home > mjuzik > Muški svijet

kontakt | search |

MALEHOOKERS: Muški svijet (Menart, 2009)

Zašto Malehookers nisu postojali praktički cijeli prvi decenij 21. stoljeća? Prihvatio bio razlog taj da su cijelo to vrijeme u studiju radili pjesme s ovog albuma Muški svijet. No tada bi ostalo nerazjašnjeno na čiju foru su drugi album snimili s godinom razmaka, a treći ovaj zadnji nakon više od desetljeća. Tak da je istina ipak bolna, bend se raspao od kreativnosti i pjevač Jerry okomio je skroz novcatu postavu na noge. I snimio prljavi rnr album kristalnog sound-a.
[  ]

Ovaj RnR bend, mada uvijek zvuči mnogo žešće i agresivnije zbog hrapavog glasa mu, Jerry inzistira i živi rnr stil, tako da je onda to rokenrol, baby. U svojem prvom kreativnom razdoblju od '97 do '98 kada izdahu dva prva albuma, ostala su obilježena po značajno odazvanim, ali vrlo kreativno agresivno nabijenim koncertima. Čudna šuma bila je izdvojeni hit grupe, gdje su surađivali sa najvećim velikanima rocka kod nas, i ona će vjerojatno ostati urezano u njihovo ime. Svejedno, tihi i lagani hit ''Minutu šutnje'' danas dobiva svoj pandan u pjesmi ''Rane'', dok žešće numere ''Ja nikog ne volim'', ''Komad mene'' s prvoga, ''Božja laž'', ''K'', ''Kučka'' i ''Prevara'' s drugog albuma, sada dobivaju mnogobrojnije hitove, koje okupiraju kompletan album. Dakle baš sve pjesme osim krasne spore 'Rane' su produkcijski čak i uređeniji, sa zamjetno složenijim tonom, ali zvukom analognim starim Malehookersima. Glas ostaje naravno isti, a posebnost je kažem albuma baš u nepostojanju numere za koju biste rekli: nemaš kaj tu raditi na cd-u.
[  ]

Muški svijet odiše dobrotom (kvalitete) da ne znate koju biste kritiku predbacili. Nakon jednog preslušanja apsoštruktno ostanete speečless. A i nekada je suvišno trošiti riječi kada pjevač apsolutno sve kaže o svim stereotipima koji se tiču lijepih i umjetnih žena, te frajera koji orbitiraju oko lijepih cvjetova.
[  ]

Lirički su sve pjesme bave chauvinism-om i tako čine cjelinu. Da nema promjene beatova i pauza, slušali biste jednu pjesmu cijeli album, koja govori o fatalnim glupim ženama i pametnim stradalim muškarcima. Prednost lirika je da se rimuju, šovinizam dovode do ekstrema, vrlo su uvjerljivo interpretirane od strane Jerry-ja, i jako stvarno prikazuju etablirane stereotipe. Sumarno, promjena je uglavnom čisto u bezbrojnosti hitova, složenijim melodijama i po''boost''-anim refrenima, ali onaj core zvuk je nevjerojatno čak uz novu postavu, ostao i dalje isti. Zato je to i dovoljan razlog da nastavljaju svirati pod tim brandom - Malehookers. (A ne recimo The Gigolos!)



Spot za pjesmu Zagrebačko zlo rađen je u rock clubu Time na Malešnici i po konvencionalnim pravilima nije prikladan za manje od 18. No takav vam je muški svijet, to razlikuje muškarca od dječaka, pričekajte još koju godinu da postanete muškarac. Žensku publiku sam diskriminirao, i mada je malobrojnija, upravo bi je zato trebalo poštivati više. Siguran sam da Gabor i nova ekipa sigurno uživaju videći ispred sebe ženske komade dok pjevaju tako ''iskonski'' o njima. Malehookers - raritet na HR sceni - poslušaj, pogledaj, odi na koncert.

Setlista:
Seks bomba ne postoji je o 'prestrašenoj klinki', sponsoruši.
Ona je provela noć sa njim o gradskoj avangardi, odnosno urbanoj lezbi, 'najljepšoj u gradu' (zadnji epitet se podrazumijeva u Malehookers pjesmama).
Nekompatibilan je kad nisi 'friendly programibilan' pa kupuješ 'gun'.
Ubijam te je o ubijanju voljene u svome vlastitome srcu, a otegotna okolnost je što je voljena osoba upravo dio tebe, tako da s ubijanjem voljene postaješ 'manje sebi drag'.
Bolje da ovdje ostanemo sami je o mladoj zaljubljenoj u tebe, ali gubiš ju jer se boji kako polako uviđa u kakvim si sranjima, odnosno da te loši dečki iz kvarta svi pozdravljaju, a 'prijatelji svi su ti narkomani'.
Rane su zrelo iskustvo koje je jače od svih primjedbi negativne djevojke, te stoga dovode do 'zbogom baby' i odlaska ka 'nekoj jačoj' baby.
Zagrebačko zlo je kako i Gabor kaže u gore videu 'making of zlo' da je to 'svako zlo zagrebačko koje se kreće na dvije noge, ima ''OvO'' izraženo, i naravno ono što je bog najljepše napravio i oko čega sve svi na kraju pogube, a to je dupe, jel'.
Ugašeni vulkan je inače žestoki aktivni vulkan koji se pretvori u bubicu ili 'pičkicu otkad vidi NJu'. Toliko je žestine u ovoj pjesmi da je kandidiram za najbržu pjesmu godine! Čujete Porinovci..
Plijen je o jadnim muškarcima koji su laka lovina modernim curama koje se furaju na cajke...Citation needed. Aha, pa da! Laka su lovina zato što su to cure koje su prekrasne, zaboravio sam detalj.
Ovo je džungla je o 'rnb cajka ljigama', ali i njihovim snobovima.
Najgora je ona ženska koja je potrebna frajeru koji je svjestan toga da je ljubav takva najgora.
Muški svijet poznaje samo oktanske brojeve, i nikako nije za sigurni život u vezi. 'Pogled unaprijed, ukradena kuruza, nesigurnost je strast, gas u tihoj opasnoj noći' nasuprot 'kretenčine u ogrtaču iz kupaone, sigurnost, planiranje, razmaženo derište'.

Tko se ne bi djelomično poistovjetio s Malehookers-ima. Više nego djelomični heroji!

Orijentacijska napomena: ''Malehookers'' album i ''Ruke gore, ovo je pljačka'' možete čuti na youtube cijele, a sa ''Muškog svijeta'' ono što ima u mome prostoru (link). Također je statistički primjetivo i rast populacije pjesama po albumu. Dok je prvi imao 7, drugi 8, Muški svijet ima 10 dobrominutnih šovi-šansona.

ocjena albuma [1-10]: 9

marin // 25/12/2009


PS: Postava albuma: Jerry Alan Gabor - vokal
Veky - gitare
Zvocks - Bass
Leo - Bubanj

Gosti na compact disku su:
Slatki je wah eff. & slide na prvoj, drugoj i 9oj
Ygor đitru svira na 8oj
Jakša svira sax na 7oj i 8oj
Sina na perkusijama

Reminiscencija (postava 1997. i '98. godine): Jerry Alan Gabor - vokal
Ygor- gitare
Gullagher - bass
Itzo Easy - bubanj
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*