home > koncert > NEŽNI DALIBOR + KAPETAN SNJEŠKA @ KSET, Zg, 25/03/2016

kontakt | search |

NEŽNI DALIBOR + KAPETAN SNJEŠKA @ KSET, Zg, 25/03/2016

Čini mi se da nikad nije bilo više razmaka između dva gostovanja Nežnog Dalibora u Zagrebu. Zadnji put posjetili su nas 2014. godine, u devetom mjesecu, pa nije teško izračunati da je prošla godina i pol od našeg zadnjeg susreta s njima. Moram priznati da je novi singl "U slojevima", i priča oko novog albuma koja se (napokon!) pomalo kuha, sasvim dovoljan magnet da provjerimo u kakvoj je formi bend. Ono što se događalo sinoć u KSET-u apsolutno je potvrdilo da su Nežni Dalibor veliki bend.
[ Kapetan Snješka ]

Kapetan Snješka   © jura

Čast da nastupe kao predgrupa Daliborcima pripala je Kapetanu Snješki, s kojima sam se prvi put susreo na jednoj tonskoj tonskoj probi u Retru, gdje su tad svirali s Thee Melomen (koji će 23/04 svirati u KSET-u na rođendanu našeg portala!) i Nevenom Duževićem. Već tad su mi zvučali simpatično, a moram priznati da je tako bilo i na ovom koncertu. Možda riječ "simpatično" nije nešto što bi bend htio čuti, ali meni su bili baš takvi. Kapetan Snješka su standardni rock trio (gitara, bas i bubanj), koji sviraju indie glazbu koja je već viđenda kroz mnoge bendove. Glazbeno mi dijele put pop melodije Pixiesa, a ponekad znaju zapičiti po blagoj kakofoniji Gang of Four. Peh su imali već na početku koncerta kad je gitaristi, tamo negdje nakon druge pjesme, pukla žica na gitari, pa smo doživjeli desetak minuta pauze gdje se bend pomalo izgubio na pozornici. Bilo je šablonskih povika iz publike da ispričaju koji vic u nastaloj pauzi, što se nije dogodilo, ali nema veze. Nakon te pauze, u kojoj su posudili gitaru od Ivice iz Nežnog, odrapili su pola sata simpatičnih rifova. Njihova krvna slika nije uopće loša, ali fali još puno žganaca da se dobije zvuk koji bi ponudio nešto originalniji i energičniji istup. Vokalno se u pjesmama izmjenjuju gitarist i basistica, i njihovo miješanje glasova bio mi je najbolji izlog njihove glazbe. Nakon prvih par pjesama zvuk im je pomalo hermetičan i monoton, a nije da su se scenski trudili dignuti tenzije. U tom odrađivanju posla, iako su ih u prvim redovima podržavali frendovi, prednjačila je basistica. Ona je na pozornici djelovala kao u kazni, što nije baš za pohvalu. Bez obzira što se glazbeno još traže, dobar producent bi uspio iz njihove glazbe izvući puno više od onog što su pokazali večeras. Još ako na pozornici malo podivljaju…
[ Nežni Dalibor ]

Nežni Dalibor   © jura

Pauza između dva benda trajala je nekih dvadesetak minuta, što mi se činilo dosta dugo. Zato je uvodni rif u "Metronomu" popravio atmosferu KSET-a. Iako nije bio dupkom pun, zanimljivo je bilo vidjeti šaren presjek publike od tinejdžerske ekipe do ljudi koji su blizu ili su već ušli u pedesete godine života. Osobno ih smatram jednim od najboljih, ako ne i najboljim bendom, koji je stigao iz Beograda u zadnjih dvadesetak godina. I koliko god volim pop zvuk Artan Lilija, još mi više sjedaju rastrzani zvuci gitara Nežnog Dalibora. To je nešto poput priče o Beatlesima i Stonesima, gdje se malo više kačim za ovu drugu opciju. Set lista bila je itekako dobro posložena, gdje su sustavno dizali tenzije koje su eskalirale pred kraj službenog dijela koncerta. A zasigurno najveći hit, "Samo u magli", otprašili su tek na bisu! To mi samo dokazuje da su bend koji ne ide strogo na hitove, već ih ekipa sustavno sluša i prati. Velika razlika između ovog i prošlog koncerta u Klubu je Dado, koji je tad bio zadužen strogo za klavijature, a ovdje svirao i gitaru. Time se je zvuk još malo popunio, a Ivici, koji svira solo gitaru i pjeva, bar malo olakšao posao soliranja.Prvi redovi nisu prestajali plesati, a ovi straga pjevali su većinu koncerta (iako malo tiše) zajedno s bendom. Delirij u malom, rekli bi neki, i uopće ne bi bili u krivu.
[ Nežni Dalibor ]

Nežni Dalibor   © jura

Nekoliko novih pjesama pokazalo je da su napravili sjajan spoj psihodelije trećeg albuma i gitarističkog zvuka prvih ploča. Posljednji singl "U slojevima" dobio je uživo energetsku dozu grubosti , te pokazao je da grupa ima novi koncertni hit. Od novih pjesama čuli smo "Zauvek", "Vikendi" (već danas spot se može pogledati premijerno na terapiji!) koja posjeduje sjetni prizvuk slobode neradnih dana, a imali smo čast doživjeti i svjetsku premijeru pjesme radnog naziva "Prvomajska". Nežni, hvala na tom potezu! Nekakvih petnaest minuta prije ponoći koncert je došao kraju, a frontmen Ivica je pozvao publiku na druženje.
[ Nežni Dalibor ]

Nežni Dalibor   © jura

Umjesto završetka, treba napisati da bend svira sve bolje i bolje, znaju kvalitetno graditi pjesme, a vjerujem da će novi album biti pravi dokaz. I jedva čekam da ga se dočepam. Jednako vjerujem (i priželjkujem!) da će i zagrebačka koncertna promocija novog albuma doći brzo.

jura // 26/03/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*