home > muviz > SIGUR RÓS - HEIMA

kontakt | search |

SIGUR RÓS - HEIMA (Dean DeBlois, 2007)

ovo detaljno dvostruko DVD izdanje dokumentarnog filma "heima" (u slobodnom prijevodu; kod kuće) o Islandskoj turneji tamo "domaćeg" benda Sigur Rós je u mojoj knjizi najbolji dokumentarac koji sam ikada gledao.
a tako misli i velika većina da ne ispadam subjektivan, pošto je na svijetski priznatom imdb-u postigao najveću ocjenu za bilo koji dokumenatrac do tada, izbacivši tadašnji broj jedan "zeitgeist", i na mnogo ostalih filmskih portala i tome sličnih drži najviše ocjene.

prije sam napisao recenziju Sigur Rós albuma "hvarf/heim" koji je bio svojevrsna uvertira pred izlazak samog filma, a pošto sam ogroman fan ovog benda jedva sam čekao pogledati "heimu".

sam dok. film koji je na prvom DVD-u (s opcijom komentara njihovog menadžera) je bez pretjerivanja i okolišanja; čista petica, ili desetka, kako god želite.
nema tu ničeg kompleksnog vezano uz temu.
članovi benda su se nakon posljednje svjetske turneje odlučili na kratko smiriti i odmoriti u rodnom im Islandu, ali ne bi oni bili danas to što jesu da nisu konstantno u pokretu i u različitim vrstama kolaboracija i ostalih projekata, pa tako su i odlučili napraviti jedan od najvećih projekata do sada.
prvo - podariti svojim islanđanima besplatnu turneju po zemlji, od nastupanja u najmanjim kutku nekog zaselka pa do svirki u centru grada u sklopu festivala ili pak u utrobi starog oronulog nasukanog broda (!).
drugo - to sve zabilježiti na kameri.
i to je cijela filozofija "heime", al to kako je koja svirka i u kolikoj mjeri savršena je opet filozofija sama za sebe.

mislim da bi upropastio užitak kada bi nabrajao koju pjesmu izvode i na kojem mjestu jer u tome je 3/4 čari svake pjesme u filmu, to kako su spojili melodije sa krajolikom i to sve transformirali u atmosfere koje oduzimaju dah.
ali da spomenem neke primjere mjesta da shvatite koliko je ovo fascinantna ideja; u nekoj polu-špilji gdje stvaraju pjesmu, mislim čak i improvizirajući, na kamenju koje su pokupili pri ulazu, ili ono što sam spomenuo prije u ogromnom donjem hangaru gigantskog ribarskog broda gdje su još vidljive lokve vode, te meni najljepša svirka u jednom lokalnom vrlo malom bircu gdje je bilo mjesto za bend i jedva za kojih 15 gostiju, prijatelja i obitelji.

dakle, u samom filmu, odsvirano je 14 pjesama, varirajući od albuma do albuma (izuzev posljednjeg "med sum...") i svaka pjesma ima svoju geografsku/fizičku lokaciju, Reykjavík, Djúpavík, Ásbyrgi i mnogi drugi.
između pjesama su kratki razgovori s članovima benda i fotografski uhvaćeni krajolici predivnog Islanda, što je i van samih pjesama "ono" nešto što vas uvuče u atmosferu.
poslije gledanja ćete bez sumnje imati neodoljivu potrebu da posjetite taj prelijepi Island.

drugi DVD je za fanove Sigura potpuni pogodak, zlatni gral; tu je onih 14 pjesama iz filma, ali u full-lenght verziji, te još 4 koje nisu u filmu, pa par malih kvazi-doku-filmića s turneje, tour diary, intervjui, fotogalerije i još podosta featuresa.
i da spomenem vrlo inovativan i domišljat meni preko kojeg navigirate što želite od dodataka, napravljen kao mala karta islanda sa imenima gradova i pokrajina, te koje mjesto odaberete tu su pjesme koje su tamo izvedene.
dodaci se razlikuju od izdanja do izdanja, negdje ih ima još i više (npr. booklet od oko 200str.) dok drugdje manje.

na kraju, pogledavši ovaj dokumentarni film bili ili ne, mali ili veliki fan Sigur Rósa ne može se zanijekati da je tehnički i tematski "Heima" jedno uistinu jedinstveno remek-djelo.

takk, Sigur Rós!

"heima" trailer

ocjena filma [1-10]: 10

vidman // 12/09/2008

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> podaci o filmu
cover: SIGUR RÓS - HEIMA
režija: Dean DeBlois
ideja: Sigur Rós
glazba: Sigur Rós
fotografija: Magni Ágústsson, Alan Calzatti
montaža: Nick Fenton

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*