home > mjuzik > The Best of Evo Ruke

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: The Best of Evo Ruke (Spona/ Wolfman, 2022)

Zahvaljujući splitskom festivalu Evo Ruke u splitskom Đardinu, nastala je ova zanimljiva kompilacija dalmatinskih bendova šporko i dišpetno podnaslovom nazvana i kao 'dalmatinski paket aranžman' evocirajući ono sveto beogradsko trojstvo s početka 80-ih godina prošlog stoljeća.
[  ]

Naravno, čuveni "Paket aranžman" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=319 (1981) s Orgazmom, Šarlom i Idolima je ultimativna ploča koja je promijenila jugoslavenski rock and roll otvorivši širom vrata new-waveu i post-punku, te nevjerojatnoj komercijalizaciji undergrounda kakav do onda nije bio zamisliv u okvirima vrlo skučene i ograničene scene koju je diktiralo tek 4-5 diskografskih etiketa, mahom gluhih za radove glanc brand new demo izvođača. Povijest je jasna. Da nije bilo te ploče i dobrohotnosti agilnog Siniše Škarice kome su komunistički dušebrižnici gledali kroz prste odmjeravajući svaki stih punk i novovalnih rock pjesama koje je hrabro objavljivao, Juga bi sasvim vjerojatno ostala bez mnogo čega. Probajmo samo zamisliti da nije bilo "Bistriji ili tuplji čovek biva kad..." ili singla "Maljčiki/ Retko te viđam sa devojkama/ Pomoć, pomoć", da su zagubljeni ostali negdje u beogradskim podrumima kasetnih snimaka i onda se tijekom 4 decenije izvlačili kao neka kultna ostvarenja bendova koji su, stjecajem okolnosti, kako koji, zaboravljeni ili pričom "Čokolada" osvanuli kao prvorazredna mainstream poslastica za sve uzraste.



Scena bi ostala na, kako reče pokojni Dražen Vrdoljak, pastirskom rocku Bijelog dugmeta izrodivši kasnije Plavi orkestar, a Vlatko Stefanovski se nadovezao 'mogu da zamislim kako će izgledati bendovi kojima će uzor biti Plavi orkestar'. Imali smo sreće, kaže naša ex-Yu kultura s putrom na glavi koja je dugo šutjela. I Štulić bi možda bio samo gitarist u Parnom valjku, a Jura bi život u ritmu muzike za ples zamišljao od Sesvetskog Kraljevca do Zvečke, Blata, Kavkaza i nazad. Slično tome, ovo je jedna vrlo slična priča 8 bendova na relaciji Sinj - Solin - Split - Šibenik - Sv. Filip i Jakov smještena 4 decenije kasnije, u ovo 21. stoljeće kada glazbe i bendova ima u izobilju, konkurencija je ogromna, a kvaliteta neupitna, samo s otklonom da upravo kvantiteta guši prepoznatljivost, originalnost, a i vrijeme. Auditorij nije fokusiran na repeticije pjesama izvođača koje čuje prvi puta - prolete kroz uha tek malo ostavljajući memorije i povoda, a još manje želje za dublje istraživanje, tako da s te strane ova kompilacija ima komplementarno breme pilota-izviđača, pokusne prethodnice pješaštva-pijuna što im je sudbinska namjena ispipavanje teritorija prohodnosti.



Koliko mi je poznato, od ovih 8 bendova većina ima neka službena izdanja i djelomice su si raskrčili put lokalnih medija i koncertnih aktivnosti (tek poneko i u nešto širem rakursu), a pretpostavljam da imaju i intrigantne dosjee s kojekakvim pikanterijama koje dočaravaju njihove senzibilitete i svjetonazore što se posebno odnosi na splitske comedy-punkere Buža (pjesme "Dalmatinac" i "Da sam barem potpuna budala"), te solinski Sila Nečista a'la Gogol Bordello + livanjski Andrija što se sprdavaju s LGBT trendovima (stvar "Ćao mornaru") poput Idola insinuirajući da su gayevi i tupi-glupi malograđanski domoroci kojima svašta smeta, gnušaju se dalmatinskog šliha i pošto-poto furaju urbani trip ljutog protivnika lagodnog oportunizma.

