home > portret > SIGUR ROS

kontakt | search |

SIGUR ROS

Sigur Rós čine Jón Þor (Jónsi) Birgisson (vokal, gitara), Kjartan (Kjarri) Sveinsson (klavijature), Orri Páll Dýrason (bubnjevi) i Georg (Goggi) Holm (bas gitara). Sigur Rós dolaze iz Islanda, otočke države na krajnjem sjeveru Evrope. Njihova glazba je u očima kritike i javnosti uvijek sadržavala komadić te sjevernjačke melankolije i uvijek je bila, ako se možemo tako izraziti, zemljopisno označena - kako s mitovima i pričama, tako i pejzažnim posebnostima prirodnim ljepotama Islanda. Sigur Rós nastali su 1994. godine, na dan rođenja Jónsijeve sestre Sigurrós - od kuda i ime skupine. Kreativni Islanđani su u svojoj bogatoj i zanimljivoj glazbenoj karijeri do danas izdali šest studijskih albuma, album remikseva, dva koncertna albuma i sudjelovali su pri hrpici drugih (glazbenih) projekata.

Od nade do dobrog početka ...

Sigur Rós su do snimanja njihovog prvijenca 'Von' (nada) došli - bojenjem zidova! Studio u kojem su snimili album su u zamjenu za snimanje sami oličili! Album, koji je objavljen 1997. je pretežno nepoznat; radi se o vrlo eksperimentalnom, ambijentalnom albumu koji je prvotno objavljen samo na Islandu. Produkcija albuma je bila dugotrajna i konačni rezultat je bio postpuno drugačiji od prvotnih studijskih snimki; Sigur Rós su konačni materijal prvo htjeli baciti i zaopčeti sve iznova, no na kocusu album ipak objavili. Godinu kasnije slijedio je izlazak albuma remixeva 'Von Brigoi' na kojemu je i skladba 'Leit af lifi', koju nisu uvrstili na album 'Von'. Ostale pjesme su obrade skladbi s albuma 'VOn' od strane različitih islandskih glazbenika (GusGus, Múm...).



Skupina je svoj kultni status u glazbenoj povijesti dobila svojim drugim albumom, pravim glazbenim remekdjelom, nazvanim 'Agaetis Byrjun' (dobar početak). Taj je album također na početku bio objavljen samo na Islandu, a sasvim slučajno su otkrili FatCat Records i objavili iu u Britaniji. Tu priča o uspjehu SIgur Rósa doista počinje. Album su kritičari nahvalili nadugo i naširoko, a SIgur Rós su se po prvi pita uputili na svjetsku turneju, na kojo su koncerte rasprodali u trenu. Album je dobio ime na temelju komentara znanca grupe; na prvom slušanju buduće naslovne skladbe izjavio je: 'No, to je dobar početak'. SIgur Rós su se očito složili s njim i nastao je novi album, koji je na svjetskoj glazbenoj sceni udario kao grom iz vedra neba i iznenadi sve. Nitko nije očekivao da će album nepoznatih, sramežljivih mladića s Islanda, napisan na islandskom, doseći takav uspjeh. I prije izlaska album Sigur Rós su na svojoj internet stranici zapisali 'Ne želimo postati superzvijezde ili milijunaši. Jedostavno ćemo zauvijek promijeniti glazbu i način razmišljanja o njoj'. Njihova matična izdavačka kuća očekivala je prodaju albuma oko 1500 kom, a do danas se album prodao u više milijuna primjeraka.

Izmišljen 'jezik', album bez naslova i zahvala ...

