home > topliste > 2016 by jura - Baš nekako loša godina…

kontakt | search |

2016 by jura - Baš nekako loša godina…

Kad se osvrnem u prethodnih 365 dana, mišljenja sam da nakon nekoliko uzlaznih godina, u 2016. godini nam je uslijedio jedan veliki pad. Kriza izdavaštva, pad prodaje glazbe i nekako manji broj objavljenih albuma uz još manji broj nekih novijih imena koja su me uspjela zatitrati baš su nesla(v)no začinili 2016 godinu. Umjesto kukanja, sretna vam Nova godina uz moj izbor najboljih u regiji za 2016. godinu...

ALBUMI

10. mjesto: BADEN-BADEN: La Drogue (d.i.y., 2016)
[  ]

"Badenovci su se proširili na više srodnih stilova, pa pjesme variraju od eksperimentalnog pop pristupa Cabaret Voltaire, preko Depeche Mode izričaja, pa sve do masnih tonova D.A.F.-a i energije Rammsteina. Možda malo preširoko, ali definitivno originalno."

9. mjesto: SVEMIR: Male laži (d.i.y., 2016)
[  ]

"Kroz ovako gusto sabijen gitaristički koloplet melodija i friških stilskih dezena koji su dotjerali nezavršenu fasadu, a sam interijer je ostao u domeni emocija i romantike s ponekim pikantnijim i drskijim ubodom između stihova, Svemir je dosegao fokus svojeg dosadašnjeg rada."

8. mjesto: M.O.R.T.: Tužna kocka (Croatia Records, 2016)
[  ]

"Post rock apokaliptične elemente, u kojima John pjeva kao da se nalazi u devetom krugu pakla, nosi pjesma "Bog", a "Draga majko" zove vas u Iggyjeve odaje albuma The Idiot. Kao singl već se zavrtio "Plamen što kriješ", za koji ću napisati da je najzrelija pjesma albuma, a možda i jedna od najkompletnijih koju je M.O.R.T. izbacio."

7. mjesto: ZVONIMIR VARGA: 7 (d.i.y., Croatia Records, 2016)
[  ]

"Teško da sam mogao očekivati da će Varga, nakon prošlog albuma, na kojem se pomalo počeo reciklirati, opet vratiti sebe. Ali kako život ponekad piše dobre romane, tako se i Zvone na velika vrata vratio na kantautorsku scenu, s koje nikad nije ni otišao."

6. mjesto: ČUDNOREĐE: Dno je sve rjeđe (d.i.y., 2016)
[  ]

"Album je izvrstan, tu nema puno spora. Jedino oko čega se može sporiti, to je kakva će mu biti prođa. Ja se od srca nadam da će u najmanju ruku dovesti do toga da se na koncertima počne pojavljivati neki malo konkretniji broj ljudi. Od srca se nadam, ali ne mogu staviti ruku u vatru. Jer ovo nije "trendovska muzika", a bogami ne ulazi niti u kategorije za koje bi se mogla zakačiti neka supkultura, pa da ona čini kritičnu masu fanova."

5. mjesto: DEBELI PRECJEDNIK/MAŠINKO: Godina majmuna/Majmun godine (Monlee Records/Dirty Old Label, 2016)
[  ]

"Za one koje toliko ne lutaju po punku, ovi majmuni u godinama bi mogli biti idealan primjer kol'ko je punk različit i udara s nekoliko strana. Tako bih ovaj duo najlakše opisao kao Bad Religion (Debeli Precjednik) vs NOFX (Mašinko). Dok su Debeli jezero kojim uživam ploviti gumenjakom, uz povremenu borbu s virovima, Mašinko je poput splava na brzoj rijeci s učestalim brzacima koji u vama traže konstantnu promjenu pravca pri plovidbi. I kad ste na jednoj vodi, poželite onu drugu i obrnuto. "

4. mjesto: FRANOLIĆ & ĆULAP & JOVANOVIĆ: Put (Geenger Records, 2016)
[  ]

"Dobro je znati da postoje etikete poput Geenger Recordsa, koje imaju hrabrosti i dovoljno vizionarstva za objavljivanje ovakvih albuma. I ne samo to, 'Put' je dobio svoju verziju i u dvostruko limitiranoj vinilnoj nakladi, na standardnom crnom vinilu i transparentno pivskom. Izazivam sve sakupljače vinila da nabave primjerak i puste ga na svojoj vrtilici. Mogli bi ostati iznenađeni onim što čuju. Gdje ćeš bolji novogodišnji poklon?"

