home > mjuzik > Čujem ja netko šuti

kontakt | search |

POSTOLAR TRIPPER: Čujem ja netko šuti (Menart, 2012)

[ Postolar Tripper - Čujem ja netko šuti ]

Postolar Tripper - Čujem ja netko šuti

Dok razum spava, rađaju se čudovišta. Tome smo svi mi svakodnevno svjedoci. A očito je da to vrlo dobro znaju i dečki iz Postolar Trippera. Po notorno duhovitim i provokativnim tekstovima ovi su Zadrani već dobro poznati. No, u svom novom uratku koji nosi ime "Čujem ja netko šuti" pokazuju svoju do sada najbolju formu. Po motu 'baci brigu na veselje' su ovdje isporučili čak četrnaest burnih, aktualnih i do bola ironičnih pjesama. Album kao odraz u zrcalu svekolikim krizama uzdrmanog hrvatskog društva. Na raskrižju između mračne prošlosti i obećanja ljepše europske budućnosti, koja nikako da već jednom otpočne. Ali ovi Zadrani odbijaju potonuti u samosažalijevanje. Ne žele se pomiriti niti s ulogom nekakvih tragičnih buntovnika. Ne, njihova sredstva obrane su nadasve asocijativni i autentični tekstovi, puno energije i veselja, i glazbena smjesa koja seže od ska i punka do reggaea i rocka. Ili kraće rečeno, moderni skacore, ali koji je otišao puno dalje od toga.

Odmah na početku s uvodnom "Kruha bez motike" postolari celebriraju svoj povratak nakon četiri godine duge stanke s jednom od najboljih pjesama albuma. Gdje pred slušatelja bacaju vatrenu mješavinu od ska-ritmova, energične surf-gitare i razigranih melodija trube. U sličnom duhu nastavlja i ironično-slavljenička "Burza rada". U kojoj opjevavaju onaj svečani čin prvog odlaska na burzu rada. Istovremeno i bučno i ugodno slijedi "Zorane vrati se kući". U kojoj se pokazuje ona njihova tipična sposobnost uvezati skupa tragediju i humor. Predznak etno koji je bio u njihovoj dosadašnjoj glazbi su skoro pa potpuno odbacili u svom novom uratku. A s nostalgičnom igrarijom "Moga konja", koja kao jedina sadrži atavističke ostatke etno-prizvuka su napravili jedan od rijetkih promašaja na ovom albumu. No, kao odšteta poslije nje slijedi izvrsna samokritična "Loše društvo, labilan karakter". Katarzična priča o čovjeku kojemu prijeti potonuće u vrtlogu turbulentnog života, kojeg je sam sebi stvorio. Uz vokalne delay-efekte granica se briše između šarenog reggaea i atmosferičnog rocka. Ili je kao u pjesmi "Na kolodvoru" osjetljiva podložnost utjecaju ritmičnog calypsa.
[ Postolar Tripper ]

Postolar Tripper

Postepeno postolari se dovode u pravcatu sviračku ekstazu. S "Tabletoman" album doživljava svoj prvi vrhunac. U kojoj se nadasve duhovito dotiče problem tabletomanije. Dok u nadovezujućoj "Problem, reakcija, rješenje" postolari prezentiraju svoje viđenje današnje svjetske ekonomske krize. Dva vokala, koji se tečno smjenjuju ili nadopunjuju, distorzirana gitara što skače između ska/reggaea, punk-rocka i funka, te s vrlo energičnom i višestranom ritam sekcijom prenose njihov užitak muziciranja izravno na slušatelja. Što ponajbolje ističe veseli hvalospjev ska glazbi, pjesma "Ska, ska, ska". Pored toga sveprisutni i iznimno vitalni puhački odjel odlično kompletira svaku pjesmu. Također je puno pažnje posvećeno riddimima (bas linije). Koji su točno dovoljno istaknuti; hipnotični i melodični. Dok s pjesmama "Trieste", svojevrsnom šaljivom opisu izleta u Trst, i "Gaeta" se prebacuje na tiše tonove i sporije tempove. Gdje svoje mjesto nalaze akustična gitara i tipični dalmatinski dijalekt. Ali one ujedno predstavljaju i slabiji dio albuma.

Svoj završni klimaks ovaj album ima u odličnoj "Largo", koja je prethodno bila objavljena kao najavni singl. I s kojom ovi Zadrani pokazuju pravi talent za vlastitu promociju. Jer se u njoj može zateći otprilike sve ono što sačinjava cijeli ovaj uradak; sarkastični tekst, puno pozitivne vibracije, te uistinu zarazni plesni 'groove'. Dok su s posljednje dvije pjesme, "Uno, due, tre..." i "Redar Željko" postolari sačuvali dva istinska iznenađenja za kraj. Svoju ionako šaroliku zvučnu panoramu u ove dvije pjesme proširuju s uplivima post-punka i žestokog rocka. I na taj način finiširaju zvučnu priču o trenutačnom stanju svijesti u Hrvata. Dramu ispričanu u vlastitoj režiji i bogatu na detaljima. Povremeno odlutaju u prekomjernu banalnost, ali ipak s preciznošću Argusova oka su uspjeli istaknuti sve ono najbitnije. I pri tome isporučiti jedan veseo, zabavan i zanimljiv album. S kojim su spasili nam nadolazeće ljeto, bez obzira imali novca za more ili ne.

ocjena albuma [1-10]: 9

z. marković // 26/04/2012

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Nurse

NURSE: Nurse (2023)

| 13/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Rijeka - Paris- Texas

RAZNI IZVOĐAČI: Rijeka - Paris- Texas (2024)

| 12/04/2024 | pedja |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*