home > mjuzik > 01/2021_02

kontakt | search |

SVEGA POMALO: 01/2021_02 (Svi pomalo records, 2021)

ARLO PARKS - Collapsed in Sunbeams (Transgressive, 2021)

Ova britanska dvadesetogodišnjakinja nigerijsko-kanadsko-francuskog porijekla pojavila se singlom Cola još 2018., te je uz jedan EP i pet singlova koji su prethodili ovom debi albumu, dobro zainteresirala i zagrijala javnost za sebe.
Krenula je s Eugene i Black Dog, koje najviše vuku na stil Lilly Allen, dok je s Hurt, kao najveselijom, to samo potvrdila. Uslijedili su Green Eyes i Caroline, bez nekih velikih pomaka, da bi na posljednjem singlu, Hope, dodala još malo jazzy klavira.
Iako mi je simpatična ova njena kombinacija ugodnog nedjeljnog popa, vjerojatno ne bi niti pisao niti računao na nju sve dok nisam nabasao na For Violet pred sam kraj albuma. Ta pjesma mi je preokrenula cijelu sliku o ovoj mladoj pjevačici, jer se tu upustila u jedan mračni trip hop nalik Portisheadu ili Trickyevoj Martini, pa sam zaključio da ću ovu pjesmu odabrati kao moj "Hit meseca", a na sljedećem albumu joj dati još jednu priliku.

Ocjena: 7/10

BESNARD LAKES - The Besnard Lakes Are the Last of the Great Thunderstorm Warnings (Full Time Hobby, 2021)

Nakon toliko godina staža u muzici, rijetko me nešto može iznenaditi ili mi pokazati da sam propustio nešto vrijedno slušanja, a upravo mi se nedavno to dogodilo.
Kopajući po novim izdanjima na Deezeru, došao sam do benda Besnard Lakes, koje sam uspješno izbjegavao desetak dana, no onda sam potrošio zalihu novih izdanja, pa su i oni došli na red.
Slušam uvodnu Blackstrap, neku kombinaciju post-rocka sa prog rockom i baš mi nekako sjeda. Idem guglati i skužim da su aktivni od 2003 (?!) i da im je ovo šesti album. WTF!
Uglavnom sve se vrti oko bračnog para Lacek i Gorea, a ostatak benda varira od još 2-4 člana. Danas djeluju kao sextet, a njihova me muzika najviše podsjetila na neprežaljene Pure Reason Revolution, a ima tu i Godspeed You! Black Emperor, da ne idem dublje u povijest prog rocka.
Ocjena: 8/10

STILL CORNERS - The Last Exit (Wrecking Light Records, 2021)

I na svojem petom albumu, Still Corners su Greg Hughes and vocalist Tessa Murray, a moglo bi se reći i da nisu doprinijeli ničim novim. To je i dalje ugodan dream pop s lijepim Tessinim vokalom i uspavljujućom Gregovom muzičkom podlogom.
Da netko uzme sve pjesme sa svih pet albuma i promiješa ih i napravi od njih novih pet albuma, opet bi sve bilo isto i bez neke razlike. Nekome to odgovara, nekome ne. No, činjenica je, barem do sad, jednom kad si čuo Still Corners…
Najavljeni su da ponove svoj dolazak u Zagreb, i to 21.10.2021, pa će njihovi fanovi, koji je čini se podosta, doći na svoje.
Ocjena: 6/10

TRZTN - Royal Dagger Ballet (Octopus Hotdog, 2021)

U još jednom od mojih pretraživanja Deezera, naletio sam na izvođača TRZTN koji je zaposlio Paul Banksa da mu otpjeva glavni vokal na pjesmi Black Exit. Ovo zvuči kao Interpol na elektro tabletama i u svakom slučaju zanimljivo toliko da sam krenuo proučavati tko ili što je TRZTN. U stvari me to prvo podsjetilo na frakciju The Nationala LNZNDRF, al sam ubrzo skužio da to nije to.
Na kraju se ispostavilo da je TRZTN, Tristan Bechet, muzičar, kompozitor i producent, koji je rođen u Portugalu, a život je proveo na relaciji Brazil - New York, da bi se sad skrasio u Parizu. S no-wave bendom Flux Information Sciences objavio je album na Girinom Young God Records, a raspada osnovao je synth punk bend SERVICES s kojim je takđer objavio jedan album.
Za svoj prvijenac kao TRZTN odabrao je pregršt elektronike koja seže od popa do teškog experimentala, a zapravo čini gemišt onog što je dosad radio sa grupama. Kroz 33 minute materijala osim Banksa, tu su i Karen O, Jonathan Bree, japanska DJica Eiko Hara, nova NYC punk kraljica Dani Miller, francuski pjevač Ize Teixeira te američki kompozitor Estrael Boiso.

Ocjena: 7/10

WEEZER - OK Human (Atlantic Records, 2021)

Dok čekamo dugo najavljivani "Van Weezer" ili dugoočekivani konačno dobar album Riversa i njegovih Weezer, početkom godine počastili su nas s albumom "OK Human", koji je lišen inače prepoznatljivih gitara, a umjesto njih su zabljesnule velike orkestracije, i učinile zvuk Weezera neprepoznaljivim. Da nema toliko prepoznatljivog Riversovog vokala, na ovu muziku bi se mogao ubaciti npr Robbie Williamsov vokal i to bi skroz dobro ispalo. Robbie bi imao hit album, a mi bi i dalje čekali dobar album od Weezera.
Ovako smo bar dobili neki bypass, jer sumnjam da će "Van Weezer" biti ono što svi očekuju. Ovaj album inspiriran albumima "Nilsson Sings Newman" i "Pet Sounds" na kojem su angažirali orkestar od 38 članova slušljiv je album, za razliku od njihovih par posljednjih albuma, no čovjek se mora zapitati tko to sve plaća i da li snimanje novih pjesama i uopće postojanje ovog benda ima nekakvog smisla.
Ocjena: 6/10

pedja // 08/02/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*