home > literatura > Čovek Vicko u paklenoj jazbini

kontakt | search |

WOSTOK & SANJA S.: Čovek Vicko u paklenoj jazbini (Bratstvo duša, 2014)

Vojo Kosanović - Zlikovac, tj. Danilo Milošev - Wostok, odnosno alfa i omega vršačkog projekt-benda Tehno Muda je i autor stripova kojima ćemo s vremena na vrijeme posvetiti poneki osvrt.

Na ovih 50 stranica (na svakoj su po dva crteža) s 5 odvojenih poglavlja naslovljenih "Čovek Vicko u paklenoj jazbini", "Bekstvo iz paklene jazbine", "Moskva - Kaćuški", "Ima li boga?... Vraga ima!" i "Medved je najbolji drug druga Medvedenka" priča i iscrtava bizarno šašavu storiju o underground likovima iz bliske okoline uglavnom stacionirane u vojvođansko selo Kać. To su punkeri, ljubitelji elektronike, darkeri, reperi, stare babe, alkosi, ovisnici, razni primitivci i seljačine, a u epicentru je glavni lik Vicko, rocker, pijandura, đankoza i nihilist kome je jedina preokupacija što brža smrt.

Njegovi crteži s mnoštvom teksta na svakoj kartici puni su komično-perverznih gegova što je samo po sebi znak nadahnute crtačke i pripovjedačke virtuoznosti. Sami crteži su, doduše, vrlo sirovi, likovi i obrisi mnogih epizodnih uloga su karikirano nesavršeni, mnogo puta arhaično iscrtani poput pećinskih freski, no imaju mnoštvo važnih detalja u kojima je samo u jednom zaustavljenom kadru ispričano sve ono što je vitalno važno. Bilo da je riječ o bedževima na reveru gothičara (The Smiths, Leonhard Cohen i Arsen Dedić), ambalaži pijače (after shave, zidarsko pivo, šećeruša, babovača, vinjak najgori, metanol), kariranoj papuči 'tipičnoj za punkere', tetovažama 'JNA 1959', 'Fredi Merkjuri' (na ćirilici), '50 Cent', natpisima na majicama 'G.B.H', 'Sinan', 'Boy George' ili portreti raznih likova koji se sasvim neočekivano uključuju u radnju - Betmen, Hitler, Fantom, Veliki Blek, Lemmy Killmister, Homer Simpson, Bambi, strip crtač Pajo Pakšu s gaćama na glavi, pravoslavni vladika, Husker Du, Sex Pistols sa srpskim folk obilježjima narodne nošnje, Mica Trofrtaljka, Medo, Miss Piggy i Kermit iz The Muppet Show, Majka Terezija, Zagor i Čiko prikazani kao najpoznatiji gay tandem u povijesti stripa...

Kroz pomahnitalo uvrnutu fabulu punu maliganskog i psihodeličnog košmara u kome se ne zna šta su halucinacije, fikcije ili, pak, ismijavanje stvarnih činjenica, strip svojom komikom osim što idealno služi da se od srca nasmijete, pojašnjava i socijalnu, duhovnu i osobnu biografiju kakvu rijetko može ostvariti koji pisac. To nije samo goli strip već prikaz sumanute psihologije života u zabačenom vojvođanskom selu gdje su percipirani samo blesavost, poročnost i amoralnost stavova. U njegovom slučaju sve ove karikature nisu tu samo da nasmiju ili da se nečemu narugaju s velikom sklonošću ka samoironiji, one su tu da i pokažu ono što se ne vidi. Ono stanje psihe koja je teško pojašnjiva, često i iracionalna, no precizno stilizirana kroz različite svjetonazore marginalaca koji se u najvećem broju slučajeva tretiraju posprdno i degradirajuće upravo zbog životnih stavova.

'Dragi moji, ja sam sada bitna faca... Ja imam svoju grupu koja se bavi ekstremnom glazbom!... Elem, da vam objasnim neke stvari ovako pijan i iskren - pod jedan - vrlo sam sjeban - pod dva... ko zna šta sam mislio pod dva? Ali da sam inteligentan - jesam!... Ono, rešavam diferencijalne jednačine X-tog reda, a ložim se na avangardu... Dakle, samo dodir da osetim... A znam da sam zgodan, ali sam odbojan!... Ustvari - ja mislim za sebe da sam jako običan i jako sjebani lik!... Zašto sam ja nekom zanimljiv - e to je 'Marti Misterija'!... Bojim se da će se isti razočarati kad me upoznaju... Ali nije problem - ja sam realan i ja sam čovek Stevan Vicko Fassbinder!!!' (monolog glavnog lika).

Slobodno se nasmijte koliko god možete, to je ono što nam treba u ova šugava vremena.

horvi // 06/07/2014

Share    

> literatura [last wanz]

cover: Pesmi

HANS PITI ORLI: Pesmi (2020)

| 08/08/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Povjetarac, uskoro …

MATEJ KRAJNC: Povjetarac, uskoro … (2020)

| 07/08/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ja, prvo lice množine

MILAN B. POPOVIĆ: Ja, prvo lice množine (2022)

| 19/08/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Azrini svjedoci

BORIS LEINER: Azrini svjedoci (2022)

| 05/07/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Dostojevski, povest o napaki

MATEJ KRAJNC: Dostojevski, povest o napaki (2021)

| 28/02/2022 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> podaci o djelu
cover: Čovek Vicko u paklenoj jazbini

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*