home > mjuzik > Kapitan je bil buldog

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Kapitan je bil buldog (Slušaj najglasnije, 2023)

Vemo, obstajajo ljudje, ki vsake toliko sovražijo živali in poimenujejo človeške like po njih: opica, bik, krava, konj, osel, tele, podgana, miš, kača, žuželka, mravlja, krokodil in eden najpogostejših je primerjava s psi (ok in mačke in žrebice v erotičnem dekorju) ki jih hudič ima in vprašajte koliko vrst.
[  ]

Pes je najbolj zvest ljubljenček. Ni boljšega, pa tudi podlasico sem videl, fantastična beštija, ki se jo da ukrotiti, a sovražniki so kakršni so, za njih je perutnina, ki jo je treba poteptati. Pred davnimi časi so Generacija 5 imeli akustično stvar na prvencu "Zgažen pas", Termiti/ Let 3 so imeli "Vjeran pas", Kawasaki 3P "Kak' si pa tak - jebo mene mali pas", Iggy Pop je kričal "'želim biti tvoj pes' zato je bilo veliko priljubljenih pesmi, kot je "Dog eat dog" Adam And The Ants o plemenskem pogledu na svet, "Dog tribe" Fun-Da-Mentala, Prince se je imenoval pes, imamo Snoop Doggy Dog, sloviti Procol Harum je imel pesem "Every dog will have his day", zagrebški Picksibners so peli o cucku, če se spomnite, pa so tudi Pink Floyd pripeljali psa, ki je tulil in bil pevec pri "Seamusu". In Jethro Tull, Rufus Thomas, The Monkees, Johnny Cash, Tom Waits (album "Rain Dogs"), Bauhaus, Nazareth, Yusuf/ Cat Stevens, The B-52's ("Quiche Lorraine"), Bahamen ta smešni hit "Who let the dogs out", je sam kralj r'n'r Elvisa zakričal "Hound dog" in končno, najpomembnejša pasja stvar je "Atomic dog" Georgea Clintona, tiste stare Majke iz zgodnje faze zgodnjih 90-ih, njihov prvi akustični "Mršavi pas", ki ga je pozabil njegov gospodar.

Kovanec:



Tu se je Matej na nekoliko daljšem, pol ure trajajočem albumu z 11 skladb osredotočil na človeške značaje, temo pa utrdil na znameniti otroški roman Tone Seliškarja "Bratovščina Sinjega galeba", ki je bil nekoč obvezno branje nekdanjih SFRJ. Kdor ga takrat ni bral, Bog mu odpusti dušo, je spregledal enako kot neznanje o "Društvu Pera Kvržice" ali "Vlaku v snegu" Mateta Lovraka, ki je na več načinov obravnaval besednjak psov. Pes je lahko kapitan prave postave bodisi v tem sodobnem ali zgodovinskem času, vse je odvisno od ekipe, vedno je bil na ladjah z nekimi komičnimi Matejevimi prispodobami, da danes posluša Eurythmics prejšnjih neviht preliminarno ležeč v nekem dekorju domačega udobja grabijo za 'marmornik' za kopanje vrta, ki se metaforično nanaša na politične konotacije ("Plačaj Mučiću"). Kapitan je na ladji s svojimi mornarji, nekateri so bogati in prijazni, uniformo so zamenjali za fuk in aspirin ("Melkizedek mornar"), nekateri bi radi zapeli narodno pesem, pes pa je zavohal sadje . "Bratovščina Sinjega galeba" je lirično otroška, kot se spodobi, in več tem je obdelanih ali predelanih, kot so uvodna "Tom Dooley" (D. Hering), "Stari suzafon" (The window - washer man, Barry-Malanga- Hering), "Če bi bil ptica" (O. Pestner-M. Petan) in zadnja "Kovanec" (Nickel song, M. Safka), ki je bila izbrana za promocijski singel.

Vendar bi se glede tega singla hudo zmotili, če bi bil ta album še eno Matejevo standardno delo. Začne se z legati, potem pa se iz pesmi v pesem kar naenkrat nekaj prevrača: najprej uporabi običajne reverbe, v omenjenem "Melkizedek sailorju" pa igra Lee Ranaldo, ki očitno udarja s palicami po strunah, vse bolj eksperimentira z zvokom. in tehniko, da bi v "Stari suzafon" dobili nek povsem nov zvok, podoben kitarskemu dubu, in ne gre za reggae, ampak za zlomljeno melodično disonanco, ki je ni imel niti Jimi Hendrix. Matej je odkril novo veščino, ki ji ne bi znal reči drugače kot dubgaze, ki jo obilno uporablja pri naslednjih skladbah (glej seznam), tako da je morda čez povsem, popolnoma naključnen poskus svetu porodil novo stilizacijo.

Naslovi: 1.Tom Dooley (D. Hering), 2.Kapitan, 3.Melkizedek mornar, 4.Sto narodnih, 5.Stari suzafon (The window - washer man, Barry-Malanga-Hering), 6.Če bi bil ptica (O. Pestner-M. Petan), 7.Ne samo Vehovar, 8.Plačaj Mučiću, 9.Bratovščina Sinjega galeba, 10.Blaznica, 11.Kovanec (Nickel song, M. Safka)

ocjena albuma [1-10]: 10

horvi // 22/02/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Kapitan je bil buldog

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*