home > mjuzik > Trilogy 1: Heaven

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: Trilogy 1: Heaven (Underground Alliance Records, 2012)

Beogradski nezavisni izdavač bacio se na prilično zahtjevan zalogaj - sakupiti najznačajnija imena i autore elektronskog undergrounda s područja ex-Yu regije i konceptualno osmisliti kompilacijsku trilogiju o Raju, Zemlji i Paklu. Ovo je prva od njih.

"Heaven", kao što ime kaže, trebala bi biti priča o nebesima, ljepotama rajskih prostranstava, krajnjem dosegu ljudske duše, romantičnim maštarijama o susretu s Bogom, anđelima, serafinima i sličnim temama. Ali teško da to jeste u ovome slučaju.

Gledajući i slušajući u kompletu ovu kompilacijsku zbirku sa 14 manje-više znanih imena iz elektronskog undergrounda, malo tko od njih se uhvatio 'nebeskih' tema. To su instrumentali koji većinom švrljaju ezoterično i neodređeno sa eksperimentima, turobno dosadnim minimalističkim fazonima, ambijentima i tek rijetkim plesnijim tempovima koji podižu kakvo-takvo raspoloženje. Više bi se reklo da je ovaj 'heaven' pun nekakvih mrakova i mučnina, strašno je dosadan i neveseo, a izgleda da niti sami okupljeni autori nemaju visoko mišljenje o 'rajskim vrtovima' i evidentno ih nisu, možda namjerno, predočili u pravom svijetlu. U ovakvom raju kako je prikazan, ništa imalo zanimljivo se ne događa; ja bih prvi pobjegao iz ovakve sredine u kojoj vlada letargija i bezličnost.

E, sad, budući da su ovo underground autori koji svaki ponaosob imaju neki izgrađeni stav oko ove teme, stiče se dojam da su oni uspjeli izgraditi u tom raju podzemlje, ili bolje rečeno 'pod-neblje' smješteno mimo oficijelnog Božjeg doma s bezbroj stanova za sve skrušene i ponizne duše. Ne ono idealno stanište koje nam je opisala Biblija i religija, već prilično sumorno s puno obavezne teške i prilično mračne atmosfere 21. stoljeća u kojoj nema mnogo mjesta za optimizam. Ovdje, jednostavno rečeno, manjka svijetlosti vječne, univerzalne teme o zasluženoj nagradi za dobročinstva u isposničkom, krvavom zemaljskom životu. Ovo nimalo ne nalikuje na raj, već, prije bih rekao na čistilište duša.

Enivej, prva polovica kompilacije je gotovo drone/ ambient/ experimental sadržaja u kome se ipak pronađe nekoliko finih 'nebeskih' tema (NARAYAN INDUSTRY - "Hidden from Eden", DRAGAN GOJIĆ - "Roy Batty - the final hours" i NEMANJA LAZIĆ - "Bilk"), ali ovdje uvrstiti niške mračnjake THIRD I s apokaliptičnim droneom "Reaching toward the light" ili neoptimističnu TEARPALM skladbu "Crna ogledala" (kao stvorena za black-metal ambient) nema baš previše 'nebeskog' smisla. Pokušajte to pustiti djetetu koje uči vjeronauk, uplašiti će se takvog raja, Boga, svetaca i anđela u njemu; takav raj mu nimalo neće biti privlačan. Da se razumijemo, ovo su odlični autori u svojem fahu, ali tematski su posve promašen slučaj za ovakav koncept. Raj mora biti lijep, prozračan i svatko bi ga trebao otprve ukapirati kao nadu koja mu je pružena.

Drugi, onaj plesniji dio je nešto bolje kakvoće. Tu se već može pronaći nečeg, pa recimo nježnijeg i bezbrižnijeg u obliku laganog chil-outa (MAD - "Somnis"), ambijentalnog duba (MOCKWAR - "Warforget sheep"), repetativnog dubstepa (PHOENIX9 - "Lithian summit"), glitcha (I AM KIWI, EAT ME - "Slowing go"), obrednog ambijentalnog komada popraćenog zrikavcima ("Buddhabarcode" - ZORAN PERO RADAKOVIĆ koji se još najbolje snašao u 'nebeskim temama') ili jedine sakralno komponirane pjesmice "Na oblaku" (DJU) s kombinacijama pjevanih i nijemih zborskih vokala, te laganog glitcha.

Čudi me da nitko od ovih autora s obzirom na underground pedigre nije pokazao nimalo veselja i želje za zabavom. Pa nije raj ovakav pravolinijski stereotip sedeljke za napušavanje i individualni hedonizam prćkanja po semplerima, tamo se pjeva, pleše, razdragano kliče, urliče od zadovoljstva, šandrca poput olimpijca koji je osvojio zlatnu medalju, umire se od smijeha i radosti, peku se volovi, vodi se ljubav, stvaraju se novi potomci koji se šalju izabranim jedinkama na Zemlju u obliku idealnog spermatozoida koji će nadjačati milijune, živućim dušama se sije nadahnuće za filozofiju, znanost, umjetnost, poštenje, ljudskost, stvaraju se novi planeti - stvara se svemir.

Ovo nije dovoljno kreativno. Podbacilo je u pogledu mašte i ideja, te nema ama baš nikakvu umjetničku priču, bajku ili poantu. A navodno se uložilo 9 mjeseci rada...

ocjena albuma [1-10]: 4

horvi // 27/08/2012


PS: Naslovi: 1.NARAYAN INDUSTRY - Hidden from Eden, 2.THIRD I - Reaching toward the light, 3.DRAGAN GOJIĆ - Roy Batty - the final hours, 4.TEARPALM - Crna ogledala, 5.NEMANJA LAZIĆ - Bilk, 6.XIGHHIECRYN - Planeting, 7.MAD - Somnis, 8.G.A.N.665+1 - IIOIO, 9.STRIBOR MENCL - If autumn, 10.PHOENIX9 - Lithian summit, 11.ZORAN PERO RADAKOVIĆ - Buddhabarcode, 12.MOCKWAR - Warforget sheep, 13.I AM KIWI, EAT ME - Slowing go, 14.DJU - Na oblaku
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Trilogy 1: Heaven
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*