home > mjuzik > Velika rock eksplozija #10 2008-2017

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: Velika rock eksplozija #10 2008-2017 (Spona, 2017)

Praktički od samog početka Velike rock eksplozije Spona je redovito pratila događaj promoviravši ga prikladnim cd izdanjem izuzev onoga prvoga iz 2007., a i 'nultog' održanog u Saxu, no četvrta kompilacija "Kako je nastala Velika rock eksplozija" je popravila taj propust s 3 benda koji su bili prvorođenčad happeninga - Gatuzo, Gretta i Dosh Lee. Unazad nekoliko godina se VRE pretvorila u pravi festivalski događaj, prvo odvijan na 2, pa 3 dana, a bilo ih je i više, dok se ove obljetničke 10. godine odvija čak tijekom 7 dana od 30.IX do 6.X na nekoliko lokacija po Zagrebu.

[ Gretta, 9.01.2007, Purgeraj '0' eksplozija ]

Gretta, 9.01.2007, Purgeraj '0' eksplozija   © Horvi

Za ovu priliku je objavljen dvostruki cd; na prvom su relativno nove pjesme nekih od izvođača koji su svoje mjesto našli na tom sedmodnevnom happeningu, dok je drugi cd stanovita retrospektiva onoga što se dešavalo na proteklih 10 izdanja. Dakako, na prvom cd-u manjkaju primjerice Slonz, Tyger Lamb i Kočnica (nastupaju u Tvornici 4.X), ali zato se dobilo nekoliko najfriškijih, netom izmiksanih pjesama drugih izvođača koji tek pripremaju nova izdanja, a ona su redovito najzanimljivija. U prvom redu, ovdje su GRETTA - "Vatromet za kraj", hitoidna stvarčina koja para poput nekadašnjih Idola, pa odlična indie-rock žestica MEL CAMINO - "Terasa" i jedan od najžešćih komada čitave kompilacije "Moment" karlovačkih EoT koji su nakon onog nes(p)retnog debi albuma zagrizli u daleko čvršći i alternativniji zvuk. Jedno od većih iznenađenja je suradnja DOSH LEE s DAVORINOM BOGOVIĆEM u pjesmi "Stara pizdo (voljenom diskografu)" s prepoznatljivim funk nabojem na pragovima hard-rocka i himničnim refrenom u hip-hop izričaju. Najdulja pjesma pripada novoj skladbi PIJANO BAR - "Smiraj" u ekletičnom šansonjerskom izdanju sa psihodeličnim elementima od čak 5 i pol minuta gdje se izmjenjuju dionice harmonike i akustičnih staccata gitara, dok je jedno od pravih retrogradnih umješnosti prikazano kroz instrumental poprilično neobične kolaboracije TOMISLAVA GOLUBANA i TONIJA STAREŠINIĆA, dvojice vrsnih glazbenika koje ne treba posebno predstavljati. Njihova tema "TSMK" ima štošta asocijativnoga na 'moody' reference Ennio Morriconea.



Od novijih izvođača koje šira audijencija još nije dovoljno upila, vrijedi izdvojiti MRTVO ZVONO s hard-rock komadom "Oči su uvijek gladne", zatim RENS ARGOA - "Pontiac man with a cadillac", jedini koji imaju pjesmu na engleskom, a doima se sofisticiranim bluesom s indie-rock/garage elanom, te ANTONINO & VO 12 (VERZIJA 12) koji se kroz "Kevin" predstavljaju elektronskim pop obligacijama s mnogo rada na tipkovnici i staccato gitarom.

Stare priče su MJESNI ODBOR što ovdje zvuče poput Novih Fosila, VIKEND REVOLUCIJA koji su pak jedna od verzija Daleke Obale sa ženskim vokalom, pa SEBASTIAN DOE koji je ne tako davno najavio da više neće raditi (ili objavljivati?) pjesme, no ipak se predomislio - "Od kak te znam i odnavek" nije ništa bitnije drugačija od onoga što je prije radio: puca i dalje na komercijalni hit, pa tko zna… Posebna priča ovog prvog cd-a su riječki ONLI-TU, uvijek zanimljivi, ali nikad dovoljno prepoznati u medijima ("Super priča" im je vrlo dobar skulirani alter-rock broj), a najkomplementarniji na cijeloj kompilaciji je stari snimak PHANTASMAGORIE "Alex" izvučen iz ranih 90-ih s obzirom da su jedni od zvijezda ovog izdanja Velike rock eksplozije kada 6.X nastupaju u Boogaloo s Let 3 i spomenutim karlovačkim EoT.
[ Dosh Lee, 9.01.2007.,Purgeraj, '0' Rock Explozija ]

Dosh Lee, 9.01.2007.,Purgeraj, '0' Rock Explozija   © Horvi

Drugi cd iznosi 20-ak minuta dulje od prvog i pravi je prikaz one gomile izvođača koji su nastupali tijekom proteklih 10 godina na VRE. Za neke se uistinu i teško sjetiti kada su nastupali, a neki se pamte u jako dobrim izdanjima poput PUNČKI, RADIO AKTIV, VALUNGARA, SARE RENAR ili BENDERA. Vjerujem kako je uredniku kompilacije bilo jako teško napraviti 'pravi' izbor u kojeg je valjalo uključiti i glavni bend ove obljetnice LET 3 (odabrana je "El desperado") ili pak izostaviti Cock Porn i Mr. Albino (a i Pištolj na gumene metke i Krešo i kisele kiše) koji su po mome skromnom sudu ostavili najbolje utiske unazad nekoliko godina na ovoj znamenitoj hrvatskoj rock manifestaciji, a ostavili su i dobar trag sa svojim izdanjima koja se slušaju u katakombama regionalnih stanova s namjerom da ih ne pojedu zvijeri šabanizma.

