home > literatura > Rumeno

kontakt | search |

ALEKSANDER CEPUŠ: Rumeno (samozaložba, 2012)

Svega samo mjesec dana ili plus/minus tu i tamo koji dan više ili manje, u vlastitom d.i.y. aranžmanu celjski Actooon je objavio novo literarno djelo. Ovdje se radi o kratkoj miš-maš kombinaciji poezije i proze s glavnom tematikom - seks i ljubav.

Kroz 19 kratkih tekstova koji bi se bez ikakvih problema mogli uklopiti u spoken-word ili uglazbljene rock kompozicije sa rimama ili u slobodnim stihovima, Actooon ili Cepuš doslovce 'skače s cvijeta na cvijet'. Od propupalog preko raskošno mirišljavog i sočnog do posve uvelog. On govori u prvom licu jednine iznimno pikante pričice pune erotike i eksplicitnih prizora seksa.

Fabule praktički nema, svaki tekst je zaseban za sebe, no ima jasan koncept mada su događaji poredani u posve zbrkanim vremenskim terminima. Počinje sa 2004., pa prelazi u 2002., pa se vraća u rano djetinjstvo 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, nastavlja sa 1997. i na koncu završava otprilike u današnjici. Kreće sa iznimnim strastima i emocijama koje kulminiraju "V opoju rajskega vrta" u kojem su glavni akteri Adam i Eva, a onda počinje lagani spleen, frustracije i razočarenja u ljubavnu vezu gdje žene poprimaju u njegovim očima dimenzije uglednih gospođa, običnih konobarica koje glume da ga ne poznaju, ima čak i glupih poštenjačina koje ne vjeruju u 'fuk' iz koristoljublja, no najviše je onih koje na ovaj ili onaj način predstavljaju kurvu. Nekima je svejedno (pro)dale se ambasadoru, predsjedniku, za dobar društveni položaj direktoru ili njegovim pijanim kolegama koje je polijevaju pjenom i konjakom. Takve su se udale iz interesa mrzeći svog supruga i samu sebe, žive u naoko sretnom braku, no i dalje flertuju ulazeći u nove avanture i fuk afere. Ima i onih čudnovatih senzualnosti koje se dese jednom - dvaput, ima i onih koje su nedodirljive i vrludaju u mislima, a takve su pri zdravoj pameti na pravom mjestu - danas su zaposlene u općinskoj kancelariji i karaju se samo s izabranima, a za njih, on je običan 'kihliakcghjrtligjtrlgjhhiu', navaden 'klyfdjnlkrtjčltgjčot' ili možda bi lako rekao 'iuahoaitgotlgol''. Ha-ha-ha!
[  ]

U djelu se pojavljuje i jedna nekadašnja velika pop zvijezda bivše Jugoslavije koja danas živi od potpore zavoda za zapošljavanje, no drži svoj visoki rejting - kupuje novi automobil na leasing, te većinu vremena provodi na facebook stranicama s visine i distance komentirajući blagonaklono i prijazno sa svima. A kako i ne bi jer je njena blistava karijera okončana prije 30-ak godina i danas je posve zaboravljena pokušavajući se vratiti na scenu s novim albumom objavljenim ovih godina... Ajd' pogodite o kome je riječ???

A da bi slika oko seksualnih aktivnosti i sklonostima bila potpuna, pred koncem djela pojavljuje se i stari gay koji je sticajem okolnosti imao neobičnu naviku - da bilježi datum, vrijeme, te ime i prezime osobe koja bi ga posjetila, te stara oronula tajnica u uskim trapericama ispod kojih se naziru tange vabeći na seks, no koliko ona privlači, toliko istovremeno i odbija svojom kontradiktornošću.

Autor na vrlo jasan i direktan način govori o senzualnosti, erotici, te intimnim razmišljanjima koji itekako odgovaraju formatu žute štampe. Čak je i pikantniji od nje, pa sasvim logično knjižica nosi naziv "Rumeno" iliti po hrvatski - žuto. No, žuto je i boja života koja privlači ljudsku pažnju i pruža prijatne osjećaje koji definiraju smisao života. To je osnovna topla boja koja je kroz povijest imala različite osobine - sunce, zlato, kukuruz, pripisivana joj je laž i prevara, u srednjem vijeku je bila i zabranjena, a danas općenito predstavlja sinonim ljubomore (žuta ruža). U Cepuševom slučaju ona je sinteza svega toga - bogata je pričicama koje ponekad hardcoreaški grubo flertuju s perverzijom i u pravom smislu riječi ima svoj puni oblik s kojeg god aspekta je promatrali. Također, ne manjka mu kroz sve te pričice i scene zdravog humora i drskog cinizma premda rock terminologiju uopće ne koristi. Guta se od početka do kraja sa zanimanjem, te ukoliko se čita u jednom mahu, čitanje iznosi taman kao da ste poslušali jedan klasičan album od nekih 45-50 minuta.

Sve se paše. I sve je skladno povezano. Eh, da, skoro zaboravih. Pisano je na slovenskom jeziku, no to znatiželjnom čitatelju s područja hrvatskog, srpskog ili makedonskog jezika ne bi trebao predstavljati nikakav problem. I još jedna stvar - ne sijećam se kad sam zadnji puta čitao erotsku i ponografsku literaturu, biti će to negdje još u srednjoj školi sredinom 80-ih ili u vrijeme služenja JNA u Ljubljani, no od ovih pričica se uistinu možete napaliti ako nemate uredan seksualni život i ako ste heteroseksualac.

Alex je napisao nešto jako, jako zapaljivo i istovremeno veoma poučno za buduće naraštaje koji tek kreću u otkrivanje čari ljubavi, intime, romantike i svega što uz to ide.

horvi // 11/07/2012

Share    

> literatura [last wanz]

cover: Stavek

MATEJ KRAJNC: Stavek (2024)

| 10/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Pesmi

HANS PITI ORLI: Pesmi (2020)

| 08/08/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Povjetarac, uskoro …

MATEJ KRAJNC: Povjetarac, uskoro … (2020)

| 07/08/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ja, prvo lice množine

MILAN B. POPOVIĆ: Ja, prvo lice množine (2022)

| 19/08/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Azrini svjedoci

BORIS LEINER: Azrini svjedoci (2022)

| 05/07/2022 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> podaci o djelu
cover: Rumeno

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*