home > literatura > Frik iz kvarta

kontakt | search |

ZLATKO MAJSEC: Frik iz kvarta (Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, 2017)

Inteligentan, duhovit, šarmantan i uvijek spreman na zajebanciju, lider velikogoričke rock grupe Mel Camino ponovno je iznenadio svojim novim, drugim po redu literarnim ostvarenjem koje se za razliku od poetskog prvijenca "Sve filozofije završavaju u narodnim poslovicama" (Bratstvo duša, 2015) naslanja na daleko kompleksniju književnu građu: prozu s tek nekoliko novijih, koliko mi se čini, još uvijek neuglazbljenih pjesama. Ili barem onih koje još nisu realizirane.
[  ]

Kad se kaže kompleksnija književna građa, svakako se tu smatra i ona najteža i najzahtjevnija - esej i otvorena kritika, a takvoga ne manjka u ovoj 160 stranica debeloj knjižici koja je ustvari zbirka njegovih objavljenih članaka na portalu www.kronikevg.com gdje piše unazad godinu i pol dana. Ispričavam se Zlatku, uistinu nisam znao da tamo objavljuje svoje tekstove, a od sad ću ih redovito pratiti jer me ova zbirka toliko zaintrigirala kad sam je počeo čitati otprilike onoliko kao i recimo "Creepeyatrija" (Bratstvo duša, 2013) Tereze Vuk pisana na slovenskom u kojoj je na 200-tinjak stranica sabrala gomilu objavljenih tekstova sa svojeg bloga ponirući u najdublje mrakove vlastite egzistencije ovisništva. No, koliko je Tereza bila iskrena odagnavajući svakim svojim tekstom sive eminencije junkoze, toliko je Majsec otkačeniji poklonik maligana i ponekog sfrkanog jointa, ali u oba slučaja, putevi i krajnji ciljevi im se svode na iste stvari: istresanje unutarnjih tegoba putem pisanja na duhoviti način.
[ Zlatko Majsec & Mel Camino,11.X 2014., KSET, Velika rock eksplozija ]

Zlatko Majsec & Mel Camino,11.X 2014., KSET, Velika rock eksplozija   © Horvi

Da dalje ne uključujem Terezu koja je slučaj za sebe, a nadam se da će uskoro opet nešto objaviti, Majsec se pokazao vještim i lukavim strategom. Knjige danas više nitko ne čita, čitaju se internet stranice do maksimalno 3-4 kartice klasičnog novinarskog teksta (27 redova na formatu papira A4), taman kao u novinama oni uvijek zanimljivi i lijepi eseji Miljenka Jergovića, Denisa Derka ili Ante Tomića (pa i Tanje Torbarine), a on je oformio svoj specifičan literarni provod bilježenjem auto(polu)biografskih zapisa dajući si svo pravo da manipulira s leksikom, autohtonom kajkavštinom, maštom, stvarnošću, odnosno racionalnim i iracionalnim kako ga god volja. Kolumna je kolumna. U njoj se može svašta drobiti, kenjati, pametovati, propagirati, nametati mišljenja i tako svašta, no Zlatko nije takav lik književnika. On kroz proživljene situacije piše svoju autobiografiju poput Aleksandera Cepuša čiji mu je humor, sarkazam i cinizam vrlo blizak premda ih odvaja dobar generacijski jaz, a i slovenski jezik, no obojica imaju veoma slične naracije, te zajedničke izvore nadahnuća - žene, seks, glazbu, pijaču, provode, tulume i sitne pikanterije iz svakodnevice.
[ Zlatko Majsec daje interview,11.X 2014., KSET, Velika rock eksplozija ]

Zlatko Majsec daje interview,11.X 2014., KSET, Velika rock eksplozija   © Horvi

Kod Zlatka je to sve spram Cepuša nevinije prikazano bez prevelikih eksplicitnih scena, no kad se odluči za tako nešto, onda se pronađe vrlo sočnih prikaza s drškom usisavača zabijenom u stražnjicu, mnogih pijanki, provoda, buđenja na različitim mjestima, glorificiranja putenih zadovoljstava, degutantnih situacija u sukobima s policijom i još mnogih šašavih scena koje su ovlaš prikazane kroz prizmu maligana i 'dana poslije'. Zlatko je skuliraniji i prisebniji, još nije toliko nadrkano frustriran i živčan ko' Cepuš, a i razlika je u godinama - Zlatko piše iz viđenja svojih kasnih 30-tih, a Cepuš - Alex Bass je pisao iz perspektive kasnih 40-ih kada je odavno proćerdao brak na račun pijače i nekakve želje za slavom koja se još mogla i ugrabiti u vrijeme prije raspada SFRJ.
[ Horvi & Zlatko Majsec,11.X 2014., KSET, Velika rock eksplozija ]

Horvi & Zlatko Majsec,11.X 2014., KSET, Velika rock eksplozija   © nepoznat okidač digitalca

