home > mjuzik > Zagreb Calling: Generacija bez refrena

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: Zagreb Calling: Generacija bez refrena (Menart, 2021)

Snimljen kroz četiri dana mjeseca siječnja 2021. u zagrebačkom KSET-u, ovaj materijal od 40 minuta smiono je osmišljen da promovira relativno noviju hrvatsku indie-rock scenu koja kjuča ispod poklopca već podulje vremena. Okupljeno je deset eminentnijih izvođača, svaki je zastupljen s po jednom pjesmom poredanih u zanimljivom rasporedu da ima adekvatne amplitude i varijacije izbjegavajući upadanje u monotoniju.
[  ]

Na prvi pogled ova kompilacija bi se učinila insinuacijom na čuveni "Paket aranžman" sa Šarlo Akrobatom, Idolima i Električnim Orgazmom, elem epohalnom pločom koja je bila i ostala kamen temeljcem zlatnog vremena novog vala s početka 80-ih godina prošlog stoljeća, međutim relacije su znatno drugačije. Prije svega, mada se neki od prisutnih izvođača obraćaju upravo na taj period, imaju daleko dublji dosje, ne zaboravimo, spomenuta beogradska sveta trojka je bila u datom trenutku friška i moćna demo gomilica s tek godinicom-dvije iskustva, a ovdje ima i onih s desetogodišnjim stažom. Druga činjenica jest da stilski odudaraju i nisu striktno poput novovalaca vezani za trend koji je tada, na legendarnoj ploči, imao tek nekoliko devijacija (punk, ska, reggae, krautrock, post-punk), a treća je ona širih aspekata: "Aranžman" je bio opravdano sofisticirana ploča u doba komunističkog režima, dok je ovaj slučaj slobodnih, nezavisnih autorskih rezona što se tiče poetike i stavova, čak se može reći da i nema nekih bitnijih socio-političkih odrednica izuzev društvenih konotacija koje su ionako uobičajeni dio kurentne hrvatske scene.



Od prisutnih autora, točnije pjesama posebice se izdvaja psihodelični funk drive "Terra magica" Nemanje, solidan krautrock upliv Dimitrije Dimitrijevića "Kovitlac", duhačima prožet post-rock/ acid-jazz/ funk instrumental "LA 1992" Truth ≠ Tribe, pa još jedan funkirani, ovaj puta energični new-wave/ post-punk "Ne ne ne ne" Porto Morto s manirom ranog punkerskog Haustora, zatim progressive-rock "Plasma laser gun 10000" Sfumato koji očito imaju i eksperimentalnih aditiva u rukavu, te se pokazuju najhrabrijima među izabranima. Naravno, ne valja zaobići niti najstarije i najiskusnije, dame Žen koje su ovdje odvalile miš-maš ambijentalnog post-rocka i žestokog noisea "Opet gange", a zanimljivo je da doboš Sare jedini odudara od tonskih performansa koje imaju ostali izvođači.
[  ]

Ne treba ganjati neku preveliku referencu s novim valom, vremena su sasvim drugačija, a izvođači koji su ovdje izabrani da polome kralježnicu ustaljenom mainstreamu nisu angažirani punkeri, a niti predstavnici protestnog i revoltiranog rocka da poput Idola inteligentno ismijavaju establišment i uređenje. "Maljčiki" su bili vrsna zajebancija koja je zapalila milijune i ostala mega popularan evergreen za sva godišnja doba, društvene prilike i neprilike, "Ona se budi" jedna od najljepših ljubavnih pjesama tog razdoblja, a "Krokodili" i "Zlatni papagaj" paranoične punk himne. Toga ovdje nema, a niti nekog hita na vidiku koji bi nužno bio nasušan. Samo živa svirka što djeluje poput studijske s poprilično neborbenom poetikom, a kako je tih sessiona bilo nekoliko, valja očekivati i neki nastavak da ovo nije 'best of', odnosno krajnje dostignuće.

Naslovi: 1.EINE - Misao, 2.NEMANJA - Terra magica, 3.DIMITRIJE DIMITRIJEVIĆ - Kovitlac, 4.TRUTH ≠ TRIBE - LA 1992, 5.IVAN GROBENSKI - Kmica kmici grize repa, 6.THE GENTLEMAN - Seek & hide, 7.PORTO MORTO - Ne ne ne ne, 8.SFUMATO - Plasma laser gun 10000, 9.ŽEN - Opet gange, 10.KLINIKA DENISA KATANECA - Mala snaga II

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 07/06/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Zagreb Calling: Generacija bez refrena
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*