Kompilacija je manje-više vrlo duhovitih parametara, a isto tako i šarolika stilskim i žanrovskim figurama, pa se primjerice odmah na početku zaigra zvrkasti country tex-mex "Pamuk iz pupka" benda Ljuta Kuća iz Sinja, a oni su jedini zastupljeni samo s jednom, dok su preostali predstavljeni s dvije pjesme. Splitski Trio Trabacool su blueseri vrsnih sviračkih performansa, a 058 americana, no na račun vokala Jelene Bebić "Navika" uvelike asocira na More iz perioda s Meri Cetinić, previše ozbiljni i disleksični spram ostatka ekipe. Druga im pjesma "Tu" opet ide u vrlo blizak kontakt s dugoselskim Olovnim Plesom jer imaju i drugi vokal Predraga Lovrinčevića Lovre koga je glasovno vrlo lako zamijeniti s Tomislavom Zorićem. Iznenađenje ili ne, meni osobno su filipjakovsko-šibenski Jeremiah's koji su ovdje zastupljeni s daleko žešćim i rockerskijim komadima "Black pony rider" i "I don't know" no što su bili na smušenom i pretjerano silovanom debi albumu "Time To Rob" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=29095 (2018), dakle, pokazali su ovdje zrelije i čvršće obrazine. Šibenski Reah mi je bio totalna nepoznanica, no nakon odslušane "Only 19" i disonantno trome "Snake" u smjesi post-grungea, stonera, sludgea i alternativnog rocka stvari su odmah sjele na svoje mjesto ko' da ih odavno poznajem. Mogli su ovako pičiti i 1991/2/3, a zaštitini simbol čvrstog distorziranog rock riffa ostaje besprijekorno moćan i 30 godina kasnije, to jest danas.

Kultni Stivideni su priključeni kao bonus: najstariji su po stažu, takoreći suvremenici su spomenute grunge generacije, no zna se, sviraju blues/boogie rock a'la ZZ Top i Status Quo s mnogo lirske zafrkancije, mediteranskog ambijenta, te 3 službena albuma poodavno realiziranih prije dvadesetak godina. Croatia Records im je 2021. objavila kompilaciju, a sad, oli su ponovno aktivni, može biti.

Sve u svemu, ima ovdje zanimljivih pjesama mahom napenalenih za radio difuziju i inu medijsku distribuciju namjenjenu zabavi i mahom neobaveznom raspoloženju bez ikakvog primjetnijeg socio-političkog angažmana od kojeg bi se netko pronašao prozvan zbog opstrukcija ili možebitnih sofisticiranih karakteristika. Kao pandam onom pravom "Paket aranžmanu" leluja na slabim konotacijama - starinskog je stila, klasičnog neborbenog mainstream populizma-ukusa, očekivala bi se neka žanrovska revolucija, novotarija kurentnih trendova, barem metalcorea križanog s elektronikom i hip-hopom, novih izvedenica krautrocka i post-punka/rocka/metala/etna/jazza, ako ne i nekih drugih stilizacija. Previše je umivena i pročišćeno uronjena u standarde-zicere tražeći neku novu Daleku obalu, Stijene, Gego i Picigin band, možda Jappin Metak (ili Belfast Food), da ne pominjem Tutti Frutti (ha-ha-ha, tko se sjeća, imali su dodatak Balkan Bend), Giuliana, Gibonnija, a to Orgazam, Idoli i Šarlo u ono vrijeme nikako nisu bili. Elem, izuzev 2-3 benda, ovdje je malo toga radikalno, kompromitirajuće, kontradiktorno i opasno po kardiogram. Fale Brižno grilo, Lice mista, Embassy 516, Utjeha kose, Petrale... stari Puder, Igorova ekipa iz Kocke i Guranja s litice, a to je daleko bliže i rapidnije sličnije svjetonazoru poredbe s "Paket aranžmanom".

Naslovi: 1.LJUTA KUĆA - Pamuk iz pupka, 2.BUŽA - Dalmatinac, 3.BUŽA - Da sam barem potpuna budala, 4.SILA NEČISTA - Ćao mornaru, 5.SILA NEČISTA - Lutak, 6.TRIO TRABACOOL - Preradović, 7.TRIO TRABACOOL - Koža, 8.058 - Navika, 9.058 - Tu, 10.JEREMIAH'S - Black pony rider, 11.JEREMIAH'S - I don't know, 12.REAH - Only 19, 13.REAH - Snake, BONUS: 14.STIVIDENI - Ćiribimbaš, 15.STIVIDENI - Mate

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 21/09/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: The Best of Evo Ruke
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*