Kako god, ova 2 sata prikazuju kvalitetno urađenu rock glazbu u Hrvatskoj 21. stoljeća koja medijski nije dovoljno zastupljena premda ima sav potreban šmek mainstreamovskog u sebi. Tek su VATRA (ovdje prisutna pjesma "Kraj"), MANGROOVE ("To se smije") i GRETTA feat. GEBY ("Malena") ostvarili pravi radiofonični proboj, donekle i MANGORA ("Idealno vrijeme"), dok manje-više prave rockere poput MANNTRE (odlična nu-metal pjesma "Kiša"), spomenutih Punčki (prisutne sa "Srce") ili Bendera ("Ono što jesam") nitko ne vrti na našim radio stanicama u kurentnim programima, a to je glavni problem koji se ne svodi na kvalitetu ili potražnju već na jednostavnu stupidnost naših radio urednika koji odvajkada pucaju na 'zicere' zvane Mišo, Tomislav Ivčić, Severina, evergreen, bljutavi pop i šansona s odjekom seljačkog šliha, pa makar i rock zvan Parni Valjak, Crvena Jabuka ili lažni punk Hladnog Piva u kojeg nitko ne vjeruje.



Danas je, nažalost vrijeme medija koji su pokorili osnovno glazbeno obrazovanje pretvorivši vrlo pitak rock i pop u svoje poltrone gdje se niti ovakvi autori koji su sakupljeni na ovoj dvostrukoj kompilaciji ne doimaju 'privlačno'. Škola se zaboravlja, gledaju se 'lajkovi' na youtube, a umjetnost izraza propada pred naletom trivijalnosti i kiča na kojeg se upozoravalo još davno. Zato je jazz kao kultura otišao u posvemašanu underground kulturu, a kako stvari stoje, ako se ne pojave novi Idoli, Električni Orgazam i Šarlo Akrobata, odnosno neki novi Haustor, Azra, onaj pravi Jura Stublić, Jajo & Kazalište, Partibrejkersi & Majke, elem, ekipa koja bi mogla zavladati eterom na račun radiofoničnih pjesama koje se upijaju 'od prve', imati ćemo gomilu ovakve glazbe u Hrvata koja jeste kvalitetna i srednjestrujaška, ali posve neučinkovita jer ne daje adekvatnu socio-političku pljusku za ovakve prilike. Dobiti ćemo i dobijamo Bajagu, impotentog rockera koji je napisao nekad čuvenu "Ostat ću slobodan", gol se slikao s Ribljom Čorbom na unutarnjem omotu "Prljava mašta i pokvarene strasti", a danas svira za one koji ga u Čorbi nikad nisu niti doživjeli. Rock je ipak drugačija kultura, podigla je mnoge dogme na višlji nivo shvaćanja u kome nije samo važno svirati ga, nego ga i treba živjeti. A to našim radio urednicima manjka.
[ Gatuzo, 9.01.2007, Purgeraj, '0' eksplozija ]

Gatuzo, 9.01.2007, Purgeraj, '0' eksplozija   © Horvi

I još jedna prispodoba… Nema davno, u Konzumu, kupujem neku robu, iza mene dvije mlade djevojke, nisu imale niti 17 godina s bocom Lowenbrau q-packa. Blagajnica im nije htjela prodati pivo. Kažem, to je moje pivo, zaboravili ste ga naplatiti. Izađem van s curama. Kaže mi mala cura puna piercinga i bedževa: 'jebate, pa ti si pravi alternativac, evo ruka čoveče, jel'da je Thomson najbolji?'. Kroz izvjesno vrijeme će shvatiti. Nadam se…

Naslovi CD1: 1.GRETTA - Vatromet za kraj, 2.MEL CAMINO - Terasa, 3.EoT - Moment, 4.MJESNI ODBOR - Rose, 5.DOSH LEE & DAVORIN BOGOVIĆ - Stara pizdo (voljenom diskografu), 6.PIJANO BAR - Smiraj, 7.VIKEND-REVOLUCIJA - Nova ljubav, 8.MRTVO ZVONO - Oči su uvijek gladne, 9.RENS ARGOA - Pontiac man with a cadillac, 10.ANTONINO & VO 12 (VERZIJA 12) - Kevin, 11.SEBASTIAN DOE - Od kak te znam i odnavek, 12.ONLI-TU - Super priča, 13.PHANTASMAGORIA - Alex, 14.TOMISLAV GOLUBAN ft.TONI STAREŠINIĆ - TSMK

CD2: 1.DOSH LEE - Statisti, 2.GRETTA ft. GEBY - Malena, 3.GATUZO - Udarac za kraj, 4.GUSTAFI - Za ljubav se ne moli, 5.LET 3 - El desperado, 6.RADIO AKTIV - Svaku noć, svaki dan, 7.VATRA - Kraj, 8.MANGROOVE - To se smije, 9.PUNČKE - Srce, 10.MANNTRA - Kiša, 11.GEGO & PICIGIN BAND - Jamajka, 12.MANDRILI - Sve što nas čini takvima, 13.KOPITO - Kaetofon fumon, 14.AFION - Čerkica, 15.VALUNGARI - Samo život, 16.TI RITU PIRI PIP - Cyberjunkie facebook@, 17.SOUL RADIO - Možemo zajedno, 18.MANGORA - Idealno vrijeme, 19.BENDER - Ono što jesam, 20.SARA RENAR - Trebam te

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 01/10/2017

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Velika rock eksplozija #10 2008-2017
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*