home > literatura > Priča o Pink Floydu - Kad Svinje Polete

kontakt | search |

MARK BLAKE: Priča o Pink Floydu - Kad Svinje Polete (Menart, 2010)

Pink Floyd je jedan od najvažnijih bendova 20. stoljeća koji je utjecao na glazbeni izričaj mnogih pjevača i bendova, mijenjajući sliku rocka, koncertnih nastupa i glazbe općenito. Njihova glazba je prošla kroz mnoge transformacije, od početaka inspiriranih bluesom, preko eksperimentalnih zvukova i upotrebe svih mogućih predmeta za postizanje posebnih tonalnih vibracija, do velikih konceptualnih djela koja su kroz desetljeća opijala i privlačila mase obožavatelja. Za širu publiku Pink Floyd je sinonim za hitove poput 'Wish You Were Here', 'Comfortably Numb', 'Money', 'Shine On You Crazy Diamond', ' i Another Brick in the Wall', ali u njihovoj diskografiji se može naći puno avangardnijih uradaka koji su, uz tada rudimentarne mogućnosti koje je pružala rasvjeta, opčinjavali underground scenu londonskih noćnih klubova. Konstantna potreba da se koncertni nastup pretvara u sve veći show rezultirala je sve većim idejama i izvedbama - do postavljanja stvarnog zida (od kartonskih kutija) između benda na pozornici i vjerne publike. Kao i svaki drugi rokerski bend, Floyd je prošao sve rutinske točke puta prema slavi - droga, alkohol, brakovi, razvodi, groupies, promišljanja o tome koliko duše je izgubljeno s prvim ozbiljnim količinama zarađenog novca, kao i nesuglasice u kojima su vjerojatno prednjačili ispred većine bendova.
[  ]

Napisati biografiju o takvom bendu svakako nije bio laki posao za Marka Blakea koji je posao obavio profesionalno, uredno, detaljno i s tako čistom dozom objektivnosti i lakoće, da se ova knjiga treba i može čitati izvan interesnih sfera glazbenih zaljubljenika i obožavatelja Pinka Floyda. Od samih početaka u engleskom Cambridgeu, mjestu gdje se spajaju čudaci i ugledni profesori, genijalci i luđaci svih uzrasta, do globalne slave, Pink Floyd se mijenjao, kako u svojem glazbenom izričaju tako i u postavi. Nakon brojnih mijenjanja imena grupe napokon su došli do imena koje je poznato i danas. Prvu inkarnaciju Floyda je predvodio karizmatični Syd Barrett koji je svoje solidno sviranje i pjevanje uvelike nadoknađivao i nadograđivao sa svojom pojavom i nastupom na pozornici. On je bio lice i glas Floyda, kreativna snaga i glavni tekstopisac, a njegovo čudno ponašanje koje su svi smatrali samo nuspojavom povremenog uzimanja tripova i svih oblika droge rezultirao je u brzom izgaranju i odlasku iz benda. Činjenica da se poslije znao pojavljivati na mjestima gdje je njegov bend trebao nastupati i ponašati se kao da i on izlazi s njima na pozornicu, nije pomogla da ga se prihvati kao zdravu osobu - njegovo očito nestabilno psihičko stanje se kroz godine pogoršavalo. Koliko god da je njegov ostanak na glazbenoj sceni bio kratkog vijeka, Barrett je i dan danas neprežaljen.
[  ]

Njegovo izgaranje je možda i pomoglo postizanju kultnog statusa jer bi teško ostavio takav dojam da je ostario na pozornici i istrošio svoje kreativne sokove. Roger Waters je s druge strane bio izrazito jaka ličnost, prgav, tvrdoglav i vjerojatno najkreativniji i najangažiraniji član kolektiva. Uz Barretta je ponekad pisao tekstove, a nakon njegova odlaska je sve preuzeo na sebe. Njegova vizija i tjeranje koncepta za svaki album rezultirali su s najpopularnijim, najprodavanijim i najslušanijim albumima benda. Watersova osobnost je našla tvrd orah kod novog člana benda, Davida Gilmoura koji je postao glavni vokal i gitarist. Dugi niz godina Gilmour je bio u Watersovoj sjeni - svađe i nesuglasice su bile sastavni dio života unutar benda. Godine i godine snimanja u studijima, nastupi po svijetu i često druženje nisu nikako pomogli tom odnosu. Roger Waters je 1985. izašao iz benda i proveo mjesece u sudnici kako bi spriječio nove aktivnosti benda. Nagodba je riješena izvan suda, a Pink Floyd je s Gilmourom kao novim liderom otišao u nove pobjede sa nekoliko uspješnih albuma i rasprodanih turneja. Nick Mason je bio i ostao bubnjar Pink Floyda kroz sve inkarnacije. Kao sastavni dio cjelokupnog djelovanja ovaj član benda je jedini dolazio iz bogate obitelji, a kuća s bazenom njegovih roditelja je oduševila članove benda koji tada nisu mogli ni sanjati da će si moći priuštiti takve posjede na više kontinenata. Richard Wright je bio najtiši član benda koji je na kreativnoj strani puno doprinio zvuku Pink Floyda, ali njegov nenadani odlazak iz benda i ponovno vraćanje kako bi sudjelovao na mnogobrojnim koncertima ga čine i ćudljivim članom koji se unatoč tihoj naravi ipak ne izdvaja od drugih članova benda.

Sve te osobnosti, svađe, narušeni, porušeni, obnavljani i zaboravljani odnosi, uronjeni u njihov kreativni talent pomogli su u stvaranju glazbenog opusa Pink Floyda. Svi ti čimbenici, svi članovi benda, svaka izrečena uvreda i beskrajni sati provedeni u studiju i na turnejama pomogli su u stvaranju nekih od najvećih i najznačajnijih albuma glazbene povijesti. Pink Floyd je kroz pažljivi i minuciozni rad autora ove knjige dobio najbolju moguću biografiju koja opisuje najvažnije momente njihovih života koji su se uvelike vrtjeli oko i ovisili o Pink Floydu. Ovaj bend nikada ne bi bio to što je bez svih članova benda, bez obzira što su neki otišli u potragu za zdravim razumom, solo karijerama, dokazivanju nečega sebi ili drugima. Fascinantna povijest velike glazbene grupe čita se u jednom dahu, a služi kao činjenični uvid u samo djelić onoga što je pokretao i činio Pink Floyd. I to je samo još jedan od razloga zašto je ovo vrijedno i zahvalno štivo za sve vrste čitatelja.

ocjena djela [1-10]: 8

robert tabula // 21/11/2010

Share    

> literatura [last wanz]

cover: Stavek

MATEJ KRAJNC: Stavek (2024)

| 10/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Pesmi

HANS PITI ORLI: Pesmi (2020)

| 08/08/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Povjetarac, uskoro …

MATEJ KRAJNC: Povjetarac, uskoro … (2020)

| 07/08/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ja, prvo lice množine

MILAN B. POPOVIĆ: Ja, prvo lice množine (2022)

| 19/08/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Azrini svjedoci

BORIS LEINER: Azrini svjedoci (2022)

| 05/07/2022 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> podaci o djelu
cover: Priča o Pink Floydu - Kad Svinje Polete
Izdavač: Menart

Godina izdanja: 2010

ISBN: 978-953-55625-5-9

Broj strana: 327

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*