home > mjuzik > HGF retro 1996 - 2009

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: HGF retro 1996 - 2009 (spona, 2010)

Povodom 14. HGF-a objavljena je vrlo zanimljiva kompilacija sa 14 izvođača koji su tokom proteklih godina nastupali u takmičarskoj konkurenciji, nisu pobjedili, ali većina njih i dalje radi, te su u međuvremenu objavili albume.

Ova kompilacija je zanimljivija utoliko što donosi studijske snimke bandova koji su od svojih prvih nastupa na HGF-u s vremenom postali značajan faktor hrvatske scene, a neki od njih su, poput Overflow odranije bili već visokom klasom koja se proslavila i u inozemstvu. Sam pogled na izbor izvođača nekome će izazvati čuđenje, a možda pomalo i nevjericu da nisu uspjeli pobjediti na ovome festivalu, no gotovo svi oni su u datom momentu startali kao demo bandovi koji se ponekad nisu mogli mjeriti sa pobjednicima. Interesantna stvar je da se na cd-u nalazi čak pet izvođača koji su nastupili na prvom HGF-u daleke 1996., te kompilaciju otvara upravo jedna od vodećih vedeta hrvatskog rocka, virovitička VATRA koja je prošla trnovit i mukotrpan put od demo banda do prvog albuma i naposljetku do medijske slave. Prisutni su sa hitom "Odbrojavanje" (s posljednjeg albuma "Sputnik", 2008). Urednik kompilacije Siniša Bizović nije bio kataloški prisiljen da vadi iz naftalina stare snimke, već je vođen pronicljivom etikom odabrao reprezentativne, produkcijski ispolirane pjesme bandova koji su mu u suglasnosti sa diskografskim etiketama dozvolili korištenje u svrhu ovog izdanja. Naredni su zagrebačka GRETTA (s pjesmom "Biti sam" sa drugog, nedavno objavljenog albuma "Vidim što vidim", 2010), a kroz niz iznenađenja koja se redaju pronašli su se pulska DOGMA ("Automatic disco", 2009. s natruhama dance-pop/funka Hot Chip/ The B-52's), RAMIREZ (dance-rockerska "Ljeto počinje s nama", 2009), odlični vinkovački drive-blueseri MLINSKI KAMEN koji 1996. nisu uspjeli proći polufinale ("Bijeg", 2009), zatim nadaleko poznati garažni rockeri EROTIC BILJAN AND HIS HERETICS ("Kerosene lips", 2007), kultni osječki hc-punkeri GUŽVA U 16ERCU ("Pravo glasa") i već spomenuti OVERFLOW (sa čuvenim hitom "Ebony/ Ivory"). Od bandova koji su zamrznuli svoj rad su COTA G4 (boogie-rock komad "Putovanje vlakom" koji previše miriše na Steely Dan hit "Reelin' in the years"), dok jedini koji su se definitivno rasturili još 2002. su Franjićevi LOŠI DEČKI (garažna rasturačina "Bilo kad, bilo de, bilo kak"). Nešto manje poznatiji sastavi koji su prisutni na ovoj kompilaciji su ZBUNJENI iz Makarske koji su nakon deset godina rada uspjeli objaviti debi album (prisutni s pop-rock pjesmom "Laku noć herojima", 2008. a'la Zabranjeno pušenje), QUASARR koji slijede mekše dance-rock postulate riječke scene od Xenie, preko Grada i Ogledala do Urbana (plesna elegija "Laž", 2007), te malo znani GOD.NAME (surferska "Hollywood", 2007) za koje će se i pravi poznavatelji HGF-a teškom mukom prisjetiti kada su nastupili na festivalu. Najfriškiji band koji se pronašao u ovom izboru su velikogorički MEL CAMINO koji su upravo ovih dana objavili debi album "Kapadokija", nastupili su 2009. na HGF-u i već su znatno napredovali u karijeri (pjesma s kojom su predstavljeni je hit "U toplini kreveta").

Ovom izboru možda još manjkaju momentalno najpopularniji hrvatski otkačenjaci Kawasaki 3P koji su nastupili na prvom HGF-u 1996., Sheitans iz Županje, karlovački industrial progressive rockeri Koh, varaždinski Voodoo Lizards, zagrebačka D Polikkia (svi su svirali 2007), ali urednik izdanja se ograničio na samo 14 izvođača kao simboličnu cifru za 14. po redu festival. Naravno, ovom spisku bi se još moglo pridodati poneko ime koje je u međuvremenu tokom proteklih 14 godina objavilo album...

Na poleđini omota stoji: 'ako nam nečega u ovoj maloj državi fali, onda je to entuzijazam/ ... i to onaj koji traje dulje od prve zarađene love/ ...ako nečega imamo opako viška su - zasluge. Da nije sve ipak tako crno dokazuje nam mala ekipa iz Zaboka koja uporno kotura svoj HGF na gorivo koje se zove entuzijazam/ ...Danas, 14 godina kasnije, grad Zabok je prepoznao značaj i kvalitetu svog demo festivala i više od milijun kuna dao za ZCUK 'Regenerator', omladinski klub u kojem od ove godine HGF namjerava i ostati, a i jedno od ubuduće boljih mjesta za svirku u zemlji'.

Komentar nije potreban, ova djela, a i kompilacija govore više od riječi.

Naslovi: 1.VATRA - Odbrojavanje, 2.GRETTA - Biti sam, 3.DOGMA - Automatic disco, 4.RAMIREZ - Ljeto počinje s nama, 5.MEL CAMINO - U toplini kreveta, 6.MLINSKI KAMEN - Bijeg, 7.ZBUNJENI - Laku noć herojima, 8.QUASARR - Laž, 9.GOD.NAME - Hollywood, 10.EROTIC BILJAN AND HIS HERETICS - Kerosene lips, 11.COTA G4 - Putovanje vlakom, 12.GUŽVA U 16ERCU - Pravo glasa, 13.OVERFLOW - Ebony/ Ivory, 14.LOŠI DEČKI - Bilo kad, bilo de, bilo kak

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 11/06/2010


PS: Za ljubitelje ovakvog zvuka, u suradnji s izdavačem, prvih dvoje koji se jave na mejl (nagradnjacha@terapija.net), u subjektu mejla napišu "hgf-retro", a u mejlu svoje ime i prezime, te adresu, poslat ćemo primjerak ovog albuma.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: HGF retro 1996 - 2009
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*