home > mjuzik > HGF finalisti 2014

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: HGF finalisti 2014 (Spona, 2014)

Tradicionalna, sad već po redu šesta kompilacija izvođača koji su nastupali na finalnim večerima najdugovječnijeg hrvatskog demo festivala koji se uskoro približava 20. obljetnici (ove godine je postao punoljetan!) ponudila je mnoga iznenađenja iz prikrajka na koja će se tek morati obratiti pažnja.

Po običaju, svih ovih 20 sabranih izvođača imaju strašno dobre studijske snimke i produkciju s obzirom da su se standardi festivala znatno promijenili i kada slušate ove 74 minute imate dojam da su to mahom sve neki kibicirano probrani hrvatski rock i pop hitovi koji se samo krasnim i čudesnim putešestvijama naših gluhih radio urednika nigdje ne vrte. A više od 3/4 ovih izvođača zaslužuje isti prostor kojeg imaju Hladno Pivo, Massimo, Gibonni, Urban, Let 3, Pipsi, dok neki pokazuju daleko veći i drastičniji odmak koji se meni osobno više dopada. Onaj underground, prljaviji, uostalom onakav kakva nam je i stvarnost.

Mnoga od ovih imena već su nadaleko poznata kao koncertne izvrsnosti, primjerice pobjednici, karlovački SOUL RADIO - "Moja muza je mjuza" koji filaju sjajan križanac Steely Dan funk/blues/soula s odličnim vokalistom/klavijaturistom pogođenim za najfiniji i najsuptilniji mainstream, zatim otkačeni riječki punkeri KREŠO I KISELE KIŠE - "Inače?" (s natruhama zajebancije Leningrad Cowboys), zagrebački pop-punk MINISTARSTVO NAPADA - "Dio mog ogledala" (usput, skoro da sam pomislio kako su se ovdje ušaltali zrenjaninski Sukob Interesa koji su se ove godine upravo raspali) ili sjajni zagrebački death-thrasheri DECOMPOSING ENTITY - "Destroying nucleus agenda" koji apsolutno na ovome festivalu nisu imali izgledne prilike s obzirom na engleski jezik i konzervativni stav prema ovako brutalnom žanru.

Kad smo već kod ekstremnijih i žešćih izvođača, ovdje se nalazi sisački jako dobar metalcore SABRIA - "Wasteland", labinski rap-metalci BREECH DEENOWER - "Old school" koji pokazuju odlične glazbene performanse i zanimljive ideje u samo dvije i pol minute, zatim meni još odranije znani pulski noiseri UDAV - "No wai" koji su još 2012. objavili svoj istoimeni debi za Slušaj najglasnije, pa GUNSLINGER'S BRIDE iz Županje koji sviraju, ha, teško je i pogoditi, kaj ne, prljavi garažni hard-rock/blues u kompoziciji "Cheap blow" s kojom mogu Sheitanse dobro iscimati (skoro pa nezapaženo su nastupili na HGF-u 2007.), ali imaju tu nekomercijalnu prirodu da im jako dobar vokalist pjeva na engleskom jeziku. Tu još, ajde-de, mogu doći u obzir zagrebački hardcore-ska punkeri KVAR - "Guske u magli".

Prije onog najpotencijalnijeg komercijalnog efekta, još vrijedi izdvojiti dva zasebna benda koji ne pripadaju niti jednoj opciji. Mariborski HELIKA su predstavljeni s prozračno finom i lepršavom world-music skladbom "Rapa Nui", te jedan od zasigurno najkreativnijih novijih zagrebačkih demo bendova ABNOR MALAN s izuzetnim underground post-punk hitom "Štakori". Mogu si misliti što su glasači, publika i žiri imali na pameti kada su vidjeli sijedog i bradatog frontmena Žareta. Da je prestar za demo bend? Glupost. Što bi rekli da im se prijavi ofarbani Đoni Štulić s nekom akustičnom folk kenjažom? Da je Bog?

