home > mjuzik > Grof Ureh Celjski

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Grof Ureh Celjski (MK Records/ Bandcamp, 2017)

Ovo je bilo četvrto izdanje na Krajncovoj maloj net etiketi MK Records koja mu povremeno služi za, uvjetno rečeno, 'nabrzaka' i 'hitro čimprej' objave zbog aktualnosti u kojoj se ne treba čekati po nekoliko dana ili više da ih se realizira na Slušaj najglasnije. Prije ovoga realizirao je na MK Records albume "Deževje nima besed (s Pohištvom nad stresom)" 2010. koji je iste godine bio i prvo njegovo izdanje na Slušaj najglasnije www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=10486 , zatim "The Golden Boat Soundtrack" (2012), te "Gospel Session (kot Blind Boy Spectacles)" 2015. www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=23582 također i na Slušaj najglasnije.
[  ]

Objavljen 17. lipnja (junija), ovo je bila još jedna posveta znamenitom Antonu Aškercu (1856-1912), ovaj puta povodom 105. godišnjice njegove smrti - 10. lipnja 1912., a kompletan libreto čine izabrani odlomci iz zadnjeg lirskog djela "Poslednji Celjan" kojeg je Aškerc objavio pred smrt, upravo 2012. godine. Prvo izdanje je imalo 169 stranica, a izdavač je bio Ig. Pl Kleinmayr & Fed. Bamberg. U djelu se opisuje život i tragična smrt grofa Urlika II. u Beogradu, a time i propadanje moćne celjske obitelji s kombinacijom dvije priče usko vezane za Celje i celjske plemiće; druga priča je o teharskom županu (gradonačelniku) Pengarju i njegovoj ženi Marjeti u koju je svojevremeno bio i zaljubljen (Teharjane je također uzdigao do statusa plemstva).
[  ]

Reizdanje knjige od 184 stranice upriličeno je također 2017. godine u izdavaštvu Antike, a sama knjiga je tijekom stotinjak godina od prvog objavljivanja imala još nekoliko 'natisa', no premda je Aškerc bio vodeći pjesnik slovenskog realizma tijekom života izražavajući kao svećenik po mnogim štajerskim župama borbeni liberalizam i domoljublje, ali i nemir izazvan neskladom između svoje profesije i uvjerenja, bio je žestoko napadan i kritiziran zbog traženja etike u prakršćanstvu i orijentalnoj filozofiji (bio je i četiri godine urednik književnog mjesečnika "Ljubljanski zvon" 1899-1903 koji se definitvno ugasio 1945. nakon 64 godine postojanja), pojavom Otona Župančiča i Ivana Cankara, te još nekih modernista, njegov dotadašnji vrlo veliki ugled je naglo opao.



Premda svih ovih godina nije ostao u zaboravu, Matej mu kroz 10 pjesama daje novi život, novokomponirani, blueserski i rockerski pristojan uzevši električnu gitaru bez ikakvih efekata, eksperimenata, elektronike i distorzija u kojima se nalazio. S jednostavnom strategijom kakvu je imao na ranim albumima iz prve decenije 21. stoljeća, ali dakako desetljetnim iskustvom rapidnog kantautorskog napretka, ovih 40 minuta ima vrsne interpretatorske karakteristike artističke radio-drame na zadanu tematiku u kojoj se snalazi bolje nego li riba u vodi. "Prolog" laganim staccatima s malo usne harmonike dočarava ambijent 'močnih zidov in pustih razvaljina celjskih grofov', country-rock legato riffovima "Grof Ureh Celjski naj živi" hvali pravičnu gospodu bez sužnjeva, tek s porezom od desetine uroda što je u današnjim mjerilima bezazlena cifra, da bi u teatralnoj "Vedeževalka" (gatara) odigrao odličnu spoken-word rolu o crnoj babi-ciganki. Laganim blues taktovima "Guslar" melje o najljepšim šatorima prilikom imenovanja grofa Celjskog.



Također spoken-word komad "Szilagyjev monolog" podiže iznimne tenzije uzvicima 'smrt bo', a i šapatima koji se nastavljaju u ambijentalnom staccatu "Odgovor škofa Viteza" kompromisima 'ubijati, je li še to krščansko, ni to zločin, ni li to pagansko?' dramatizirajući i praznim hodovima bez glazbe. Ovdje su stihovi najbitniji, a Matej ih je vokalno dotjerao do performansa najboljeg i najuživljenijeg svećenika - umjetnika, vjerojatno onakvog kakvog bi svatko htio doživjeti u konzervativizmom opičenoj rimokatoličkoj crkvi što još uvijek ima dogme prema suvremenom svijetu. Vrativši se i na bogobojazni prvijenac "Glory And Honor", Matej u pjesmi "Gospod mogočen ti si, meč" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30340 pokazuje puno bolje i daleko zrelije karakteristike s opuštenim glasom u kome je prisutna i vedra zajebancija da nije Bog i Gospodar nekakav hudič koji zgromi ognjem i paklom. Vrhunac albuma je 9 minuta dugačka "Nagovor patra Peregrina", pa valjda prva kompletna acapella Krajncova izvedba za koju se odmah daje najvišlja ocjena. Mnogi će se odmah prisjetiti uvoda i završetka čuvene pjesme "Moja si" Idola s još čuvenijeg albuma "Odbrana i poslednji dani" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=314 koji su lukavo iskoristili pravoslavni obred u zabranjenom periodu javnog religijskog života komunizma; ovdje Matej nema takvih poteškoća. Od komunizma i dogmi su prošla 3 desetljeća, bivši komunisti danas idu u crkvu i mole se Bogu da im oprosti sve grijehe koje su uradili, a Aškerc je kao avangarda prije komunizma predvidio razvoj budućnosti na dugačke staze. Tu su još dvije osebujne "Hunjadijev ukaz" i završna minutu i pol dugačka "Zvonijo danes v Celju vsi zvonovi" o pokopu grofa celjskog, časnog lokalnog vladara koji je zamišljao jedno sasvim drugačije socio-političko uređenje.

Nagovor patra Petegrina: IOxZEvIJXCs



Svi ovi tekstovi djeluju kao da ih je sam Matej ispisao pokazujući bogati lirski naboj Aškerca u ovakvoj letargičnijoj sviračkoj, ali sjajnoj vokalnoj izvedbi aludirajući na društveni sistem koji je gotovo nemoguć, distopijski i futurističan, a kao takav i osuđen na romantičnu propast. Vrhunac je Matejeve 'cover' snage da sa stihovima i interpretacijom oživi duh prošlosti. Djelo dostojno da se nađe na play listi 3. programa Radio Zagreba gdje se upravo ovakva moderna 'novokomponirana' umjetnički konceptualna djela izvode u eteru. Zato je i jasno zbog čega nije objavljeno na Slušaj najglasnije.

Naslovi: 1.Prolog, 2.Grof Ureh Celjski naj živi, 3.Vedeževalka, 4.Guslar, 5.Szilagyjev monolog, 6.Odgovor škofa Viteza, 7.Gospod mogočen ti si, meč, 8.Nagovor patra Peregrina, 9.Hunjadijev ukaz, 10.Zvonijo danes v Celju vsi zvonovi

ocjena albuma [1-10]: 10

horvi // 18/02/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Grof Ureh Celjski

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*