home > mjuzik > Ob bistrem potoku je mlin

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Ob bistrem potoku je mlin (Slušaj najglasnije, 2017)

Eh, koliko me pamćenje ne vara, Matej se od albuma "Baskerville" (2012) povremeno okušavao na najmanje 15-ak idućih albuma s prljavim gitarskim distorzijama, a o lo-fi 'produkciji' da se niti ne nabraja. Ovo mu je 118. album, jedanaesti po redu u tekućoj godini i jedan od zasigurno najeksperimentalnijih u karijeri.
[  ]

To koliko je poetski elokventan i totalno uživljen u te 'role' i 'epizode' koje baca poput Cige iz vica kad treba izmisliti neki štos da nešto ukrade nepotrebno je objašnjavati, a ima i jednu vrlo sličnu šegačinu na ovome albumu u obliku pjesme "Tatov otrok": 'če boš šel sam v mesto, te bo kdo ukradel, raje pojdi z mamico, ker bo tako bolj prav'. Ovdje on, naime progovara o jednoj izgubljenoj idili koja postoji još samo u sjećanjima, a mlađim generacijama samo u nekakvim maštarijama kada slušaju priče svojih roditelja. I roditeljevih roditelja istovremeno sukobljavajući 3 pokoljenja - figurativno rečeno oca, sina i djeda, odnosno prikazuje idilu koja to u stvarnosti nije bila. Sjetite se, nekad su vodenice, tj. mlinovi na vodeni pogon bili sastavni dio ruralne stvarnosti. Tjerao ih je neki bistri potok s domišljato stvorenim umjetnim padom koji je snagom vode pokretao glavni kotač što je mehanički okretao žrvanj, uglavnom kameni, da melje različite vrste žitarica, kukuruza, odnosno prehrane za ljude i stoku. Danas toga više nema. Niti mlinova, a niti bistrih potoka što će reći da je na ovome albumu poetika čista metafora s jasnom ironijom koja uključuje mnogo različitih detalja, personifikacija, alegorija i insinuacija po kojima se Matej već najmanje čitavu deceniju izdvaja od kurentne (kant)autorske scene s područja čitave ex-Yu regije.



Vodeničari su se pretvorili u vrtiguze, namiguše, prevarante, Internet mahere, intelektualce i razne metro naraštaje. Nitko ne voli fizički raditi, rađe se odlazi energija bacati u teretane, a čitanje nadahnute literature zamijenjuje se kratkim pasosima jeftine beletristike i još jeftinije žute štampe. O svemu tome govori ovaj album s epilogom u završnoj pjesmi "Ne najdem več mlina", a još jedna zanimljivost cjelokupnog zvučnog performansa jest da je gotovo sve pjesme odsvirao s rock riffovima koji u nekim slučajevima podražavaju i punk ("Deviški pas", "Velika je tvoja dobrota, ti ki čepiš ob potoku", "Glava"), te imaju i intrigantne vokalne arije potkrijepljene usnom harmonikom, sintetičkim ritmom, čak i nekim harmonijama stvarajući jedan sasvim novi audiofilski doživljaj gdje su improvizirana glazba i sam zvuk pun namjernog šuma priča za sebe na vrlo arhaičnoj art razini. Da je Dylan u vrijeme svojih, hm, slabije protumačenih ploča s kojima je promašio 'ceo fudbal' od "Slow Train Coming" (1979) do "Down in the Groove" (1988) uletio u eksperimente i hrabro se upustio u koštac s tadašnjom punk, post-punk i industrial/ noise generacijom, ne bi se morao boriti sa činjenicom da je za komercijalno dobru prođu važan potencijalni hit. Matej nema takvih problema. Izbacuje hit do hita koji svaki puta tvore zaokruženu pjesmaricu s jasnom tematikom, a naravno, 'hit' težina u njegovom slučaju nije broj 'klikova' na youtube i onih 'I like' ili mogućem emitiranju na radio stanicama, već u konceptu koji u ovoj prilici s ovako uvrnutim lo-fi zvukom namjerno iritira 'nebukadnezarje, tate, fiškale, zdravnike-pirate, profesorje, dirigente, velike bele ljudje in preostali ljudski gnoj'. Nebukadnezarji nisu neka Matejeva izmišljotina - po hrvatski, Nabukodonosor je bio vladar cijelog svijeta iz epohe slavnog Novobabilonskog carstva nekih 600 godina prije Krista, te je glavni arhitekt čuvenih Seramidinih visećih vrtova, a o tome se dovoljno zna… S pravom kaže u uvodnoj pjesmi 'ob bistrem potoku je mlin, jaz pa sem Nebukadnezarjev sin, mlin sem dobil v oporuki, hozano z višav in višin'. Nije ga teško za shvatiti, kaj ne? Jel' ste sigurni?

Ja sam siguran da Matej jako dobro zna što radi i kako inteligentno koristi svoju bogatu knjišku načitanost da ovome pokvarenome svijetu očitava od albuma na album vrsne pedagoške lekcije prepričavajući mu mitove i legende kanalizirajući ih u stvarnost. Još jedna stvar: da su ovu priču prodali Iron Maiden ili neki razvikani metal/ gothic/ neo-folk poete što se diče s arhaičnim dubinama poznavanjem hijeroglifa i kojekakvih arheoloških otkrića prije Nove ere, odmah bi bio svjetski 'buuuuuuum'. O hollywoodskim filmašima koji ponekad uvjere da i mumija može oživjeti, Feniks se dići iz pepela, a čovjek hodati po plafonu, letjeti poput Ikara ili preživjeti atomski napad sakriven u frižideru, moje mišljenje jest da su to samo vrlo jeftini štosevi za onu glavnu mimikriju kojom se stvara psihološki efekt superiornosti. Zabavu u to ne računam. To jest jako zabavno, ali Matejevi album su daleko zabavniji i edukativniji kad se uroni duboko u njih.

Ovo je jedan takav za kojeg slušatelj ne mora biti niti najmanje pripremljen jer je ionako čudan, eksperimentalan, prljav i naoko 'neuredan'. Ali baš u tome leži 'kvaka' ove jako dobro smišljene priče što nije niti bajka, niti apstrakcija, već vrlo duhoviti poetski kritički esej što se može prepoznavati na mnogo razina današnjeg svjetonazora.

Naslovi: 1.Nebukadnezarjev sin, 2.Oče, to ni evrovizija, 3.Deviški pas, 4.Psi, 5.Velika je tvoja dobrota, ti ki čepiš ob potoku, 6.Glava, 7.Tatovi otrok, 8.Ne najdem več mlina

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 22/06/2017

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Ob bistrem potoku je mlin

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*