home > muviz > CARS

kontakt | search |

CARS [Auti] (John Lasseter, 2006)

Smells like Disney...

Lightning McQueen je mlad i nadobudan trkači auto kojemu se smiješi prilika za osvajanje prvoga Piston Cup pokala. No, na putu do sunčane zapadne obale i finala, on zapne u jednom malenom napuštenom gradiću imena Radiator Springs na poznatoj cesti Route 66 u kojem je život stao otkad je autocesta zaobišla taj kraj i preuzela cestovni primat. Tamo će on naš junak steći životno iskustvo, prijeko potrebno za daljnje uspjehe...
[ Pixar je još jednom nadmašio sam sebe u animaciji ]

Pixar je još jednom nadmašio sam sebe u animaciji

Dakle, nakon igračaka, čudovišta, super junaka, i inih, na red su došli i automobili da progovore. Nažalost, ne previše uspješno, ako se mene pita. Naime, nakon animiranih filmova u posljednjih 10tak+ godina ("Toy Story", "Bug's life", "Monsters Inc.", "The Incredibles", "Shrek", "Finding Nemo") koji su svojim inteligentnim humorom, te ne samo trodimenzionalnim, već i ultra kul i zanimljivim likovima, zabavljali i oduševljavali sve više i starije (uz one najmlađe kojima je oduvijek komercijalni crtani film nekako i bio namijenjen), a koji su prvenstveno dolazili iz radionice imena Pixar, "Cars" su blijeda kopija spomenutog. Usudio bi se čak reći prvo osobno razočaranje s proizvodom tog studija koji su me navikli na odlične filmove, sjajnih fora i likova, te naravno animacije.

A upravo je računalna animacija segment u kojem niti nisu omanuli, dapače. Ona je ovdje tako fenomenalna, da vam se u par kadrova čini kao da gledate pravu snimku recimo jezera ili šume, a ne njenu računalnu prezentaciju. Uspješno je odrađeno i davanje ljudskih osobina benzinskim ljubimcima, a od castinga se najviše pogodilo s odličnim Paul Newmanom. Owen Wilson, koji mi je sam po sebi onako bezličan, ima i takav lik, ili je bolje da kažem obratno. Genijalni sporedni likovi su isto tako jedan od trade markova spomenutih filmova zadnjeg desetljeća - ovdje oni, izuzev talijanskih automehaničara (Fićo i viličar) zaluđenih Ferrarijem, i nisu nešto pamtljivo.

Obzirom da je Disney u igri (ovo je naime prvi Pixarov film od kada ga je kupila ta korporacija), u prvom planu je poruka - o tome kako i starije osobe nisu za odbaciti, o tome kako napušteni gradovi imaju dušu i kako napredak nije uvijek nešto dobro, o tome kako pobjeda u natjecanju nije najvažnija. I to je ok, pogotovo za mlađe naraštaje, ali nije dovoljno.
[ slabo iskorišteni sporedni likovi ]

slabo iskorišteni sporedni likovi

Povratak Johna Lassetera režiji (posljednji mu je bio "Toy Story 2", 1999. godine) nakon niza godina provedenih kao izvršni producent, i to u prošloj godini kada je Pixar slavio 20 godina postojanja, nažalost nije urodilo pretjerano originalnim finalnim proizvodom - gledljivo, ali ništa (što se radnje i likova tiče) spektakularno. Izgleda da su me gore pobrojani naslovi razmazili i postavili visoko moja očekivanja, pogotovo kad je o Pixarovim proizvodima riječ.

Sudeći po velikom uspjehu filma (prošli vikend osvojio nagradu kao najbolji dugometražni animirani film na 34. dodjeli Annie Awards u kalifornijskom Glendaleu, jedan od tri nominirana za najbolji animirani uradak ovogodišnjeg Oscara), bojim se da će se nastaviti u tom diznijevskom smjeru i da smo izgubili onaj kul Pixar, bar za neko vrijeme...

ocjena filma [1-10]: 6

sale // 19/02/2007


PS: Na kraju ostavljam mogućnost da je domaća sinkronizacija napravila (ponovno) sjajan posao i time podigla kvalitetu filma (što je već postalo maltene normalno u zadnjih par godina), ali trenutno i nemam neke volje to provjeravati.
Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> podaci o filmu
cover: CARS
režija: John Lasseter
scenarij: Dan Fogelman, John Lasseter, Jor Ranft, Jorgen Klubien, Kiel Murray, Phil Lorin
glazba: Randy Newman
montaža: Ken Schretzmann
glasovi: Owen Wilson, Paul Newman, Bonnie Hunt, Richard Petty, Cheech Marin, Larry the Cable Guy, Tony Shalhoub, Michael Keaton, George Carlin

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*