home > mjuzik > Uron, EP

kontakt | search |

ABERGAZ: Uron, EP (Gegen Alles Fascimus, 2015)

'Sveti Todo moli za nas
Daj nam bonove za hranu još danas
Sveti Todo moli za nas
Daj nam bonove za piće još danas

Sto Todorića hoću ja
Neću jedan, neću dva

Sveti Todo moli za nas
Daj nam bonove za gorivo još danas
Sveti Todo moli za nas
Daj nam bonove za ljekove još danas

Sveti Todo, vlasteline moj
Smijem li ja živjeti na zemlji tvojoj?'

("Sveti Todo")

Kad čujete ove stihove od Njeca, onda znate da ste na pravoj strani, onoj ispred blagajne, u redu. Vaša sreća ako imate s čime platiti. U kešovini ili na karticu. Svetom Todi je svejedno čekali vi na akciju jeftinog graha, krumpira, kruha i mlijeka, odjeće i obuće, za vlastito dijete kupovali proizvode s kojima se dobivaju sličice za nagradne igre Ledo Medo i Spužva Bob Skockani, ili pak strpljivo čekate da dobijete set posuđa, kuhinjskih noževa i još kojekakvih 'agacija' obavezno dajući plavu Konzum karticu kako bi si priskrbili što više bodova i nešto dobili bonusa prilikom kupnje.

Zna Njec da se u ovu smrskanu socio-društvenu nakaradu više ne treba busati individualnim sredstvima. Sad ide direktno i konfrontacijski sprdajući se s državom koja nosi gaće na štapu. Odriješitiji je nego ikad prije, a na ovom drugom nastavku pripreme albuma "Proboj biti postojanja" razvezuje daleko bolju priču, a i dorađeniju glazbenu kulisu no što je bila na prethodnom EP-iju "Primitiva" gdje su se mogli osjetiti socijalno neskladni paravani kapitalističkog sistema. Da se ne prepričavaju tekstovi ovih 7 odličnih pjesama, mahom potencijalnih himni, ovdje je Njec totalno proniknuo u sve pore aktualnog problema nezaražen manipulacijama i medijskim špekulacijama koje javnost odvode u teme o nogometu, situaciji na Bliskom istoku, tračevima sa crvenog tepiha, zatvorenim Šengenskim granicama i zbrinjavanju migranata. Njegov je posao napraviti red u vlastitom dvorištu koje jasno i s razlogom doživljava kao kokošinjac. Dok marljive koke nesu jaja s prirodnim nagonom da produlje vrstu, neprestano im se otimaju, a one jadne nesu i nesu očekujući svoje potomstvo i budućnost. Baš su glupe. Kaj bi bilo da shvate kako je to nemoguće i da iz prkosa prestanu nesti? A da se pčele dogovore kako u ovome svijetu više ne treba oprašivati biljke jer je ionako otišao dođavola i da se preorijentiraju na otpad, kontenjere smeća, birtije, caffe barove s raskošnim terasama gdje ionako peluda i šećera mogu pronaći koliko im volja? Odmah bi se pojavile nove službe za redukciju nametnika. Banditić bi organizirao korpuse uništavača pčela i insekata samo da zaštiti građane i turiste u enormnom konzumerističkom životu. Ha, baš dobra tema za neki novi "Goli ručak" u 21. stoljeću...

Reda i prirodnog sklada mora biti, čim se naruši ta softwerska ravnoteža cijeli sistem pada. Windowsi crknu zbog virusa, a čovjek se jedva održava na auto-pilotu dok mu se desi totalni psihički i materijalni slom. Što je bilo s kromanjoncem kad mu je netko s putrom na glavi onemogućio paljenje vatre, sprečavao lov, branje samoniklih plodova i ubijao mu ženke i djecu? Izumro je. Bio je niža klasa. Sjeban se dostojanstveno borio toljagom i kamenom, stalno je gubio poput kokoši nesilica, a naposljetku se povukao pred jačim protivnikom i čekao svoj kraj niti ne sluteći da će se naredna budućnost odvijati u vrlo sličnom scenariju. Kokoši kokodaču ponosne na svoje novo jaje, a mi suvremeni kromanjonci se i dalje borimo s onime što imamo. Čak su nam toljaga i kamen zabranjeni. To je odmah kriminal. Jedino se možemo ovako dovitljivo služiti drskim provokacijama sve dok nam i to ne zabrane u civilizaciji koja pršti lažnim slobodama ljudskog govora. Ma daj, predatore ne seri.

Sva sreća što u Hrvatskoj postoji Njec da obrazloži kokoškama, pčelama, kromanjoncima i predatorima u čemu stalno griješe. I za kraj, samo osnovni podaci, vrlo zanimljivi za nastanak ovog djelca, ali to valjda svi već znaju. Muzika je snimljena u našem omiljenom Attacku (nije zapis koncerta), a vokali u Markovom podrumu. Sve ovo ima debeli smisao i cilj - održavanje najugroženije vrste na životu zbog koje još nitko nije napravio udrugu.

Naslovi: 1.Stomak predatora, 2.Sjeban, 3.Droga, 4.Punjenje samopouzdanja ispred ogledala, 5.Sveti Todo, 6.Djeca, 7.Hrvatski san

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 09/10/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*