home > mjuzik > Jesen

kontakt | search |

ALEKSANDER CEPUŠ: Jesen (Slušaj najglasnije, 2013)

Budući da Cepuš strahovitom brzinom serijski objavljuje albume, reći da već dulje vremena nije napravio eksperimentalan rad u njegovom slučaju stoji kao de facto zdravo za gotovo. Zadnji u tom fahu bilo je nadopunjeno reizdanje "Tetragram" u proljeće 2011., diskografski gledano prije cirka 6-7 albuma, a to kod njega jest 'dulji period'.

Na ovom instrumentalnom radu od 34 minute sa 10 kompozicija pod naslovima "Jesen 1-10", on uz pratnju 1/1 taktova ritam mašine niže svoje kraće, troipolminutne improvizacije koristeći gitaru i bas gitaru. Svaku skladbu je nafilao drugačijim zvučnim tretmanima s distorzijama i efektima, pa tako od teškog doom uvodnika proteže lucidne eksperimente koji imaju određene osnove 'pop' pjesme, no one po svemu izlaze iz uobičajenog konteksta. Šara slobodne improvizacije, rock, hard/heavy/disonantne riffove, melodije, jazz-fusion, tremolo, folk, pleteće basove, pa jazz basove, pa melodične basove, katkad se ušlepa u house ritam dance-punka, no u principu ne drži se nikakvih striktnih šablona. Kompozicije mu idu bez reda vožnje u neočekivanim smjerovima, no u broju 6 iznenada prekida ovaj kolaž vrlo lijepom laganicom u slow-down tempu nešto poput P.I.L. sa "Metal Box" kao da je načas ugostio Wobblea i Levenea. A onda iskače u čudnovate eksperimente s neobičnim gitarskim tretmanom kakav se čuje tek kod nekih industrial i electro/eksperimental autora, a da ne znate da je u pitanju gitara, vjerojatno nikad ne bi zaključili da ovi zvuci dopiru sa žičanog instrumenta. Djeluju posve inovantno kao spoj akustike i elektronskih efekata pospješenih s laganim echom i reverbom. S njima se naigrao do mile volje u dva instrumentala ("Jesen 7 & 8"), a za konac je ostavio sjetnu i letargičnu jazzy atmosferu, te završni otkačeni hardcore-punk sa sirovim riffovima koji zvuče naštimano na black-metal podsjećajući pomalo na Polsku Malcu.

Teško je proniknuti u ovu Cepuševu impresiju jeseni, no ona je barem u nekim jazzy letargijama prisutna i emotivno. Na šta je točno ciljao nije precizirano. Umjetnikova sloboda je neograničena: prošarao je bojama, stilovima i varijacijama upravo kao što je to i jesenji pejzaž raznolikosti koji iz zelenila poprima najneobičnije vizualne metamorfoze.

----------------------------------------------------------------------------------------

Diskografija:
Bajs in suhec (1992)
Škratek solatek (1994)
Piščanek picek pacek (1995)
67 + Presnojedi blues (2000/ 2007)
Vikingvin sing the boogie (2007)
Garsonjera šansonjera (2007)
Boogie šanson (2007)
Cemetaryland (2007)
Tetragram (2007)
1967 (2007)
Garsonjera šansonjera/ Vikingvin - autor i pjevač (2007)
Fretless Guitar Land (2007)
Totenbuch (2007)
Celje (2007)
Funkyguitarland - Rehab Group (2007)
Prošlo je 30 godina (2008)
Cemetaryland 2 (2008)
Willy Vodka 0,6 44% i tvornica čokolade za sečeraše (2008)
1999 feat. Grega Bevc Haš (2008)
Kat feat. Amper-O-Mat (2008)
Ovulation feat. Amper-O-Mat (2008)
Uh feat. Amper-O-Mat (2008)
Pip Strip feat. Amper-O-Mat (2008)
2009-2010 feat.Dark Hard (2010)
Cemetaryland 3 (2010)
Mini LP (2010)
Pancergraben lava Celje (2010)
Tetragram (2011)
Ostrina utripa (2012)
Pizdoliz doo (2012)
30th Anniversary (2012)
ALEKSANDER CEPUŠ & NUŠA ILOVAR - Disco Poetry (2012)
ALEKSANDER CEPUŠ & NUŠA ILOVAR - Rock Poetry (2012)
Jesen (2012)

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 07/04/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Re-encypher

KREYSING + PENSCHUCK + STADLMEIER: Re-encypher (2018)

| 19/10/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Skaredalen Funhouse / What Happened to The Little Blind Crow / It's About Time / Twister

ACTION & TENSION & SPACE / THE DEVILS TRADE / SPECTRUM ORCHESTRUM / I, USELESS: Skaredalen Funhouse / What Happened to The Little Blind Crow / It's About Time / Twister (2018)

| 18/10/2018 | pedja |

>> opširnije


cover: Prodao sam se

ALEK NOVAK: Prodao sam se (2018)

| 18/10/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Bran Coucou

PINIOL: Bran Coucou (2018)

| 17/10/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Pad

RABAT: Pad (2018)

| 16/10/2018 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Jesen
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*