home > mjuzik > Još jedan dan u Zagrebu

kontakt | search |

TARGET: Još jedan dan u Zagrebu (Menart, 2009)

Punim imenom Nenad Šimun iz zagrebačkog Vrapča, sada već ulazi u 'krizne 30e', ali samo dobno, jer njegov drugi album vrijedan je poslušati ga bar dva-tri puta. Neke pjesme su zarazne, a neke čak imaju dušu. Tome se možda niste nadali. Međutim valja istaknuti, ako već do sada niste, da zagrebačka rap scena jako naglašava taj epitet 'zagrebačka', pa se album ne može niti je cilj da ga shvati dečko ili cura kojemu to nije mjesto gdje prebiva. Takvo ograničenje se jedino i može dopustiti u 'metropoli' jer je dovoljno veliko tržište. A sada slijede neekonomski detalji.
[ še ena dnev v zg by Target '09 menart ]

še ena dnev v zg by Target '09 menart   © marin

Proslavivši 10 godišnjicu postojanja, Target je nakon Tram 11 prošlosti i prvog albuma koji nije dobio najbolje kritike, ciljao sada na iznimno zabavan album pun lokalpatriotizma, inovativnih rep stvari, humornih tekstova i dobrih melodijskih uzoraka. Prirodno je samo da je uspio, jer se vidi da je uloženo bogme truda. 20 pjesama na novom albumu. Kada sam to zadnji puta vidio?

Da ne mislite da su reperi odbjegli sinovi nepoznate majke, Target se naklono zahvalio roditeljima i svim obožavateljima na dužnoj potpori u žanru kojeg naziva 'rap issh'. ''Još jedan dan u Zagrebu...'' donosi prirodno i mnogo featova kojima možemo prikladno popuniti dosta redova: Suicidal i BRC, Dj Cromatik, Shot i Remi, AC3PO, Milo Stavros-Starwars, Popay, Farook, Mirza, Struka & Jura Blaze, Bizzo Brigante, Samantha, Konfucije & Muhamed, General Woo, RookfaNaBeatu, Dj Makro Polo, Agent 0,03, Hren beatz, Erol na đitri i Kristijan Beluhan. VAU! Album je posvećen Targetovoj baki i djedu:: Slatko, fora!

Ode Zagrebu su: Moj grad, ''Sjećaš li se 041 pt1 i pt2'' i Kroz metropolu.
Ode ženama su ''Jela'' Kak' to, Kad si tu i ''Probaj me''.
Ode guštanju i ekipi su ''Jebeni dan'', Stavi ovo na roštilj i ''ZG FM intro''.
Ode rap-u i ulici su Budući funk, Da li znaš to, 10000 kaj i Am. akcioni.
Ode Targetu su Ne'ko to mora napravit' te Moj rap.
Ima i par koji ulaze u ''razred nesvrstanih''. Tu je Furam obleku s refrenom: 'Pa kaj su reperi manekeni?' te Drogiranje kroz prozor koja je o današnjem moralu, a osobni favorit albuma po kakvoći. Na kraju tu je i ''Formula'' koja je o još zelenom naučniku u borbi protiv 'formule', a usput ima i probleme sa zapošljavanjem u Hrvatskoj. Ukratko, inovativna pjesma za rap scenu, to definitivno!

Kao i na Frenkie-evom novom albumu, opet greška na cover-u, ali ovaj puta i u 'nutrašnjem' coveru također. Zamijenjene su 13. i 14. stvar. Ah događa se, nisam ja onaj gastronomski Francuz na telki da ih kudim zato. Ali zapazi se iliti ima se očiju.

Album počinje s izjavom: ''Propucavanje, čovječe'' i biranjem radio stanice, ali nažalost ni jedna od kojih ne nudi hip hop. To je Hrvatska bez roken rola, samo pjesme koje narodu srce diraju:: Na kraju reperi u autu zaključe (ne da će opljačkati banku) nego da će pustiti CD, a radi se prirodno o 'Još jednom danu u Zagrebu'.

''Budući funk'' slijedi, ne samo na CD-u, već je to po proročanstvu Targetovom i budućnost rap-a. Tako nas refren ''ovo je madafakin budući funk uvodi u svijet gdje će rap vjerojatno biti mnogo popularniji nego što jest sada 2010-e. Mislio sam da pjeva 'folk' umjesto 'funk' što bi bilo mnogo revolucionarnije i osobno logičnije, jer bi to značilo predviđanje potpune komercijalizacije rap scene.

''Kroz metropolu'' diči tablice ZG, pa nije za neku stručnu kritiku. Ali je u Targetovom stilu, i jedna od njegovih ljepših koje kandidiraju za modernu himnu Zagreba.

''Drogiranje kroz prozor'' kao što napomenuh, pjesma večeri odnosno albuma, ali ne i za Doru, jer je prepametna da si zakalja ime. Odličan sample vuče pjesmu na način da ju možeš kroz moraš slušati ponovno, dok Ti ne zauzme mjesto u mozgu zauzeto za repeticiju i pjevušanje pjesama u sebi.

