home > mjuzik > Trilogy 2: Earth

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: Trilogy 2: Earth (Underground Alliance Records, 2012)

Drugi nastavak trilogije beogradskog nezavisnog izdavača je tematski, barem po naslovu priča o Zemlji. Lijepo u press materijalu stoji da ova djela predstavljaju pravo bogatstvo i raznovrsnost underground elektronike i autora iz regiona bivše Jugoslavije. Jest, to je potpuno točno; ovdje imamo 13 poprilično nepoznatih imena koja su enigma i za vrsnije poznavatelje scene, te svaka čast izdavaču na ovako velikom trudu da ih okupi na jednom mjestu.

Međutim, konceptualna strana priče je posve nejasna. Još je maglovitija od prve trilogije "Heaven" u kojoj su daleko poznatiji autori prevrtali imaginarno po metafizičkim strukturama i povremeno 'uboli' na pravo mjesto. To jest, ovdje nije jasno o kakvoj se to Zemlji radi, iz kakvog aspekta se ušlo u ovaj ambiciozan projekt i u kojem kontekstu se govori o njoj.

Umjetnički gledano, sama trilogija sa poglavljima o Raju, Zemlji i Paklu djeluje svemirski duhovno prozaično poput vječitih Biblijskih tema, o njima se štošta može napraviti u slobodnim formatima i ne sputava umjetnika da se izrazi kako god hoće ukoliko ima mašte, talenta i dovoljno vještine. Ali, svih ovih 13 autora je, nažalost, potpuno zakazalo u osnovnom principu - niti jedan nije pogodio temu, štoviše, svi oni čvrsto stoje na Zemlji i ne mrdaju niti korak u potrazi za velebnim kreativnim riješenjem.

Točnije, sve ono što se očekivalo ili što se barem moglo nazirati nakon "Trilogy 1: Heaven" spustilo se na tlo i to isključivo na onaj podij trenutno kurentnog elektronskog trenda - dubstepa. Okey, niti to nije stilski nikakav promašaj, tu se mnogo toga može finog, čudnovatog, bizarnog, svjetovnog, univerzalnog, filozofskog i poetičnog za izraziti. Uostalom, 'zemlja' kao tema je neiscpran izvor inspiracija, no nikome od ovih autora i samog izdavača nije palo na pamet da bi jedan ovakav projekt trebao imati neku priču. Ako ne genezu od prapovijesti, preko pojave prvih živih bića i ljudi do mnogih povijesno gledano važnih trenutaka (barem potop, ledeno doba, antika, Rimsko carstvo, Isus Krist, svjetski ratovi, industrijalizacija, svemirska istraživanja, atomsko doba, nagovještaj apokalipse), ono barem neku fabulu koja bi imala uvod, truplo, razvijenu radnju i nekakav adekvatan završetak. Ali od svega nema ama baš ničega, čak se autori nisu drznuli niti osvrnuti na politiku, socijalu, emocije, nekakve angažmane o ekologiji ili barem teoretizirati o nečemu aktualnome. Nema čak niti ekspresija, niti eksperimenata, niti parafraziranja umjetničkih pokušaja, a ponajmanje onog osnovnog - ambijenta plavetnila atmosfere, nekih prirodnih krasota (uništenih ili još uvijek neoskvrnutih), svejedno je.

Na koncu, dobila se samo obična plesna dubstep kompilacija s nekoliko pjevanih pjesama na engleskom i instrumentalima, a svi oni skupa ne govore o ničemu. Ponajmanje o Zemlji. I da se sada ne previre ima li kojim slučajem neka zalutala 'pogođena' tema ili koja je skladba bolja od koje, ovaj poziv na zabavni trendovski ples osim prijatnog ugođaja drmusanja u taktovima dubstepa po ničemu ne sugerira da je pokušaj angažirane 'zemaljske' teme. Ovo se umjesto "Earth" trebalo prozvati "Dance"; kompletna slika bi bila puno bolja i ne bi se svodila na ovakvo pozerstvo bez pokrića.

ocjena albuma [1-10]: 4

horvi // 12/10/2012


PS: Naslovi: 1.MR.SPOOKZ - Distanto, 2.DINAMIKA - Plutonized, 3.MAT LIONIS - Get away from light, 4.BOYSS - Out of hell (vocal version), 5.MITHJA vs. ONYX - Work hard, slam harder, 6.ROBERT RADAMANT - Moving madness, 7.PSP - True alliance, 8.AEGIS SYSTEMS - Online, 9.CR 15 RR 16 - Levitation, 10.MR.FRANK - Future sound of funk, 11.DOTZ - Tell you something, 12.STRIBOR MENCL - Mainstay, 13.MASTURBEATOR - Space out
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Trilogy 2: Earth
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*