home > mjuzik > Rijeka - Paris- Texas

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: Rijeka - Paris- Texas (Dallas records / Helidon, 2024)

"Rijeka - Paris - Texas" objavljena je originalno 1987. godine i našla se kao hrvatski (ili riječki) pandan tada već legendarnoj kompilaciji "Paket aranžman" ili još bolje nešto kasnijoj "Bombardiranje New Yorka", a i ona je sama uskoro postala legendarnom. Slično kao na Paketu ovdje su bili predstavljeni novi, relativno nepoznati riječki bendovi koji su u tom trenutku trebali explodirati. Povijest je pokazala, da explozija nije bila takva kakva je trebala biti, što zbog raspada bivše države, što zbog drugih situacija, no uskoro je uvodna pjesma s tog albuma postala skoro proročanska. GRČ je u njoj pjevao Noćas se Beograd pali!

GRČ, predvođeni frontmenom Zoranom Štajduharom Hofom, već su imali iza sebe demo split kazetu sa Mrtvim kanalom i album "Sloboda narodu". Ove tri pjesme odlično odabrane za uvod u kompilaciju, jer su bile umočene u tada prevladavajući dark zvuk, a i motivi pjesama su bili bliski takvom izričaju. Noćas se Beograd pali i danas zvuči moćno, kao i prije 37 godina!

Prvu stranu ove kompilacije zaokružuju zapravo dvije inačice grupe LET 3, za koju se može reći da je prve snimke objavila upravo na ovoj kompilaciji. Iako su STRUKTURNE PTICE zapravo bile početak Mrletove i Prljine suradnje (ovdje zastupljene kroz pjesmu Hramovi), pa su se nalazili kroz LET 2, da bi se ustalili kao LET 3. U rupi od smole zapravo je i prva pjesma snimljena pod imenom, dok je Pokušaj, još zaostatak iz LET 2.

Prva strana bi se mogla staviti pod neku ladicu art-rock, dok je druga malo popičnija, pa ju možemo okarakterizirati kao rock-pop. Ovdje otvaraju zanimljivi IDEJNI NEMIRI s hitoidnom "Bombe i bomboni". Grupa je osnovana još 1982, no nikad nisu objavili album. Na antologijskoj kompilaciji "Riječki novi val" dodane su još dvije njihove pjesme.

Nakon njih, palicu preuzima grupa GRAD, koja svoj diskografski početak također duguje ovoj kompilaciji. Oni su jedini osim LET 3 koji su kroz sve ove godine ostali aktivni, u relativno izmijenjenim kombinacijama, no upečatljiv vokal Dean Škaljca i gitare Orijena Modrušana i Igora Stevanovića Stiva i dalje su tu i ostavljaju trag na njihovih sedam objavljenih albuma, a ove su godine najavljeni i kao predgrupa Simple Mindsima u pulskoj Areni.

Ogledala su oko mene, vjerojatno je jedan od najvećih hitova s ove kompilacije, a grupa OGLEDALA mnogo je obećavala, no nikad nisu iskoristili potencijal. Vokal benda bio je Leo Rumora, današnji bubnjar Belanovih Fiumensa. Meni najbolji, tada, na ovoj kompilaciji bili su FIT. Oni su vrlo brzo nakon ove kompilacije objavili dva albuma, s ogrnomnim hitovima kao što su Mačka, Zvoni telefon i bili su spremni za pokoravanje prostora exyu, no... Nedavno im je objavljena kompilacija "The Best Of - 40 Godina" koja ih je malo revitalizirala i podsjetila na njih.

Album zatvara još jedna crtica iz kratkog opusa STRUKTURNIH PTICA, i tjera na okretanje ove ploče i slušanje do besvijesti.

Kazetu koju sam si presnimio tad s neke druge kazete od frenda izlizao sam više puta i svih ovih godina želja je bila nabaviti ovu kompilaciju na vinilu i jedva sam dočekao objavu Dallas recordsa da je reizdanje spremno. Slušajući ovu kompilaciju danas, 37 godina kasnije, nisam imao osjećaj da ju slušam po X-ti puta, nego kao da je prviputa. Otvarao sam celofan nježno i polako, vadio ploču i osjetio miris novog vinila, a tijekom slušanja zaključio sam da je zapravo nevjerojatno je koliko je svježa i aktualna.

ocjena albuma [1-10]: 10

pedja // 12/04/2024


PS: Na unutarnjem omotu, Bojan Mušćet je primjetio da je ovih 7 bendova snimilo ukupno 24 studijska albuma i još desetak komiplacija i live-albuma. Nisam provjeravao, ali zvuči impresivno i vrijedno ne samo za riječku scenu.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: It All Comes Down To This

A CERTAIN RATIO: It All Comes Down To This (2024)

| 29/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Mummies and Madmen Grow Dark In The Sun

MUMMIES AND MADMEN: Mummies and Madmen Grow Dark In The Sun (2024)

| 28/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: His Fair Lady

MATEJ KRAJNC: His Fair Lady (2024)

| 28/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Levels of Perception

PESTILENCE: Levels of Perception (2024)

| 27/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Rijeka - Paris- Texas
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*