''Sjećanje na 041 pt 1 i pt 2'' uspoređuju 'stari' i 'novi' Zagreb, onaj s predbrojem 041 i ovaj s 01. Elementalka Remi nudi različiti doživljaje onog i ovog Zagreba, dakle ne zauzima stav ni da je bolji onaj niti ovaj, ali Target ipak žali za nemarom mlađarije za 'onim što čini Zagreb Zagrebom'.

''Furam obleku'' je bunt protiv fashion week-a koji je zadivio američku a zatim i istočnu svjetsku rap scenu.

''Jebeni dan'' je prosječni ''Još jedan dan u Zagrebu...'' Target ovako opisuje j..... dan: ujutro jedno jaje, jutarnja šetnja i pozdrav susjedstvu, žuta štampa, tona crtića, pomesti, protegnuti se, poziv frendovima i plan za ''ubit' se'', 'kršenje' u pubu, barenje žgabe na dimnjaku, čaga uz 'tape' i čilanje, piva, tankanje auta, studio i 'sranje' po beatu, 16-ero u auto i nabacivanje freestylea po putu, zapiši brojeve komada, gimnastika u klubu, žoga i koš, zahvala Bogu i želja da bar i sutra bude ''Jebeni dan''. Pa ne razlikuje se mnogo od dana jednog rockera, osim kaj se oni vole komotnije voziti u autu.

''Moj rap'', osim što je o Targetovom rapu, on također uzdiže svu našu rap scenu, čime se zahvaljuje na suradnji i svemu.

''Stavi ovo na roštilj'' zavređuje pažnju zbog upotrebe samo akustične gitare kao podloge, tako da se stvara ugodan ugođaj, poglavito jer se kasnije ubacije i General Woo, čime se prisjećamo starih dana, dakle potpuna idila. Dobar pogodak za skori zaključak albuma.

Još kad čujete Kristijana Beluhana u reminiscentnom refrenu posljednje ''Moj grad'', to je kraj jednog dugačkog, a opet zaokruženog albuma.

U pjesmi ''Sjećaš li se 041 pt1'' Target brije o svemu živome, tako da pjesma završava s uvredom i definicijom: ''Vol jedan stari! Re: pardon! Vol je domaća rasplodna životinja za proizvodnju teladi ili vuču'', što zorno opisuje razliku značenja vola u ono doba, i sada kada su volovi samo tupi muškarci. Dičenje Zagreba ne mora ići u prilog tome da stereotipni album mora uopće biti loš. Dapače, jedan vrlo zanimljiv album, prije svega onima koji su iz Zagreba, a i šire okolice.

Produkcija vrlo čista. Glatka, album klizi.

Snimano u Element studio, ZG, by Tralić i Zejinović
Mixao Tralić - Shot
Producirao sami Target
Izdao Komljenović, Menart 2009

ocjena albuma [1-10]: 7

marin // 05/01/2010


PS: Popis pjesmudrija:
Zg FM intro I.
Budući funk II.
Kroz metropolu III.
Drogiranje kroz prozor IV.
Formula V.
Am. akcioni VI.
Sjećaš li se 041 pt.1 VII.
Furam obleku VIII.
Jela (feat Popay) IX.
Kak' to (feat Mirza) X.
Kad si tu (feat Struka & Jura Blaze) XI.
Jebeni dan XII.
Moj rap XIII.
Ne'ko to mora napravit' XIV.
Da li znaš to (feat Bizzo Brigante) XV.
Probaj me (feat Samantha)XVI.
Sjećaš li se 041 pt.2 (feat Remi)XVII.
10000 kaj (feat Konfucije & Muhamed) XVIII.
Stavi ovo na roštilj (feat General Woo) XIX.
Moj grad (feat Suicidal, BRC & Faruk) XX.

Utjecaji (s myspace-a): ''KRSone, WuTang, TheRoots, Mobb Deep, Big Daddy Kane, Eric B&Rakim, Too Short, CMW, Dr.Dre, Snoop Dogg, EPMD, DasEfx, Redman, Canabis, Michael Jordan, Black Panters, Ice Cube, Mary J. Blige, Lefteye, Biggie Smalls, Pete Rock & CL Smooth, Gang Starr, BCC, Naughty by Nature, Ed Lover&Dr.Dre, TheSource, Rapattack show, Queen Latifah, MC Lyte, R.Kelly, MC Serch, Nas, Broz TITO and MalcolmX, and Spike Lee, n DITC, Lord Finesse and Big L, Cella Dwellas, Shabba Ranks, Puffy, Shaquile O'Neil, Magic Johnson, fresh prince on Bel Air, AJ Johnson, Wesley Snipes, Samuel L. Jackson, Denzel, Vivica Fox, Angela Besset, Nia Long, Eve, DMX, JaRule, whole Swissha house, The Geto Boys, uncle Fester, JD, daBrat, Million Man March, Brand Nubian... LONG LIVE MC BREED 'COS AINT NO FUTURE IN YO FRONTIN'! Baka Ivka Erdelja Pocivala u miru!''
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*