home > mjuzik > D:S vol.8

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: D:S vol.8 (Dark:Scene Records, 2009)

Osma po redu kompilacija sa D:S Records donosi nekoliko starijih, od prije znanih brojeva, nekoliko relativno novijih imena o kojima smo već govorili i desetak posve nepoznatih izvođača uglavnom iz Srbije uz tri iz BiH, te po jednim iz Hrvatske i Švedske.

Stari, kao i relativno noviji poznanici su CLAYMORE (žestoki industrial "Orientatia" s debija "Metronome"), švedski HATBROTT (EBM komad "Krv" na tekst Ivan Goran Kovačića), novosadski TREĆA DEBELA SAS SLIKE ("Mi, vi/ mlaadi"), ZANAOS ("KerBa") i DJU CHONG ("Sharp right" s albuma "With Two Arms"), zatim beogradski ESSENCE OF NIGHT (njihov do sada daleko najbolji song "Days"), TAMERLAN (vrlo lijepi ambijentalni akustični neo-folk instrumental "Lullaby - demo"), SONIC TENSION (odličan ambijentalni komad "Taking place in you") i INFRA-RED sa do sada neobjavljenom indie-rock baladom "Bez imena". Nova imena koja se pojavljuju, tj. barem meni nisu znana su POLARIS iz Pančeva u mračnom laganom i nadasve originalnom psycho-rock broju "Black crowes", beogradski PUSTOŠ u čudnovatom indie-blues/noise komadu "Objava smrti" kome ne znaš bi li ga čovjek shvatio ozbiljno ili bi se smijao zbog komičnog ciktajućeg vokala, te novi projekt MENOELEKTRO koji dolazi iz Novog Grada (BiH), a sve mi se čini da iza njega stoji Bajs iz Claymore i Infra-Red. Pjesma "Face yourself" je plesni EBM s elementima psycho-techna i vrlo uspjelim synth adaptacijama. Kasnije saznajem upravo od Bajsa da je MeNoElektro projekt band njegovog najboljeg prijatelja Slavena koji trenutno živi u Munchenu, a zajedno su počeli raditi još 1997. kada su osnovali grunge band Ground. MeNoElektro je počeo upravo kao i Claymore, tj kao solo projekt, te je s vremenom nastavio kao duet koji se sada zove Hyperstar. O njima će biti više riječi kada objave debi album koji je u fazi snimanja. Naredni novi izvođači su POMOR iz Obrenovca u minimalističkoj power-noise/electro skladbi "Stena!" u zanimljivom stilu otprilike bliskom Suicide, zatim duet SERPENT & SCHMITZ iz Novog Sada i Beočina koji su obradili Bajagin hit "Plavi safir" kroz solidan lagani elektronski neo-folk nazvavši ga "Saphirvs", pa eksperimentalni industrial LOLO iz Vrbasa sa ritmički uvrnutim brojem "Jato unit", a vrijedi spomenuti i posve neobičan B u psihodelično apstraktnom elektronskom komadu "Puppies", te beogradski EBM s elementima industriala DEMOLITION COMMITTEE (pjesma "Raymond"). Originalniji novi izvođači, mada se to po jednoj pjesmi i ne može zaključiti, no barem tako djeluje, su H koji su u dvominutnoj "Smeh kroz prste" sabrali svega i svačega - od vox-extended tehnike, preko apstrakcija, elektronike, eksperimentalne glazbe, do natruha world-musica i industriala, a nešto vrlo slično, ali u obliku lucidnih vox-extended acapella krikova pružili su STICKS & STONES iz Beograda u komičnoj "Vaskulator". Kompilaciju zatvara posve bučan industrial-noise POWERSET AXIOM iz Splita sa jednominutnom ružionom "Hashkane purified".

Dakle, ova kompilacija je ponovno donijela splet sijaset raznovrsne glazbe i žanrova, nekoliko vrsnih brojeva za radio difuziju (osobite potpisuju Polaris, Claymore, Hatbrott, MeNoElektro, Serpent & Schmitz, DjuChong i Essence Of Night), ali najviše dobrog zvuka za intimne trenutke. Solidna i uobičajena klasika sa D:S Records.

Naslovi: 1.POLARIS - Black crowes, 2.CLAYMORE - Orientatia, 3.HATBROTT - Krv, 4.PUSTOŠ - Objava smrti, 5.MENOELEKTRO - Face yourself, 6.ZANAOS - KerBa, 7.POMOR - Stena!, 8.SERPENT & SCHMITZ - Saphirvs, 9.INFRA-RED - Bez imena, 10.DJU CHONG - Sharp right, 11.H - Smeh kroz prste, 12.LOLO - Jato unit, 13.TREĆA DEBELA SAS SLIKE - (Mi, vi) mlaadi, 14.STICKS & STONES - Vaskulator, 15.ESSENCE OF NIGHT - Days, 16.DEMOLITION COMMITTEE - Raymond, 17.TAMERLAN - Lullaby (demo), 18.SONIC TENSION - Taking place in you, 19.B - Puppies.mp3, 20.POWERSET AXIOM - Hashkane purified

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 17/10/2009

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: D:S vol.8
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*