3. mjesto: WEREFOX: Das Lied der Maschinen (Moonlee Records, 2016)
[  ]

"I onda kad misliš da nije moglo bolje i da su ispucali sve adute, pojavi se Radical C, koja stavlja točku na i ovog iznimnog i skoro pa savršenog djela. "

2. mjesto: COJONES: Resonate (PDV Records, 2016)
[  ]

"Kako bilo, Cojones su i trećim albumom pokazali da ne spadaju samo u Hrvatski, nego i u svjetski vrh toga žanra."

1. mjesto: TREES OF MAINE: False Dawns (OSA Media, 2016)
[  ]

"Nema se što predbaciti Valdetu: radi najbolje što umije neprestano razvijajući smisao za pop konstrukcije senzibilnih pjesama koje su, brat-bratu, posve konkurentne britanskim hitovima takvog kova. Tamo bi prošao bez problema. "

REIZDANJE

KRANKENHAUS: Misteriozno to je baš !? (20th Anniversary Edition) (Ill in the Head Records, 2016)
[  ]

"Sve te pjesme dočaravaju duh jednog vremena, kojeg je krankenHaus bio itekako važan element. Iako sam dosad nabrojao nekoliko bendova čiji utjecaj se čuje u glazbi krankenHausa, mogao bih nastavljati nabrajati. Ali taj kompletan mišung nije baš lagano upakirati u jedan zvuk. Osim u slučaju krankenHausa!"

EP

5. mjesto: NO'E: EP (d.i.y., 2016)
[  ]

"Materijal je uistinu anjc-a. Nema mu se ama baš ništa zamjeriti. Živa kompaktna svirka basa, bubnjeva i gitare sa samozatajnim baršunastim vokalom Davida Gaala iz mlađahnih Lou Reedovih dana The Velvet Underground, te minimalistički strukiranih i dotjeranih 6 pjesama na engleskom"

4. mjesto: MIKI SOLUS: Rep na harmonici, EP (d.i.y., 2016)
[  ]

"Baš kao što je onomad odbacio gitaru i prihvatio se sintisajzera, tako je sad odlučio preći u još malo nekonvencionalniju varijantu. I predstaviti nam Rep na harmonici."

3. mjesto: THEE MELOMEN: Chinatown, EP (d.i.y., 2016)
[  ]

"One standardno šablonizirane priče koje često čitam, a i sam ponekad pišem o nekom bendu; da bend treba probat vani, prekvalitetni su za našu scenu itd, kod Melomena mi nisu pale na pamet. Daleko od tog da svojom kvalitetom to nemaju, ali nekako ih prije vidim kao nove underground rock mange naših prostora, jer imaju ono nešto što ih baš veže za naše podneblje. Nije to lako objasniti, ali najjednostavnije je reći da sam sretan što ih imam u svom dvorištu. "

2. mjesto: HAIKU GARDEN: Waver, EP (Kapa records, 2016)
[  ]

"Nakon albuma "More" srpskih Vvhile, ovo je drugo izvrsno prilagođavanje shoegazerskih uzora ovom podneblju i vremenu u kojem je stvarano, a ja im samo mogu poželjeti sreću i dug "bendovski život"."

1. mjesto: PLAYGROUND HUSTLE - Pikule (d.i.y., 2016)
[  ]

"Interesantne su od glave do pete, pardon, s materijalom od početka do kraja realiziravši jedan od ponajboljih, a bez ikakve zadrške i najoriginalnijih debitantskih radova naše ionako vrlo škrte hip-hop scene. Ugodno i inovantno osvježenje."

KONCERTI

terapija.net 15. rođendan @ KSET, Zg, 23/04/2016

REBEL STAR @ Elektropionir, Bg, 01/10/2016

ATHEIST RAP + ONE STEP AWAY @ Tvornica Kulture, Zg, 29/10/2016/a>

ZBOGOM BRUS LI + ČUDNOREĐE @ KSET, Zg, 03/03/2016

JAMES CARTER ORGAN TRIO + DOG @ Lisinski, Zg, 02/02/2016

ZVJEZDAN RUŽIĆ @ Vip Club, Zg, 30/04/2016

NEŽNI DALIBOR + KAPETAN SNJEŠKA @ KSET, Zg, 25/03/2016

Brucošijada LGBTIQ+ inicijative AUT: U POL' 9 KOD SABE + BOYS DON'T CRY @ Jiggy bar, 20/05/2016

LEAN LEFT @ KSET, Zg, 01/06/2016

ZEZ: ALL INCLUDED + G.A.P. QUARTET @ Kset, 26/10/2016

SVEMIR + NEBO ROZA @ KSET, Zg, 25/11/2016

THE NU BAND (SAD) @ KSET, Zg, 01/02/2016

BIG STRIP GORILA @ Tvornica, Zg, 07/12/2016

jura // 31/12/2016

Share    

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*