home > mjuzik > Animal Bouffe Animal

kontakt | search |

MOURIR: Animal Bouffe Animal (Throatruiner Records/ Deathwish Inc., 2020)

Friški četverac iz Tolousea iniciran je idejom basiste Olivier L.-a iz čuvenih Plebeian Grandstand koji je neko vrijeme vodio svoj oneman projekt Vermine, tako da je bend uz članove daleko manje znanih Toucan, Iate Selenites i Drawers sporazumno odlučio prihvatiti se onoga što najbolje umiju - black metala, pa što ispadne - ispasti će.

Vjerojatnost iskonskog izričaja sasvim sigurno bi trebalo potražiti u originalnim demo snimcima koji nesumnjivo postoje, odnosno, prava slika se nalazi u onome kako zvuče na vlastitim probama i onako kako su zvučali prije nego što su tokom ljeta 2019. otišli u Laval kod čuvenog Amaury Sauvé-a. Hm, kad bih to znao ili se imao uvid u to, tada bi sve bilo lakše analizirati. Jer nedvojbena je činjenica da ova nazovimo underground supergrupa ima u najmanju ruku čudne, naoko nespojive poduhvate kombinirajući oldschool black metal norveške škole s konca 80-ih i početka 90-ih, te ambijentalno-psihodelični dark i depressive blackgaze/ shoegaze gotovo razdvojenih pasaža sa chilli backgroundom i post-black finesama, a opet nije neki tipičan progressive black.
[ Mourir ]

Mourir   © 2020

Ja bih prije svega rekao na račun ostavštine Plebeian Grandstand i pratećih bendova da im je osnova black metal i da su s njome otišli kod Sauvéa koji im je tko zna šta sve ne savjetovao, preporučio, a naposljetku i formatirao dodavanjima i oduzimanjima s obzirom da je vrlo pedantan snimatelj i producent, a napose stručnjak za bubnjeve. To se doduše ne osjeti u uvodnoj "Sentir le vide" ('osjetite prazninu') koja uz klasičan blastbeat ima lakših 4/4 intervala specijaliziranih za učestalo razjarena vrištanja, no mic po mic otkrivaju se upadice gitarskih blackgaze tremola na koje druga gitara dodaje psihodeličan dekor pa uvodnici kompozicija umiju imati podosta dugačke dijelove za žanr. Kod "Ton univers mental m'epuise" ('tvoj mentalni svemir me iscrpljuje') iznosi 1 minutu, a kod naslovne "Animal bouffe animal" ('životinjama životinjska hrana') minutu i pol, dok je "La gueule ouverte" ('otvorena usta') na samoj sredini albuma kompletnih 3 minute izgrađena od psihodeličnog blackgaze depressiva bez bubnjeva.



Najbolje parametre pokazuju učestale izmjene stilizacija poput trome "Foutu pour foutu" ('sjeban sjebanome') od gotovo 8 minuta post-blacka nakićenog psihodeličnim blackgaze chilli dekorom i disonantnim urlikanjima u prvom, te blastbeat galopom u drugom dijelu u kojega je ubrizgana psycho vožnja što, vrlo interesantno, odlazi u fade-out punu minutu s odjavnim samplovima neke čudne buke koju je vjerojatno inscenirao sam Sauvé. A također i spomenuta naslovna u monumentalnom izdanju od 9 minuta, van svake sumnje vrhunsko je tkanje izgrađeno po savjetima producenta: minuta i pol chill depressive/blackgazea, minuta i pol sloj tromog, masivnog ritma, pa 2 i pol minute vokalnog dijela s rascjepkanom ritmikom sastavljenom od brojnih prelaza, pola minute blackgazea bez bubnjeva, pa 2 minute galopa uz vrištanje i za finiš jedna minuta psihodeličnog shoegaza, naravno bez bubnjeva. U svemu tome jedina klasična black stvarčina je "Parole de hyène" ('riječ hijene') sa središnjim lakšim, eksperimentima napucanim intervalom.

Ove 33 minute jasno pokazuju da ovdje mnogo toga nije jasno i da se ne mogu klasificirati striktno kao black metal uz ovoliko otklona koji doduše jesu sastavni dijelovi novijeg, modernijeg blacka od elemenata shoegaza koji je prerastao u blackgaze do mnogostruke psihodelije i 'post' prefiksa. Pa sad… da li ovo jeste black metal ako od ukupne cjeline na njega otpada tek 30-35 %? Hm…? Rekao bih da jeste po osnovnim relacijama, a i tekstualnoj poetici koja morbidno metaforizira krvoločnost društvene hijerarhije, no ne referira se mnogo na prošlost što će mnogi u startu zamjeriti, međutim ako bend ima ikakvu ambiciju nastaviti dalje s radom, te ako im ovo nije prvi i posljednji album, onda valja očekivati štošta i na ovome se ne bi trebalo zaustaviti tek kao na pukom eksperimentu šta bude - bude. Evidentno, talent postoji. Početak je solidno zbunjujući.

Naslovi: 1.Sentir le vide, 2.Ton univers mental m'epuise, 3.Foutu pour foutu, 4.La gueule ouverte, 5.Parole de hyène, 6.Animal bouffe animal

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 26/10/2020

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*