home > mjuzik > D:S vol.3

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: D:S vol.3 (Dark:Scene Records, 2008)

"Bežim, krijem se po hotelskim sobama, mračnim hodnicima, vučem se po sumnjivim barovima, spavam sa bolesnim ženama, trgujem sa ubicama, toliko vrata, a nigde izlaza... tražim sa povezom preko mišice, ruka je puna uboda, ali još uvek ima mesta za još jedan..."

Treći nastavak kompilacije Dark:Scene Records iz Novog Sada. Nije optimističan i govori o potlačenima, sirotinji, besparici, jadnom stanju u ex-Yu... Dno dna koje je intelektualno i umjetnički prikazano na najmračniji način... Ovo ne smijete propustiti! Film iz Hollywoda je bezvezarija, ovo je stvarni život 20 mladih umjetnika koji govore o onome što doživljavaju. Jebo te punk, blues, rock i ostalo, ovi su stvarni ljudi kojima je stalo da svima bude puno bolje. Nije politički manifest, već je bučna electro-industrial pobuna protiv režima koji tlači, krade, vara i otima od sirotinje koja ništa više nema osim vlastitog života. Na Balkanu je očito došao na vlast Superhik iz Alan Forda.

Većinom su ovdje prisutni electro-industrial izvođači uz tek nekoliko raznolikosti. Mihajlo je opet pribjegao sistemu 'jedna brza, pa jedna laganija stvar', a da ne povjeruješ, cijela kompilacija traje gotovo 100 minuta!

E, a sad bih odmah na početku mogao Hrvoju i dečkima iz benda Heroina www.myspace.com/heroinamusic onako lijepo prozvati cijelu familiju. Sa njima se viđam skoro svakog mjeseca na nekom koncertu, pobjedili su na HGF-u u Zaboku 2007. i zbog njih sam išao na onaj ofucani Rock Otočec 2007., a oni mi od tada obećavaju da će mi poslati svoje snimljene materijale. Kada god imaju koncert, ako imam vremena dođem na njihov nastup koji je odreda fantastičan. A snimke nema, pa nema... I onda mi Mihajlo iz Novog Sada pošalje ovu kompilaciju na recenziju gdje se nalazi Heroina sa sjajnom skladbom "Deep into that woods" koja je među ponajboljim komadima u ovih 100 minuta. A Hrvoje i dečki mi kažu da nisu zadovoljni sa snimcima, te da prave nešto puno bolje... Znam novinara koji bi ih otkantao odmah u startu (jedan moj kolega mi je savjetovao da se s takvom neprofesionalnošću više ne vrijedi zajebavati), ali Heroina su band koji je fantazija uživo i sve im opraštam. Bixi sa HGF-a me 2007. na Radar festivalu pitao 'a gdi je Heroina?' uz Overflow, Kaiser Chiefs, Placebo i Queens Of The Stone Age i bio je sasvim u pravu. Takav band se ne stvara često u Hrvata. Hrvoje ima potkovani engleski jezik, sjajne tekstove, fenomenalan koncertni nastup, a band ima mračnu indie - rock/blues glazbu od koje staje dah. Hvala Bogu da je to Mihajlo ukapirao i stavio ih na ovu kompilaciju gdje posve odudaraju od mnoštva elektronike i industriala. Stvar "Deep into that woods" je mračna i lagana poput kombinacije The Birthday Party i Caveovih The Bad Seeds i uvijek kad je poslušam vidim Hrvoja na pozornici koji proživljava zadnje ekstaze u životu. Ima tu back-vokala, opake psihodelije, lucidnosti i ludila koje je nemoguće opisati što izlazi iz ovog mirnog i mračnog neandertal kvarteta. Jest, da nema ove skladbe, cijela kompilacija bi bila uglavnom dark/gothic electro industrial za novu generaciju 21. stoljeća. Kaj je tako teško spržiti cd? Ili sam vam se ja dragi mi dečki iz Heroine nešto zamjerio. Samo nemam pojma na čemu... Ili sam vam sasvim nepotreban faktor u životu?

Jao, kako sam razočaran, ne želim vam to opisivati dok preko Mihajla i ove kompilacije saznajem da Heroina ima odličan snimak.