Treći album '( )' Sigur Rós su objavili 2002. godine Album bez naslova i bez riječi na omotu glazbeno se je odmaknuo od prethodnika; mračnija glazba, 'grublja' produkcija i manje 'pjevne' skladbe. Kao što album '( )' nema naslova i popratnog teksta, tako ni skladbe na njemu nemaju riječi. Jónsi ih u izmišljenom 'jeziku', nazvanom Vonlenska (od riječi Von (nada) - Vonlenska je bila upotrijebljena već na albumu Von). Naravno, ne radi se o jeziku u pravom značenju riječi - radi se o upotrebi glasa kao instrumenta, izvođenju skladbi uz pomoć slogova bez značenja. Album '( )' snimali su u svojm studiju Sunlaugin (bazen - studio je nekad doista služio kao bazen). Unatoč tome što skladbe na albumu nemaju ni riječi ni naslove, SIgur Rós su na svojoj internet stranici objavili neslužbene naslove pjesama, koje se i danas često koriste.

Po izidu albuma so se Sigur Rós odpravili na obširno turnejo, leta 2003 pa so združili sile s skupino Radiohead za plesni projekt Split Sides (avtor: Merce Cunningham). Kasneje je del, ki so ga za projekt napisali Sigur Rós, izšel v obliki EP-ja 'Ba Ba Ti Ki Di Do' (del, ki so ga napisali Radiohead, ni bil objavljen).



2005. godine Sigur Rós su objavili novi studijski album 'Takk...' (hvala), koji je nedugo poslije objavljivanja postao njihov naprodavaniji album ikad. Za razliku od prethodnika ovaj album sardži riječi (na islandskome, naravno). 'Ovoga puta je pisanje tekstova bilo zabavno. ali i dalje nam tesktovi ostaju izazov, teško se izražavamo kroz riječi.' osvijetlio je situaciju Jonsi.

Natrag kući...

2007. objavljen ja album 'Hvarf/Heim' (nestalo/dom) i dokumentarni film 'Heima' (domovina). Na manjoj turneji po rodnom Islandu, rezultat koje su album i dokumentarac, Sigur Rós su održali nekoliko koncerata u akustičnoj verziji, koji su predstavljeni u dokumentarcu 'Heima'. Dvostruki album podijeljen je na dva dijela - 'Hvarf' (nestalo) donosi još neobjavljene skladbe snimljene u studiju, dok 'Heim' (dom) donosi akustične verzije nekih njihovih skladbi, izvedene uživo. Po riječima Georga su na akustičnom nastupima i sami zaključili da njihove skladbe imaju neku strukturu u klasičnom smislu izgradnje skladbe. Na tim 'unplugged' koncertima pronašli su u svojim skladbama posebnu energiju i ogoljenost koje su bitno utjecale na njihov sljedeći studijski uradak. Puno skladbi je, u suprotnosti sa standardnim radim procesom skupine, u ovom slučaju i ostalo u akustičnim verzijama, iz kojih su se tek kasnije razvili mogući instrumentali i konačne verzije po kojima su Sigur Rós tako poznati. 2008. godinu kreativni Islanđani obilježavaju objavljivanjem albuma 'Með suð í eyrum við spilum endalaust', što bi značilo 's bukom u ušima sviramo neprestano'.

'Með suð í eyrum við spilum endalaust' je i prvi album, koji je sniman i izvan Islanda - pored Reykjavíka snimali su u New Yorku, Londonu i Havani. Tako najnoviji uradak sadrži i prvu skladbu Sigur Rós napisanu na engeskom jeziku ('All Alright'); ostale su, naravno, na islandskom. Koproducent albuma je Mark 'Flood' Ellis, koji je u prošlosti već surađivao s poznatim imenima svjetske glazbene scene (U2, Depeche Mode..). Album je blještav u potpunoj nepotpunosti živih snimki, zvukovima drobljenja prstiju pa gitarskim strunama, raspuklih; a na albumu se nalazi i nešto najradosnije glazbe koju su Sigur Rós ikad snimili. Jónsi album opisuje riječima poput 'brz' i 'zabavan', riječima koje nesumnjivo (još) nisu bile upotrebljavane u kontekstu glazbe Islanđana. Ali s tim albumom su se Sigur Rós zasigurno riješili stereotipnih asocijacija na svoje geografsko porijeklo i njegov utjecaj na glazbu koju stvaraju. Magije i tajnovitosti Islanda se Sigur Rós neće nikada u potpunosti otresti, iako su s tim albumom dokazali da mogu u svojoj glazbi prikazati i ljeto ( a ne samo zimu).



