home > koncert > ZBOGOM BRUS LI + ČUDNOREĐE @ KSET, Zg, 03/03/2016

kontakt | search |

ZBOGOM BRUS LI + ČUDNOREĐE @ KSET, Zg, 03/03/2016

Nostalgija je ponekad zeznuta stvar. A postoje ti neki bendovi koji su ti kroz ranije (formativne) godine bili itekako napeti. Posebno u ona vremena kad internet nije bio toliko jak kao danas, a doći do albuma iz susjedstva bilo je ravno obilasku Kineskog zida u pet minuta. Tako mi je nekako u kasnijoj punk mladosti ostao zakopan Zbogom Brus Li. Iako su u Zagrebu nastupali već nekoliko puta, uvijek je bilo ono nešto (čitaj: djeca!) što me spriječilo da ih odgledam uživo. Zato sad tu priliku nisam smio propustiiti, pa sam si priuštio luksuz da dođem na tonsku i već tamo udarim temelje druženja s ovim izuzetnim lalama.
[ Zbogom Brus Li ]

Zbogom Brus Li   © Andrea Radmanić

Dok dođem do njihovog nastupa, ipak treba spomenuti napad predgrupe. Za ovu priliku to je bilo Čudnoređe, za koje sam već pri najavi koncerta zaključio da organizator bolje nije mogao pogoditi. Ogi i njegova prateća svita ima svoju bazu fanova koja je, (iako ne znam zašto?), još uvijek premala, ali definitivno odabrana. I svi oni znaju tekstove pjesama i pjevaju uglas s bendom. Tako je, naravno, bilo i večeras, iako atmosfera nije bila na istom nivou kao kad sam gledao trio u Spunku, gdje su nastupili u sklopu 11 godina Dosh Lee-ja. Ipak još nisu dovoljno narasli za prostor poput KSET-a, ali vjerujem da će se i to promijeniti. Jedan dio koncerta sam, nažalost, bio odsutan, a tu se vjerujem dogodio i onaj najzabavniji dio njihova nastupa, gdje su obasuli publiku hrpom reklamnoletačkih gruda. Ono što me ošinulo još jednom bilo je Ogijevo igranje s tekstovima koji genijalno balansiraju između tragedije i komedije. Nastup strogo za odabrane, rekao bih. Volio bih samo da odabranih s vremenom bude što veći broj.
[ Zbogom Brus Li ]

Zbogom Brus Li   © Andrea Radmanić

Nakon kratke pauze uslijedio je nastup onih koje sam osobno iščekivao jako dugo. Zbogom Brus Li, napisati ću odmah, su rasturili. Broj ljudi u publici za vrijeme njihova nastupa nije nešto ekspandirao, tu večer bilo nas je između pedeset i sto. Možda čak bliže prvom broju, ali lale su, uostalom jednako kao i Čudnoređe, svirali kao da su na nekom velikom festivalu i ispred sebe imaju desetak tisuća ljudi. To je razlog zbog kojeg ne možeš ne voljeti ovaj bend. Vođa benda, kako to i obično biva, je frontmen grupe, u ovom slučaju Slavko Matić. Cijeli bend je imao neku svoju varijaciju narodne nošnje, a Slavko je koncert počeo s perikom i klaunskom maskom, uz široke bijele hlače, koje su mu u nekoliko navrata padale, na ushićenje publike. Pala je i maska i perika, a fešta je tek tad zapravo započela. Slavko je cijelo vrijeme komunicirao s publikom, zvao ih na pozornicu, pjevao zajedno s njima, razgovarao sa curom koja je prodavala, pa opet nije prodavala, "mrč". Zvao je bilo kog iz publike nek se popne na pozornicu i nešto otpjeva. I, ako se ne varam, u pjesmi "I baš je mokro napolju (Kiše)" ulogu vokala je preuzeo terapeut Ujak Stanley. Iako se pred kraj pjesme malo pogubio, zvučao je u najmanju ruku simpatično. Počastili su nas i s dvije navijačke pjesme, što je za njih rijetkost. Repertoar kojim se bend predstavio, bio je posložen kroz cijelu karijeru benda, a u onim sitnim trenucima kad je koncert pomalo odlazio u monotoniju, uspješno su uvijek izvukli pravu dizalicu. Otpočetka se čulo i da su uvježbani do jajca, nije bilo sitnih grešaka koje se ponekad i puno većim punk bendovima događaju. Vjerujem da je to jedan od razloga što mogu biti toliko opušteni na pozornici. I tako bez greške svirati skoro dva sata nije nimalo lako. A svirati punk (s raznim aditivima), dva sata je puno teže od svirati dva sata, jer koncert vrlo lako može završiti u slijepoj ulici. A Bruslijevci su u kriznim trenucima uspješno ubacili tešku artiljeriju i pokoji pankburaški hit, a za sam kraj smo čuli, kako je to Slavko najavio, Metallicu i njihov hit "Last Caress".
[ Zbogom Brus Li ]

Zbogom Brus Li   © Andrea Radmanić

Kako si sad vrtim film, super je znati da sam si bar kroz ovaj koncert naplatio sve one godine žaljenja u kojima sam propustio ove genijalce. Njihova glazba vrlo lako ulazi u uho, a opet nije komercijalno ljigava sa ciljem pristupa široj populaciji. Razvoj koji je bend imao, od tvrđe faze na početku do današnjeg pankburaškog pristupa, govori o pametnoj zrelosti i odrastanju kroz iskrene emocije. Iako su u Srbiji vjerojatno izgubili dio početne publike u trenutku kad su okrenuli jedra, meni su nekako još bolje sjeli. Moguće je da smo i oni i ja odrasli kroz godine, ali u njihovom glazbenom slučaju to potpisujem kao zrelo odrastanje.
[ Zbogom Brus Li ]

Zbogom Brus Li   © Andrea Radmanić

Da ne zaboravim, povod koncertu bio je predstavljanje monografije benda, debele knjižurine, koja se na koncertu mogla kupiti. Kako mi se čini, nitko nije ugrabio svoj primjerak, što mi je pomalo nestvarno, jer knjiga je zbilja čudo. O kakvom se čudu radi, pročitati ćete uskoro na vašem omiljenom portalu. Hvala ekipi iz benda na ugodnom druženju prije, za vrijeme i nakon koncerta, rakiji iz Ivanjica i još nekim sitnicama koje ću ostaviti za sebe. Nadam se nekom druženju uskoro, pa tko tad preživi pričat će.

jura // 08/03/2016

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*