Najveći dio izabranih bendova je srednjestrujaški stereotip sastavljen od uglavnom onoga što će možda i predstavljati u budućnosti neke nove Vanne, Jinxe, Bastardze, Gibonnije, Massime, Coldplay, a odreda u tom fahu su zadarski SCARLET NOTES - "Zavoli" (oh, što je patetična ta legato gitara u sukobu s vrlo dobrom pjevačicom!), trip-hop/reggae/r'n'b FS (Zagreb) - "Listen to" s odličnom vokalisticom na engleskom u rangu Kelis i da ovu pjesmu čujete na radiju nikada ne biste uopće pomislili da je iz Hrvatske (podsjeća na onaj čuveni John Peel Session Kelis iz 2001.!), pa onda jako patetični labinski post-grungeri ELYN PORTER - "Stranac" s premekanim gain gitarama (ekipa, gdje vam je distorzija?), zatim prosječni zagrebački funk-rockeri ALTRA - "Slobodni i divlji (kao jeleni)/ Make some noise (radio edit)" s divljim ženskim vokalom a'la Zdenka Kovačićek/ Lisica/ Mirjana Pavlović (Teriyaki). Također zagrebački GOATFISH - "Samo jedna riječ" zvuče kao neka energičnija verzija onog riječkog benda koji je imao hit s Urbanom "S dlana Boga pala si", ali ja takvu mjuzu ne slušam i nikad je nisam kupovao i zbilja se ne mogu sjetiti kako se zvao bend mada svaki dan na radiju čujem tu pjesmu. Riječki OFFICIER DOWN - "Dobre namjere" imaju veoma simpatičnu vokalisticu na razmeđi performansa Ivane Kindl i Remi, neke angažiranije lirske momente, a glazbeno su kombinacija new-wave-popa, soula i funka s duhačkom sekcijom. Pjesma je, moram priznati odlična. Možda su čak bili po mišljenju žirija u samom vrhu poretka HGF-a. Osiječki HYSTERIA još će morati dorađivati stil, izmiješali su svega i svačega, te se nikako nisu našli u duelu s ženskim vokalom. Pjesma "Za nas" počne jako dobrim dance-rockom a'la Simple Minds, zaori distorziranom hard-rock gitarom, odšeta se u progressive i zagubi se u pretjeranom aranžmanu gdje taj jako fini vokal više nema nikakvu funkciju... i šteta svega uzbuđenja koje se nazire.

Od svih njih još je najzanimljiviji zagrebački FILM NOIR - "Iz retrovizora" sa senzibilnim gitarskim staccato popom klavijatura i akustične gitare, te nešto tananijim i stidljivijim muškim vokalom; pjesma je jako lijepa, poetična, senzualna, romantična i pomalo pritajeno The Smiths/ R.E.M.-ovski erotska. Taj bend bih volio provjeriti uživo. Ima 'nešto' krasno u njemu, koliko mi se čini. A možda se i varam... Te, da ne zaboravim spomenuti i dark/gothic/post-punk zagrebačkih SEVEN MOUDLY FIGS koji u "That little pain" šetaju i do natruha post-metala. Gitarist i pjevačica (na engleskom) su odlična kombinacija Tony Iommyija, Siouxsie, te ako se sjećate Roderick-ove pjevačice Kristine Gotwald... Ima tu nešto i od Swans, pa i Neurosis i Black Sabbath, mada je sve to također jako stidljivo u njihovom slučaju. Najčudniji su mi i najizazovniji na ovoj kompilaciji i volio bih čuti ostatak njihovog materijala.

Sve ove pjesme i svi ovi izvođači apsolutno zaslužuju svoje mjesto u našem eteru, pa i regionalnom, ima mnoštvo ukusa balkanske zajednice i svatko na ovome raritetnom izdanju budući da su svima njima ovo prvi službeni snimci objavljeni za legitimnu etiketu mogu pronaći neke buduće Zorice Konđe, Remi, Kelis, Vanne, ali bome i Siouxsie Banshees, te možda i sjajne kompletne bendove pred kojima tek predstoji karijera koja se iz samo jedne predstavljene pjesme ne čuje. Uostalom, podsjetimo da su Kawasaki 3P startali na prvom HGF-u i nitko ih gotovo nije primijetio (kao niti Ramirez 1999. ili S3ngs 2008.), da su Đubrivo i Heroina danas bendovi koji pune dvorane (Heroina danas radi u frakciji Baden Baden), a o medijskom uspjehu Adastre (2005. pobjednici HGF-a) ili Valungara (pobjednici 2008) više ne treba raspravljati. Dok njihove pjesme na radiju vrte neki sasvim neinformirani ljudi koji uz sve svoje osobne predrasude imaju i neki šmek za prepoznavanje 'dobre pjesme', znači da je ideja ostvarena u potpunosti.

Naslovi: 1.KREŠO I KISELE KIŠE - Inače?, 2.SOUL RADIO - Moja muza je mjuza, 3.MINISTARSTVO NAPADA - Dio mog ogledala, 4.SCARLET NOTES - Zavoli, 5.FILM NOIR - Iz retrovizora, 6.FS - Listen to, 7.ELYN PORTER - Stranac, 8.ALTRA - Slobodni i divlji (kao jeleni)/ Make some noise (radio edit), 9.GOATFISH - Samo jedna riječ, 10.OFFICIER DOWN - Dobre namjere, 11.HELIKA - Rapa Nui, 12.ABNOR MALAN - Štakori, 13.HYSTERIA - Za nas, 14.KVAR - Guske u magli, 15.SEVEN MOUDLY FIGS - That little pain, 16.UDAV - No wai, 17.GUNSLINGER'S BRIDE - Cheap blow, 18.DECOMPOSING ENTITY - Destroying nucleus agenda, 19.SABRIA - Wasteland, 20.BREECH DEENOWER - Old school

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 22/07/2014


PS: "Štakori" su ubjedljivo najbolja pjesma kompilacije, u rangu s legendarnom "Krokodili dolaze" Električnog orgazma, samo, čini mi se, Žaretov poetski angažman, vokalne intonacije, uživljenost i rad benda još nitko u široj javnosti nije primijetio. A puno je bolje i drugačije od "Krokodila"...
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: HGF finalisti 2014
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*