home > mjuzik > Pobuna 2

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: Pobuna 2 (Slušaj najglasnije, 2014)

Iako će te na poleđini omota naći da je ova kompilacija objavljena 2013., njeno službeno izdanje je upriličeno s prvim danima 2014. godine. Oni koji su pratili i slušali prvi dio ove iznimno vrijedne i raritetne kolekcije iz 2012. znaju da je popraćena s nekolicinom prikladnih izdanja (zbirka poezije, fanzin), te da je urađena na stihove kruševačke angažirane punk pjesnikinje Marije Krsmanović koja već sada spada u legendu punk-hardcore izraza na ovim prostorima.

Ovaj puta u nešto skraćenijoj verziji sa samo 13 izvođača u trajanju od 40 minuta, ona je ponovno okupila impozantnu ekipu underground izvođača iz Srbije, Crne Gore i BiH među kojima ima i nekih veoma poznatih imena. U ovome slučaju je stilska karakteristika vrlo bitan dio infrastrukture; dok su na prvom izdanju uglavnom bili žestoki izvođači, ovdje su daleko širih nazora što ne samo zvuku i pristupačnosti prilikom slušanja daju čar uzbudljivosti, već se i njena poezija pokazuje idealnom scenografijom izvan nekih standardnih punk/hc obrazaca.

Dakako, upravo je riječ o samim stilskim profilima pojedinih izvođača koji rade sasvim drugačiju vrstu r'n'r-a, pa tako osim klasičnih punk bendova PIČVAJZ - "Pobuna" (u stilu Exploited i Dead Kennedys), jako dobrih N.P.Z. iliti NEPRIJATELJ PRELAZI ZEKU - "U vrtlogu" (najenergičnija skladba cijele kompilacije, otprilike poput Njecovih Abergaz), zatim ekspresivnim hardcoreašima INTAKT - "Ja mogu" (vrlo blisko death/black referencama), energičnim PUNKOHOLIC - "Borba", nevjerojatno šturih MUZIKA BABINE MLADOSTI - "Minijatura" (pljuskanje Overflow žestinom s pregrubim clean vokalom u samo 43 sekunde!), te naših dobrih poznanika, vraški nabrijanih nikšićkih PUNKREAS - "Korupcija, revolucija" (samo 1.33!!!), ovdje se može naći i nekih vrlo zanimljivih kreacija koje odvode njenu liriku u različite oblike i metamorfoze koje baš upravo zbog glazbene raznolikosti pridonose daleko rafiniranijem šarmu nego li je to bio slučaj kod prve kompilacije. Prvo vas dočeka kompleksniji i vrlo melodičan post-punk/gothic/indie-rock KONTRAS - "Prozor" u umjerenom tempu, potom odličan doom/sludge/stoner/psycho FLUID UNDERGROUND - "Kad Bog se moli" s vokalom za kojeg skoro da pomislite da su Gile i Orgazam zaglibili u totalni underground kakav bi im, usput i jako dobro pristajao, te je tu još i mračni industrial-rock/metal MARIENFELD - "Ne oblici" prošaran synthom nalikujući na Killing Joke, uz tri glavna aduta od kojih je vrlo teško odrediti koji je bolji.

VELIBOR NIKOLIĆ je u "x.x.x." izrazio svoj prepoznatljivi Jewy Sabatay/ Brigand stoner/post-grunge/doom stil s vrlo lijepom psihodeličnom solažom i dakako, najsenzibilnijim vokalom na kompilaciji. Jedan od 50 najslušanijih bendova regije za 2013. godinu VRANE KAMENE ovdje je prisutan s laganim world-music komadom "Koma i Karma" u kome se osjećaju arabeske, duh Orijenta i srednje Azije, te spoj aboriđinske tradicije (imaju digeridoo) kroz nešto vrlo nalik na trip-hop/blues Goribor. Oni bi uz jako dobru podršku mogli ostvariti značajan regionalni uspjeh. Samo mi se čini da frontmen ima previše 'sladunjavih' i optimističkih referenci... Zadnji veliki adut ove druge pobune je 'naš' hvaljeni DJEČAK IZ VODE iz Brčkog koji će možda postati zagrebački zet jer se nedavno udružio sa lijepom Ljubicom, pjevačicom Zdeninih Babilonaca. Samo se nadajmo da će ta ljubav potrajati na dulje staze... Inače, pjesma "Nešto u nama" je u uobičajenom stilu, čak malčice i kompleksnija. Prvi i osnovni dio se svodi na minimalistički post-punk/new-wave u linearnom smjeru, a onda kad završi 'oficijelni' dio, odjednom zaruži u strahoviti grunge/metal koji traje samo 30-tak sekundi i odlazi u fade-out. Po običaju za njega.

