home > koncert > DOSH LEE, GATUZO i GRETTA u klubu Sax, Zagreb, 12.II, 2007.

kontakt | search |

DOSH LEE, GATUZO i GRETTA u klubu Sax, Zagreb, 12.II, 2007.

2. eksplozivni rock, ovaj puta u organizaciji www.demobands.com pružio je vrlo kvalitetnu svirku uz podosta mlak feedback publike. Razlog tome treba potražiti u "kazališnoj" atmosferi kluba Sax koji cijenama i ugođajem više odgovara tipu mondenih polurestoranskih picerija i scena za sedeljke uz jazzy i poppy ambijentalke.

Eh, kada najjeftinije pola litreno pivo stoji 16 kuna, malo tko će si moći priuštiti više od dva (ili eventualno tri) ovakva pića, pa je atmosfera u zraku bila suviše blijedunjava, nitko nije niti zaplesao između brojnih stolova, a i sami redari nisu imali nikakvog posla. Nitko od publike nije učinio niti najmanji izgred, nije bilo niti uobičajenih domaćih balkanskih himničnih slogana "pas mater, materine, svetaca i sve po spisku", pa su sami akteri s pozornice tu i tamo dobacili pokoju "sočnu" uz argument "...ajde, popijte ponešto, pa niste došli na sprovod...".
[ dosh lee ]

dosh lee   © horvi

No, zato su sva tri zagrebačka sastava dala maksimum od svoje trenutne snage. Prvi na pozornicu su izašli Dosh Lee i otprašli vrlo kratak i energičan set svojeg funk-rocka od "Interneta", "18 (bez naslova", "Ljigavi čovjek", "Glas u glavi"... do posljednje "Burek" s blagim konotacijama h/c ritma. U njihovoj svirci se osim odlične bas funky linije, vrlo brzog vokala čiji je način interpretacije takav da izgleda kao da tekstovi imaju brda i brda stihova, pojavljuje i vrlo umješna gitaristička svirka u rasponu od uobičajenih riffova do finih prostorno razlivenih tonova, posebice u naslovu "Dan za pamćenje" koja sadrži i neke sintagme ska-rocka.
[ gatuzo ]

gatuzo   © horvi



Gatuzo, ovaj čudesno melodičan rock duet (Damir "Šiljo" - gitara i Goran - bubnjevi) imao je nešto dulji set gdje su odsvirali energične, new-wave rockerski premazane "Udarac za kraj", "Step", "Sreća do potoka" (o osobi kojoj je srušena kuća na moru pa utjehu traži u kućici pored potoka), "Izgubljeni" (u stilu "Planet of sound" Pixies), "Daješ mi", "Prljave ruke", te posljednje i najnovije "Svjedok paklenog ubojstva". Sve ove skladbe pršte energijom i gitarističkim riffovima Šilje koji neodoljivo stasom i kretnjama podsjeća na legendarnog Pete Townshenda, te se u njegovoj svirci niti u jednom trenutku ne osjeća manjak još pokojeg instrumenta. Njegova gitara čudesno dobro zvuči i momak je kadra sam odsvirati sve što čitav rock band sa žicama umije. Ima vrlo dobar aranžmanski i konceptualni način svirke tako da sam svira i basove i riffove i solo dionice odjednom, a uz to i vrlo glasno i energično pjeva! Sam je rekao u pauzi između dvije skladbe da su oni sastav koji se potpuno zanese u svirku koja im odnese strahovito mnogo snage, pa da ne mora ići u teretanu treba odsvirati barem jednu laganiju kompoziciju kako bi vratio snagu i koncentraciju. Takva skladba bila je "Tvoja ruka" u vrlo laganom tempu koji se kasnije pretvara u pravu mini rock-simfoniju s frenetičnim završetkom. Sve skladbe su im sjajne i bez obzira na večerašnji vakumirani ambijent oni zaslužuju više od statusa demo banda.
[ gretta ]

gretta   © horvi

Nešto sitno poslije 23 h stiže Gretta, te pred već polupraznim klubom nastupa u punoj ratnoj spremi kao da je pored njih audijencija od nekoliko tisuća gledatelja. Repertoar im se ponovno sastojao od već dobro znanih skladbi "Shubi", "Daj, daj", "Gdje je ovdje ljubav", "Dugo", "Vrijeme nas mijenja", "Da li si sama"... u kojima si pjevač i gitarist Tomislav Čubek daje oduška da spusti gitaru i pretvori se u vrsnog frontmena. Gretta su mahom odlični glazbenici koji sjajno korespondiraju na svojim strateškim mjestima, te će vrlo brzo objaviti svoj dugo očekivani album prvijenac za Dancing Bear što je večeras potvrđeno i od strane njihovog promotera i managera Siniše Bizovića. Koncert su zatvorili s odličnom skladbom "Što da mislim" punom prelamanja, pitkih melodija i vrsnih vokala, te su na bisu odsvirali "Sanjamo" koja se idealno uklopila u već ispražnjeli "amfiteatar" Saxa.

Sve skupa odlična svirka, pohvale akterima i organizatoru Ivanu Demoliju.

horvi // 15/02/2007

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*