O.K. Kako je - tako je. Evo ovako... S kompilacije posebno valja izdvojiti STROP stropband@gmail.com iz Jagodine (instrumentalna skladba "Možda ovo nije muzika") koji će podsjetiti na ekspresionističko-eksperimentalan komad "Harmonika" s prvog albuma Kraftwerk iz 1972. koju su Strop napravili na usnu harmoniku i kompjuter. Stvar traje 6 i pol minuta, a imate osjećaj da bi je mogli slušati cijelu vječnost. ABORTUS iz Sr.Kamenice ("Sankcije za um") govore o propasti iluzije Jugoslavije s jednostavnim vokalnim samplom 'umro je drug Tito', a nakon toga slijedi bijesni punk-industrial ARZAMAS 16 iz Srbobrana ("001 001") kao da si ih pustio s lanca. Majko mila, ovi su opičeniji od Alec Empire & Teenage Riot u sklopu sa Suicide halovima/delayem... Kakav dobar electro-punk/hc! Ima na kompilaciji i veoma laganih, plesnijih i ambijentalnih stvari poput DAYS OF YORE www.myspace.com/dautrefois iz Beograda (odlična akustična stvar "Mabon", čini mi se na latinskom i podsjeća na neo-folk izvođače poput Cawatana i Sturmast iz Mađarske), lucidnog (ili lucidnih) YOUTH A.D iz Srbobrana www.last.fm/music/youth+a.d ili tipičnog electro industriala BLACK SHEEP SCREAMING black.sheep.screaming@gmail.com iz Omoljice, gradića 20 km istočno od Beograda ("Haunted man"), a i electro dance psihodelije ESSENCE OF NIGHT

www.myspace.com/essenceofnight ("Escape").

U samom uvodniku se spominje citat 'Bežim, krijem se po hotelskim sobama, mračnim hodnicima, vučem se po sumnjivim barovima, spavam sa bolesnim ženama, trgujem sa ubicama, toliko vrata, a nigde izlaza... tražim sa povezom preko mišice, ruka je puna uboda, ali još uvek ima mesta za još jedan...' koji je dio skladbe "Vredi li živeti", autora koji se potpisuje kao SVEJEDNO. Grozan užasan ovisnički mrak.

Da ne zaboravim, na sam kraj Mihajlo je uvrstio DEADNESS www.myspace.com/3dhorror iz Žablja (20-25 km od Novog Sada), instrumental "Frog city" koji slušatelju daje na razmatranje cijelu priču kompilacije.

Ovo je kompilacija za starije od 21 godinu i ne treba na njoj očekivati nikakav optimizam. Sve upućuje na frustraciju i boleštinu društva u kojem živimo. Ma kakva demokracija, to ne postoji u ovom centralističkom sistemu... Odlična kompilacija!

Prve dvije kompilacije "D:S" su bile politički/društveno/socijalno dosta 'tupe i nijeme', ali ova je nadmašila očekivanja. Poslušajte ovih 100 minuta (ne)angažirane electro-industrial/gothic glazbe pa onda probajte glasati za kremu koju imamo na vlasti što su nam život omogućili iz kontenjera za smeće.

Naslovi: 1.FETUS CLOTTED SEWAGE PIPES - Silent observer of the rapist symposium, 2.SOUND OF ILLUSION - Bodhisattva, 3.HEROINA - Deep into that woods, 4.THEFT AND WANDERING AROUND LOST - The birth of evil flowers, 5.STROP - Možda ovo nije muzika, 6.ABORTUS - Sankcije za um, 7.ARZAMAS 16 - 001 001, 8.BLACK SHEEP SCREAMING - Haunted man, 9.ESSENCE OF NIGHT - Escape, 10.YOUTH A.D. - The narrow path, 11.DAYS OF YORE - Mabon, 12.SVEJEDNO - Vredi li živeti, 13.ELLASA - Blinding solitude, 14.SPINAL MENSTRUATION - Where the lost bullets go, 15.ZARKOFF - Reclusivist, 16.SURREAL ETERNITY - Realize agonize, 17.JD - Surutka, 18.DEAD SKULL - Hilfe, 19.KONACHNO MESHANJE - Finale, 20.DEADNESS - Frog city

Ocjena (1-10): ne 10, nego 20!

horvi // 21/12/2008

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: D:S vol.3
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*