"Frik iz kvarta" je uzbudljiva zbirka duhovitih eseja u kojima je prisustvo autora neminovno. Vezan uz Veliku Goricu koju opisuje kao sporedno mjesto pored nekakvog ne baš znamenitog glavnog grada jedne vrlo male države u kojoj se gotovo svi poznaju, raspreda od članka do članka mnoge tegobe tog života 21.stoljeća neprekidno ostajući dosljedan svojoj suštini - čudaku iz kvarta koji zna sve fore i razumije psihologiju Hrvata navodeći kroz brojne tekstove stvarne činjenice što sve ljudi nisu spremni napraviti u nekakvim sitnim, spontanim reakcijama i rekreacijama, točno je opisao kako se ljudski razum mijenja unosom pive koju jako voli, no bilo bi zanimljivo pročitati njegovo viđenje unosa zagorskog ili podravskog (bilogorskog) vina koja navode na crust-hardcore agresiju… Ne mali broj puta prikazuje hrvatsko nazadnjaštvo, lešinarstvo, kukavičluk nesposobnjakovića u specijalnim prigodama razvikanih bircuza, narodnjačkih klubova u kojima je 'raj za oči, pakao za uši i čistilište za novčanik', bez obzira bile to izmišljene fore, čiste fikcije ili transkripcija stvarnih događaja, no u svemu tome se vješto snalazi ocrtavajući marginalce bez pretjeranih, ali vrlo lukavo postavljenih karikiranja da su maltene gotovo svi prozni članci efektni podulji vicevi ili kraće humoreske od stranicu-dvije-tri, a neki bome i do 7-8 listova.

Ovim djelom dokazuje se kao jedan od naših lucidnijih književnika mlađe generacije koji pažljivo detektira svaki, pa i najmanji mig interesnog spektra. Od sitnice umije napraviti velebno smiješnu priču, od onog i namanjeg podražaja beskrvnog i dosadnog stanja kada se ide 'van' samo da se ide 'nekud', dakle od monotono tužne hrvatske priče u kojoj se svi mi više bavimo razglabanjem prošlosti nego li aranžiranjem budućnosti, "Frik iz kvarta" otkopava nepoznato, a zakopava poznato o svakome. Svaka pričica ima neku svoju poantu, amblematsku, (samo)kritičnu, vrlo pitko je ispisana s mnogo potrebitih opisa kada-gdje-kako-zašto, ima fabulu i cijeli tijek je revno i iskreno istresanje poput 'spike' koju čujete od nadahnutog (su)govornika što vam prepričava neku dogodovštinu, a Majsec ima i taj dodatni 'angažirani' stav da svaku tu pričicu i slikicu začini jezgrovito kraćom analizom ne nametajući se kao pametnjaković koji zna sve o svačemu, već kao skulirani zajebant koji uviđa da gledanje TV "Big Brother" kobasice/krvavice pruža utjehu ljudima da vide kako postoje i gluplji od njih. 'Svakom normalnom bi uspoređivanje s glupljima od sebe trebalo biti ispod časti - treba se uspoređivati s pametnijima i boljima od sebe - tako se napreduje'. Ili: 'čega se pametan stidi time se budala ponosi'. 'Osjećati se bolesno možda je i začudni pokazatelj preostalog zdravlja i vitalnosti. Nije mi dobro, dakle, možda još ima nade za mene…'
[ Majsecova posveta Horviju ]

Majsecova posveta Horviju

On nije od onih 'vječnih nezadovoljnika' koji svaku društvenu ili individualnu pojavu objašnjava mogućom teorijom zavjere, nije niti direktor svemira, ali jeste u mnogo prilika baksuz koji nije sljedbenik niti jednog interesnog čopora. Uživa u svojoj anonimnosti alfa-mužjaka koji nikoga ne vrijeđa; humor mu je inteligentan jer zna da se od njega i očekuje nešto duhovito. Prosijava ga, koji puta i sam priznavajući da je poneke članke pisao dobrano nakresan pivurdom, ali u svemu tome ima jako zdrav odmak, blijesak intelekta i prezir prema ozbiljnosti. Taman po mjeri da mnogo puta nasmije do suza. Knjiga je tiskana u 400 primjeraka po cijeni od 70 kuna. Vrijedi je imati uz sebe kao priručnik za nedokučivo kompleksne ljudske kompromise i brojne situacije u kojima ste mogli pametnije postupiti.

horvi // 06/06/2017

Share    

> literatura [last wanz]

cover: Pesmi

HANS PITI ORLI: Pesmi (2020)

| 08/08/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Povjetarac, uskoro …

MATEJ KRAJNC: Povjetarac, uskoro … (2020)

| 07/08/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ja, prvo lice množine

MILAN B. POPOVIĆ: Ja, prvo lice množine (2022)

| 19/08/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Azrini svjedoci

BORIS LEINER: Azrini svjedoci (2022)

| 05/07/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Dostojevski, povest o napaki

MATEJ KRAJNC: Dostojevski, povest o napaki (2021)

| 28/02/2022 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> podaci o djelu
cover: Frik iz kvarta
Bibliografija:

Sve filozofije završavaju u narodnim poslovicama (2015)

Frik iz kvarta (2017)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*