duhovitog i zabavnog performansa kakvog ne mnogi, nego ama baš svi vokalisti pripremaju mjesecima premišljajući hoće li ovu dionicu i ovaj stih otpjevati ovako, onako ili nekako drugačije da dočaraju srž, no kod Mateja to ide s nevjerojatnom lakoćom koju bih usporedio s ponajboljim svjetskim komičarima/ glumcima/ pjevačima kada dobiju odriješene ruke da naprave i da se izraze kako god žele, ono uživo, skoro bez ikakve pripreme, a takvi su primjerice Jim Carrey ili pokojni Bowie. Znam da nije fer u recenziji navoditi 'svecke žvake', ali ne mogu odoljeti nagonu da pogledate, ako niste Jim Carreya kako imitira Barney Greenwaya, jednog od ponajboljih i najoriginalnijih growl-metal urlatora iz Napalm Death, a potom Bowiea kako je fantastično skinuo tipičan seljački engleski akcent Mick Jaggera. Čak se i prisutan Tom Hanks slatko nasmijao na ispričani dijalog nekog iz publike i Jaggera na davnom koncertu Stonesa iz 60-ih: 'ošišaj se' - 'kaj... pa da izgledam ko ti?'...





Jest, ovo je prava komika ako ste pogledali priložene, vrlo kratke inserte koji su nastali sasvim spontano, u dotičnom trenutku, a Matej se za ovakve, vrlo bliske vokalne interpretacije praktički i ne treba posebno pripremati. Naukovao je mnogo kroz prethodnih 213 albuma i sjajno se vokalno usavršio, a ovaj zapis bezrezervno spada u njegove ponajbolje vokalne kantautorske izvedbe. Još da uz 4 statična video spota na youtube ("Arterijo iščem", "Ostanimo prijatelji", "Ti si zdaj del družine" i "Na lokvanju sedi en žab") ponudi i živi zapis s facebooka, dramatičnost ovog albuma bi znatno poboljšala njegov 'pentekostalec' status. Usput, ovi klipovi Carreya i Bowiea imaju ogromnu gledanost i izazivaju opću smijuriju, a mogao bi i Matej poboljšati svoj učinak jer je u datom trenutku odigrao fantastičnu vokalnu rolu od pjesme do pjesme ne potencirajući i ne silovajući kreativan potencijal i naboj. Zna se, sad je izolirani umjetnik u najboljem životnom stadiju, a ovo mu je fantastičan album. On, gitara, odlični tekstovi i savršeno dobro postavljen, uživljen i otpjevan teatralno-melodični vokal. Nikakvih drugih pomagala. Perfekcija!

Naslovi: 1.Pentekostalec Matej, 2.Ostanimo prijatelji, 3.Arterijo iščem, 4.My dark office, 5.Na lokvanju sedi en žab, 6.Poljubil te bom na čelo (Zverina), 7.Ti si zdaj del družine, 8.Poba, ta sveženj je zame!

ocjena albuma [1-10]: 10

horvi // 30/11/2020

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Boter Krajnc

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*