home > literatura > Provala varvara 17-20

kontakt | search |

Provala varvara 17-20 (Bratstvo duša, 2014)

Već dulje vrijeme nisam zborio o ovom otkačenom strip-fanzinu jer mi djelomice i manjka recenzentske inspiracije zbog kojekakvih životnih problema, no sasvim slučajno sam upravo ovaj četverobroj ponudio jednom, doslovce točno, traktorašu, samo da mi ne kucka nogom iz čiste dosade i nervoze svaki dan po ladičaru u skladištu stvarajući dekoncentriranu i ometajuću situaciju dok prebrojavam neku robu.
[ dio stripa ]

dio stripa

'Evo ti, daj se malo razonodi', kažem mu. I počne on listati prvi priloženi strip "Seksualni emigranti" (crteže su radili Chuck Sperry, Rita Braga, Krstevski, Burek, Obscurator, Seljak, Opačić, Zlikovac, Muha, Rashid, Vuk P., Vlada P. i Wostok) čiji je tekst nastao kao Boćina reakcija nakon čitanja skandaloznog stripa "Ilegalni emigranti", no ama baš ništa razumio nije. Nije se čak niti nasmijao. Zaklopio je zbirku i vratio mi je. Bez ikakve reakcije. Tabula rasa. Utom, koje li slučajnosti, na radiju počne stvar "Some weird sin" od David Bowiea i Iggy Popa (hvala glazbenom uredniku Radio Sljemena), uleti nam neki zadatak za obaviti, a moj traktoraš će: 'keeej si rekel?'. Odvratim mu: 'štrukle sem ti spekel. S Dejvidom Bovijem i Igi Popom'. 'S kim to? Koji ti je taj? Neki poljoprivrednik?'. Vidim da momak pojma nema o ničemu, pa mu rekoh da je to velecjenjeni traktoraš iz Sunje, prvak u oranju, vozi Ursus i viđamo se bar jednom mjesečno na vatrogasnoj zabavi. 'Pa kak' ja ne znam za njega? I da vozi Ursus?'. Nakon jedno pola sata dubokog razmišljanja i nevjerice mi reče da će odmah kad dođe kući potražiti ga na internetu, na poljoprivrednom forumu gdje poznaje sve likove. 'Kak' si ono rekel da se zove? David Ban?'. 'Da, David Ban, potraži ga'. 'I veliš, vi ste skupa štrukle pekli?'. 'Jesmo, pravi je majstor'.

Da li ga je tražio ili nije, ne znam. Nije mi se pohvalio, a kasnije se nije niti usudio komentirati ovaj vrlo lijepo dizajnirani rustikalni crno-bijeli strip koji mu je danima stajao na stolu. To nije štivo za njega jer iziskuje misaono-sistematsku eksplicitnost u poimanju humora od epizode do epizode. Ovdje ih ima 15 komada od čega su polovica u znaku Mikija i Šilje kao homoseksualaca, a svi odreda su nastrani i po običaju seksualno perverzni s finišom u "Čiča Gliša je video olovku" (scenarij Dex - Dejan Stoiljković Pantelejac) kroz konstruktivnu komičnu kritiku upućenu stripu "Ilegalni emigranti" objavljen na linku strip vesti (tako stoji). Naći će se metaforička storija kolaža stripa o Zagor Te-Ne-Ju i Čiki "Drug peder" (tekst Miša Mangup, odabir scena Mediokritet), potom "Fudbal kroz istoriju" (Seljak), "Dečak iz Šupkovca" (Peki, Red i deda Zira), "Jebačka lirika"... i još štošta što nije namjenjeno klasičnim traktorašima. Neki crteži, odnosno autori iz broja u broj pokazuju blagi napredak, a neki su nastali za svega možda pola sata ne skretajući iz rakursa opsceno bolesnog humora. Štivo je to za imalo ičime nadahnuta publika teži, a ne za uistinu traktoraše koji traže Davida Bana, 'židova' koji vozi Usrus i ima samo 4 krave u štali. I pri tome je prvak u oranju brazdi. Presmiješno, a i prebrutalno jednostavno kako nova generacija koja će nas naslijediti ništa ne razumije. I praktički je ne zanima nikakav angažirani segment. Nastavlja se... (ima još o-ho-ho brojeva). Naravno, da i ovo izdanje spada u legendu, van ikakve sumnje. Možda i po tome da ga ne može shvatiti mladić u najboljim godinama, rođen tek nakon komadanja Jugoslavije i odgojenom na turbo-folku i narodnjacima. Isuse, Miki i Šilja, koja je to sirotinja u glavi...

horvi // 15/11/2014

Share    

> literatura [last wanz]

cover: Pesmi

HANS PITI ORLI: Pesmi (2020)

| 08/08/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Povjetarac, uskoro …

MATEJ KRAJNC: Povjetarac, uskoro … (2020)

| 07/08/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ja, prvo lice množine

MILAN B. POPOVIĆ: Ja, prvo lice množine (2022)

| 19/08/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Azrini svjedoci

BORIS LEINER: Azrini svjedoci (2022)

| 05/07/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Dostojevski, povest o napaki

MATEJ KRAJNC: Dostojevski, povest o napaki (2021)

| 28/02/2022 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> podaci o djelu
cover: Provala varvara 17-20
Provala varvara 1-4 (2014)
Provala varvara 5-8 (2014)
Provala varvara 9-12 (2014)
Provala varvara 13-16 (2014)
Provala varvara 17-20 (2014)

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*