Put, kojim Sigur Rós niso krenuli...

Nakon višegodišnjeg odmora koji se je bend priuštio nakon izlaska posljednjeg albuma i opširne svjetske turneje koja je slijedila, te objavljivanju live albuma i pratećeg filma 'Inni', ove godine su se vratili - i na koncertne pozornice, ali i iznenadili novim albumom Valtari (Parni valjak). Svih osam skladbi na 54-minutnom albumu zvuči kao alternativni glazbeni put kojim Sigur Rós nisu krenuli poslije objavljivanja nenaslovljenoga albuma '( )'. Često bez formalnih struktura i mjestimično više koncentriran na atmosferu nego na samu skladbu, novi uradak (koji je sam bend opisao kao usporeni snimak) predstavlja protutežu ravnomjernog i ponekad nesvjesnog prelaska skupine Sigur Rós ka sve većoj općoj prepoznatljivosti (bilo preko sveprisutne 'zvučne podloge' ili preko emotivnih povezanosti u nekom filmu). 2011. godine skupina si je zajedno s 'mixerom' Alexom Somersom zadala gotovo forenzični zadatak - povezati raznolike sastavne dijelove u jednu kohezivnu i čarobnu cjelinu. Iako sve skupa zvuči prilično neromantično, rezultat je sve samo ne takav.

Gore navedeni tekst o Sigur Rós svakako ne predstvalja nadarenu četvroku u punom sjaju. Pored studijskih albuma, live albuma, dokumentarnih filmova itd. Sigur Rós su svojoj bogatoj glazbenoj karijeri sudjelovali u mnogim kreativnim projektima - jedan od njih je projekt 'Rímur' Steindóra Andersena. Steindór je pripovjedač/pjevač tradicionalnih islandskih melodija, poezije nazbane Rimur, koja priča priče o islandskim herojima, epskim bitkama, koje su se prenosile od usta od usta kroz posljednjih nekoliko stoljeća. No, vratimo se Sigur Rós - na EP-ju 'Rimur' su sa Steindórom Andersenom sudjelovali na 3 djela (od objavljenih 6 na EP-ju). Isto tako su uglazbili dokumentarni film 'Hlemmur', prearanžirali dvije tradicionalne islandske skladbe za film 'Englar Alheimsins' - i mogli bismo tako nabrajati unedogled. Ali nešto neka ostane za sljedeći put.

Diskografija:

Studijski albumi
'von' (1997)
'von brigði' (1998)
'ágætis byrjun' (1999)
'( )' (2002(
'takk...' (2005)
'með suð í eyrum við spilum endalaust' (2008)
'valtari' (2012)

EP-i i drugi albumi:
steindór andersen 'rímur' (2001)
'ba ba ti ki di do' (2004)
'hvarf-heim' (2007)
'inni' (2011)

Druga djela:
film 'heima' (2007)
film' inni' (2011)

Sigur Rós u svom značajnom glazbenom izrazu dolaze iz post-rocka, koji miješaju s elementima eksperimentalne, minimalističke i klasične glazbe. Poznati su po svojim eteričnim zvukovima i prepoznatljivom vokalu pjevača Jónsija. Sigur Rós jedna su od najzanimljivijih i najposebnijih modernih glazbenih skupina, a njihovi koncerti su doista nešto posebno - prelazak iz minimalističkih, umirujućih dijelova, do epskih, atmosferskih, punih aranžmana pa onda ponovo natrag do gotovo nečujnih glazbenih dionica, potkrepljenih Jónsijevim falsetom i jedinstvenom scenskom pojavom.

Vidimo se na Marsu!

promo guy // 14/06/2012

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
SIGUR RÓS @ MARS FESTIVAL, 5.9.2012., TRG LEONA ŠTUKLJA, MARIBOR, SLOVENIJA

EKSKLUZIVNA PRETPRODAJNA CIJENA KARATA (ograničena količina): 33 EUR!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*