home > mjuzik > Pink album

kontakt | search |

PINK STUDIO: Pink album (Menart, 2012)

[  ]

  © Luka Host Frank

Neke stvari se ne događaju historično, već histerično. Upravo takav prefiks prati ovaj zagrebački sastav od samog njegovog nastanka 2004. godine. Odmah su privukli pažnju na sebe koračajući 'obrnutim' putem. Bez ikakvih promotivnih nastupa i svirki, objavljujući singlove, kvalitetne studijske snimke, koje su svjedočile o 'punokrvnom' bendu sa za naše uvjete neobičnim pristupom glazbi. Što je u početku ovaj bend omotalo jednim velom tajanstvenosti i budilo sve veću znatiželju javnosti. 2009. godine konačno izdaju svoj prvi EP, na kojemu su se nalazili svi oni singlovi koje su postepeno puštali u javnost tijekom prethodnih godina. Histerija oko ovog benda je rasla. A po prvi put je kulminirala objavom njihovog prvog albuma "Soundtrack za lutku" te iste godine.

Njihov svježi power pop s jakim uplivima rocka i elektronike, te nepretenciozni, jednostavni ali intrigantni i zanimljivi tekstovi su ono po čemu je Pink Studio postao na našoj sceni prepoznatljiv. Ništa manje za to je zaslužan i osebujni vokal pjevačice Ivane Kardum Legz. Tek njen senzibilni ali i razigrani glas daje pjesmama Pink Studija jedan širi raspon od mladalačke nestašnosti do nedokučive femme fatale. Ali uvijek prizemno i simpatično.
[  ]

  © Luka Host Frank

Također su se prije i tijekom snimanja novog albuma desile određene promjene u postavi benda. Na mjesto bubnjara Borisa Babića je došao Niko Radaš, a prijašnjeg gitaristu Luku Blaževića je zamijenio Ivan Glasnović. Dok su iz originalne postave ostali klavijaturistica Ana Bogdan, basist Nikola Karan te gitarist Josip Pintarić. Postava je i pojačana dolaskom back-vokalistice Ane Pavić. Nema sumnje da je se ova izmjena garniture odrazila i na sam zvuk ovog novog albuma, kojeg su nazvali "Pink album". Opisati ga kao zrelijim i ozbiljnijim od prethodnog ne bi bilo pogrešno, ali je to ipak nešto nesretan odabir riječi u kontekstu s ovim bendom. U kojemu je od početaka pa evo sve do dan danas ostala ukorijenjena neka tipična neinhibiranost i otvorenost prema svim mogućim utjecajima, emocijama i novonastalim situacijama.
[  ]

  © Luka Host Frank

'Ja o ljubavi sve već dobro znam' - ovaj odlomak iz teksta pjesme "Zadnja stvar" (u kojoj gostuje Shot s kratkim rep-intermecom), možda i najbolje opisuje čime se ovaj album najviše bavi. Naime, o ljubavi u njenim različitim oblicima i facetama. Promatrano prvenstveno iz jednog femininog ugla, ali s velikom dozom dvosmislenosti gdje se svatko (bez obzira na spol) može prepustiti vlastitoj imaginaciji. Djevojkama i dečkima iz Pink Studija je očito najbitnije da se oni mogu prepoznati u cijeloj toj priči. Bilo da je riječ o electro-popu kao što je mogući ljetni hit, estetična i radiofonična "Oko mene (večeras me odvedi van)", ritmični electro-rock pjesme "Kraj" (čiju glazbu potpisuje bivši bubnjar Boris Babić), nostalgična rock laganica "James Dean" ili polu-akustična harmonična "Lucija". Najjača karika koja čvrsto veže ovih dvanaest skladbi u jednu koherentnu cjelinu je upravo već spomenuti vokal Ivane Kardum Legz. Koji svakoj pojedinačnoj pjesmi, bez obzira u kojem glazbenom stilu se ona kretala, utiskuje svoj unikatni pečat. Premda to ponekada može odskliznuti u prekomjernu banalnost, kao u spomenutoj "Lucija" ('vidim do ekvatora, jača od predatora') ili pomalo naivnoj "Misli na nas" ('kad misliš na zauvijek, misli na nas'). Koje kao takve vjerojatno ciljaju na po prvi put zaljubljenu adolescentnu publiku. Ali kontroverznost je jednostavno sastavni dio ovoga benda. Jer se na drugom kraju lepeze nalaze pjesme poput spomenute "Kraj". U kojoj se tragično pita: 'Jesmo li stigli do kraja?'. Ili kao što je samokritična i energična "Zapalili smo raj", svojevrsni ali i ne baš uspjeli hommage Svadbasima i njihovom hitu "Treblebass".

Fino uštimana ravnoteža od modernog do nostalgičnog, melankoličnog i plesnog, ozbiljnog i zabavnog je ono što ističe ovaj album. Mnoštvo prerađenih glazbenih pravaca s naglaskom na atmosferični i šaroliki pop s mjestimičnim slabijim dijelovima, čini ovo lagano glazbeno štivo ipak idealnim za ovo ljeto. Kako za opuštanje tako i za veselije trenutke. Najbolje slušati ga s 'pink' sunčanicama.

ocjena albuma [1-10]: 7

z. marković // 22/06/2012


PS: Za ljubitelje ovakvog zvuka, u suradnji s Menartom, prvi koji se javi na mejl (nagradnjacha@terapija.net), u subjektu mejla napiše "pink", a u mejlu svoje ime i prezime, te adresu, poslat ćemo primjerak ovog albuma.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*