home > mjuzik > Sti.llness

kontakt | search |

ST!LLNESS: Sti.llness (Menart, 2012)

[ St!llness ]

St!llness

Nije još ni kako treba počelo, a već postaje jasno da novi album donosi znatne promjene; sveto trojstvo od angažiranih tekstova, fuzija različitih žanrova i masa pozitivne energije. Riječ je, naravno, o novom uratku St!llnessa, osmeročlanog pan-hrvatskog reggae/hip hop/dub/rock sastava čiji članovi dolaze iz Zagreba, Splita, Virovitice, Slavonskog Broda i Glavica. Svakako najpoznatije ime među njima je ono od pjevača Yuria, koji je široj javnosti poznat ne samo po angažmanu u svom matičnom bendu, već i kao članom supergrupe Golem. Koja je nedavno objavila svoj puno hvaljeni i uspješni prvijenac. Njihov novi album, koji nosi ime benda, se komotno može smatrati njihovim do sada najkvalitetnijim izdanjem. Glede raznovrsnosti glazbenih stilova koji su vrlo vješto u njemu iskombinirani i prerađeni, ali i po kakvoći njegovih tekstova.

Očigledno je da je se puno toga naslagalo i odigralo u tri godine dugom hiatusu od kako su 2009. izdali svoj drugi po redu album slikovitog imena "Globalno zatupljene - paket za preživljavanje". Nije puno toga ostalo od buntovničkog elana iz spomenutog prethodnog albuma. Dečki su očito odrasli. I to ne samo glazbeno. Shvatili su da nije lako biti usamljeni glas razuma u pustinji i ljudi koji su tragično zagrizli u samodopadni stav da ne vrijedi boriti se za svoja najelementarnija prava. Sve dok se može pa barem na kredit kupiti kakav-takav auto ili stan, sve dok rulja bude dobivala dovoljnu količinu 'kruha i igara', ova bizarna igra će ići dalje. Ali ne i u nedogled.



U novom albumu tekstovi pjesama se koncentriraju na pojedinca. Imaju tako rekući savjetodavnu ulogu, ukorijenjeni u rastafarijansku ideologiju oni govore kako se pored svega vratiti na ispravan put. To najbolje dokazuje preko osam minuta duga psihodelična dub/blues meditacija imenom "Energija", ili samokritična "Strah". U "Iluzija" se kritizira isprazno sanjarenje i samoobmana te se poziva natrag u nemilosrdnu realnost. St!llnes ni malo ne štede riječi. U tekstualno najjačoj ".(Moja generacija)" isporučuju izvrastan ali tragičan opis vlastite generacije 'izrasle iz inflacija' i koja misli da je 'demokracija generalno podbacila'. No, na ovom albumu nema mjesta melankoliji. Sve vrvi od ritmičnog veselog afrobeata, koji pored klasičnog roots reggaea tvori glazbenu osnovu ovih ukupno deset pjesama. Preko njih se potom pružaju teksture duba ("Energija", "Ludilo") funka ili hip hopa ("Samo još jedan blues"). Od kojih je dub komponenta najviše izražena, te također zauzima centralnu ulogu na ovom novom uratku. I čija dinamičnost daje ovim pjesmama izvjesnu dubinu kakvu prethodni albumi nisu imali. No, tu se pojavljuje i problem. Poznato je da su dobri dub producenti rijetki. Bas linije, eho-efekti i druge zvučne modulacije su mogli biti još puno više naglašeni i slobodniji. A nepostojanje puhačke sekcije se ispostavlja kao pravi nedostatak.

Unatoč tome, dub kao univerzalni faktor spajanja je donio jednu zaista dobrodošlu svježinu u ovaj novi album. A u uvodnoj pjesmi "Strah" ovi dečki prave kratki izlet i u trenutačno tako moderne dubstep vode. Po zvuku "Sti.llness" je blaži nego prethodni albumi, ali je zato glazbeno više šarolik. Zarazni reggae i afrobeat ritmovi prouzrokuju ogromnu zabavu slušanja. Dok su s pjesmom "Terapija" otišli u krajnju neozbiljnost. I od takve bezazleno djetinjaste banalnosti bi se trebali pod hitno osloboditi. Jer je ona kao takva najslabija pjesma cijelog albuma. A jedino što je dobro u njoj su zvukovi žubora vode u bongu. Ne samo tu se mogu čuti ugrađeni samplovi; u spomenutoj "Istina" na početku se nalazi isječak jednog sada već na netu legendarnog intervjua, a u pjesmi "Iluzija" je ubačena pasaža iz kratkog dokumentarca "Gandor". Pored organičnog funky afrobeata kao u pjesmama "Naiva" ili "Sad i ovdi", te opuštenog roots-a pjesama "Ljudi" ili "Terapija", za spomenuti je i završna pjesma albuma; izuzetno zanimljiva i vješta kombinacija hip hopa i dalmatinskih klapa u atmosferičnoj "Samo još jedan blues". A sve one zajedno svjedoče o albumu s puno kreativnosti, potencijalnih hitova i eklektičnom stilskom smjesom, kakva se nažalost rijetko može naći na domaćoj glazbenoj sceni.

ocjena albuma [1-10]: 8

z. marković // 23/04/2012


PS: Za ljubitelje ovakvog zvuka, u suradnji s Aquariusom, prvi koji se javi na mejl (nagradnjacha@terapija.net), u subjektu mejla napiše "stillness", a u mejlu svoje ime i prezime, te adresu, poslat ćemo primjerak ovog albuma.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Sti.llness

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*