Završna akustična kompozicija "Strah" u izvedbi ALEKSANDRA BASSMANA još najbolje prikazuje klaustrofobičnost poremećene socijalno-političke i društvene svijesti života na ovome dozlaboga sjebanom prostoru:

'Bojim se da živim,
bojim se da umrem,
bojim se da volim,
bojim se da verujem.
Ali se ne bojim
da sve ovo kažem'.


Svaki dan si razmišljamo koješta i svakojake nam misli lete glavom. Našom rockerskom, punkerskom, alternativnom ili metalskom, svejedno je. Dođe nam da potamanimo svu tu gamad koja se nakotila i kreira nam živote da ne možemo disati, a kamoli slobodno živjeti. Sve su rasprodali, omastili brk i narod sveli na preživljavanje bez ikakvog ekonomskog prosperiteta. Marija ovdje zove na otvorenu pobunu jasnog i čistog razuma lišenog bilo kakvih nacionalističkih pobuda, njeno srce je ogromno, a njezini stihovi posve jasni, moralni i etički funkcionalni, te se mogu prevoditi bez ikakvih loših insinuacija na sve svjetske jezike. Njena poruka je bol i vapaj čovjeka iz ogavno lošeg postavljenog društvenog modela, a suočavajući se sa stvarnošću uvijek nalazi na trenutke romantike, zanosa i patetike koja u njezinom slučaju nije 'minus' nego dobrodošla kompenzacija za sve loše što se događa, ne samo njoj, već i nama.

R'n'r krugovi takvi kakvi jesu uvijek će nešto zamjeriti i omalovažavati značaj i poantu njezinog stvaralaštva, ali ja to ne bih uzeo nikako drugačije nego upravo onako kako je to ona zamislila i ostvarila u svojoj glavi. Vodi bitku s negativnim činjenicama današnjeg društvenog sistema, nije joj lako živjeti uz sve te poltronske igre, ali ne odbacuje život kojeg ima u svrhu priklanjanja nekoj oportunističkoj sili i čvrsto se hrva s njome. Aktualna je i mnogi njezini tekstovi pokazuju znakove univerzalnosti bez obzira smjestili ih u kontekst današnjice, budućnosti ili prošlosti. Kada Pičvajz zaurlaju 'bunite se, sistem nas lomi sve/ truli su ljudi, puklo je sve', odmah znate da je zajedljiva i oštroumna pjesnikinja koja nema dlake na jeziku, ali ima veoma fini i rafinirani stil bez ikaklvih vulgarizacija.

Kako god da preslušavam ovu kompilaciju, utisci su sve bolji i bolji sastavljajući cijeli mozaik stvarne socio-političke i društvene situacije. Odlično urađeno!

Naslovi: 1.PIČVAJZ - Pobuna, 2.KONTRAS - Prozor, 3.FLUID UNDERGROUND - Kad Bog se moli, 4.NEPRIJATELJ PRELAZI ZEKU - U vrtlogu, 5.PUNKREAS - Korupcija, revolucija, 6.MARIENFELD - Ne oblici, 7.VELIBOR NIKOLIĆ - x.x.x., 8.INTAKT - Ja mogu, 9.VRANE KAMENE - Koma i Karma, 10.DJEČAK IZ VODE - Nešto u nama, 11.MUZIKA BABINE MLADOSTI - Minijatura, 12.PUNKOHOLIC - Borba, 13.ALEKSANDAR BASSMAN - Strah

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 12/01/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*